Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις Διεθνείς Πανεπιστημιακές Κατατάξεις

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σταθερά στα κορυφαία πανεπιστήμια της Περιφέρειας Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA)

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μοναδικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που κατατάσσεται από έναν από τους κύριους παγκόσμιους οργανισμούς πανεπιστημιακών κατατάξεων.

Ο παγκόσμιος οργανισμός QS World University Rankings κατάταξε τα τελευταία δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο στις θέσεις 106 και 91, στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region)

Τα αποτελέσματα του “QS World University Rankings: EECA” για το 2020, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2019, τοποθετούν και πάλι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια της περιοχής, η οποία αποτελείται από 24 χώρες (μεταξύ τους η Ρωσία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Τουρκία, η Ουκρανία) και στην οποία λειτουργούν περίπου 1,800 πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στα κορυφαία πανεπιστήμια στην περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (Emerging Europe and Central Asia – EECA), ανάμεσα σε περισσότερα από 568 πανεπιστήμια που αιτήθηκαν και αξιολογήθηκαν (από τα οποία τελικά φέτος ταξινομήθηκαν τα 354 καλύτερα).

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Οι Εγγραφές Είναι Ανοικτές

Εγγραφείτε για να ξεκινήσετε την αίτηση και τη διαδικασία εισδοχής σας!
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Πανεπιστημιακές Κατατάξεις (κυπριακά πανεπιστήμια)

Παγκόσμια Κατάταξη (Top 1000)

 • Πανεπιστήμιο Κύπρου
  601-700

Παγκόσμια Κατάταξη (Top 1000)

 • ΤΕΠΑΚ
  301-350
 • Πανεπιστήμιο Κύπρου
  351-400

Περιφερειακή Κατάταξη (Top 300)

 • Πανεπιστήμιο Κύπρου – 96
 • #106

Κατάταξη Ανά Κλάδο (Top 300)

 • Πανεπιστήμιο Κύπρου
  151-200
  (Κλάδος: Εκπαίδευση)

Τα πιο πάνω είναι τα μόνα κυπριακά πανεπιστήμια τα οποία κατατάσσονται στις κύριες διεθνείς πανεπιστημιακές κατατάξεις.

Πηγές: Academic Ranking of World Universities, THE World University Rankings, QS World University Rankings – EECAQS World University Rankings – By Subject

Κατατάξεις σε Σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε. (κυπριακά πανεπιστήμια)

Μετά από Αίτηση


 • 301+
 • Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
  301+

Η εναρκτήρια κατάταξη του THE Impact Rankings αποτελεί αναγνώριση πανεπιστημίων απ’ όλον το κόσμο για την κοινωνική και οικονομική τους συνεισφορά, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να κατατάσσεται ανάμεσα στα 201-300 πανεπιστήμια στην Ποιοτική Εκπαίδευση και ανάμεσα στα 301+ πανεπιστήμια συνολικά.

Η πρώτη κατάταξη του Times Higher Education (THE) University Impact Rankings, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2019, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 301+ πανεπιστήμια με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο παγκοσμίως. Εκατοντάδες πανεπιστήμια από 76 χώρες, με ισχυρή εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αξιολόγηση, η οποία είναι η πρώτη που αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations’ Sustainable Development Goals – SDGs).

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση εδώ

Σχετικά με τις Πανεπιστημιακές Κατατάξεις

Τι είναι οι Πανεπιστημιακές Κατατάξεις;

Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις ταξινομούν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη βάση διαφόρων συνδυασμών παραγόντων.. Οι κατατάξεις πραγματοποιούνται συνήθως από οργανισμους όπως κυβερνήσεις κρατών. ακαδημαϊκοί οργανισμιί και παγκόσμιοι εκδοτικοί οίκοι (περιοδικά, εφημερίδες, ιστότοποι). Εκτός από τις κατατάξεις ιδρυμάτων στο σύνολό τους, οι οργανισμοί κατατάσσουν συγκεκριμένα προγράμματα, τμήματα και σχολές. Μερικές κατατάξεις εξετάζουν συνδυασμούς μετρήσεων που αφορούν χρηματοδότηση, ερευνητική αριστεία ή/και επιρροή, εξειδίκευση, εισδοχές, επιλογές σπουδαστών, βραβεία, διεθνοποίηση, μεταπτυχιακή εργασία, σύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ιστορική φήμη και άλλα κριτήρια. Πολλές κατατάξεις αξιολογούν τα πανεπιστήμια με κύριο κριτήριο το έρευνητικό τους έργο. Επιπλέον, ορισμένες κατατάξεις αξιολογούν τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο μιας μόνο χώρας, ενώ άλλες αξιολογούν πανεπιστήμια σε παγκόσμια βάση.

Οι τρεις πιο σημαντικές κατατάξεις πανεπιστημίων είναι το Academic Ranking of World Universities (ARWU), τα Times Higher Education World University Rankings (THE), και τα QS World University Rankings (QS).

Academic Ranking of World Universities (AEWU)

Το Academic Ranking of World Universities (AEWU), που δημιουργήθηκε από το πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong και το οποίο τώρα διαχειρίζεται η ShanghaiRanking Consultancy, διεξάγει ετήσιες παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις από το 2003, καθιστώντας τις ως τις αρχαιότερες του είδους τους. Το ARWU δεν βασίζεται μόνο σε έρευνες και σε υποβολές. Μεταξύ άλλων κριτηρίων, το ARWU λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό δημοσιεύσεων στους τομείς της Φύσης και της Επιστήμης και τον αριθμό ατόμων που τιμήθηκαν με Βραβεία Νόμπελ και Fields (Μαθηματικά).

Times Higher Education World University Rankings (THE)

Τα Times Higher Education World University Rankings (THE) είναι μια ετήσια έκδοση πανεπιστημιακών κατατάξεων από το περιοδικό Times Higher Education (THE). Ο εκδότης συνεργάστηκε με την Quacquarelli Symonds (QS) για τη δημοσίευση κοινών παγκόσμιων κατατάξεων από το 2004 έως το 2009, προτού στραφεί στην Thomson Reuters για ένα νέο σύστημα κατάταξης. Tο THE δημοσιεύει παγκόσμιες ιδρυματικές, θεματικές, αλλά και κατατάξεις σε σχέση με τη φήμη ενός πανεπιστημίου, καθώς και περιφερειακές κατατάξεις. Το THE θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές κατατάξεις πανεπιστημίων μαζί με το Academic Ranking of World Universities (AEWU) και τα QS World University Rankings (QS).

Το 2019, το THE δημοσίευσε επίσης για πρώτη φορά τα THE World Impact Rankings, έναν πίνακα που κατατάσσει τα πανεπιστήμια βάσει της συμβολής τους προς επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι βαθμολογίες δεν βασίζονται σε ιδρυματική ποιότητα και δεν αξιολογούν όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, μόνο εκείνα τα οποία αιτήθηκαν για αξιολόγηση.

Quacquarelli Symonds World University Rankings (QS)

Τα QS World University Rankings είναι μια κατάταξη των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως και δημοσιεύεται από την Quacquarelli Symonds από το 2004. Μαζί με το Academic Ranking of World Universities και τα Times Higher Education World University Rankings (THE), τα QS World University Rankings αναγνωρίζονται ως μία από τις 3 κύριες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Οι κατατάξεις QS χρησιμοποιούν στοιχεία αξιολόγησης που συγκεντρώνονται από δεκάδες χιλιάδες ακαδημαϊκούς και εταιρείες. Ενσωματώνουν επίσης στοιχεία σχετικά με δημοσιεύσεις στο Scopus, τις αναλογίες φοιτητών/ΔΕΠ, και τους αριθμούς φοιτητών.

Το 2019, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε στην 91η θέση στην πανεπιστημιακή κατάταξη QS για την Περιφέρεια EECA. Η Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας περιλαμβάνει περίπου 1,800 πανεπιστήμια από 26 χώρες, όπως Ρωσία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κροατία, Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία, Τουρκία και Ουκρανία.