Μοντελοποίηση & Προσομοίωση

Μοντελοποίηση & Προσομοίωση

Η μοντελοποίηση, η προσομοίωση και η αυτοματοποίηση συνεισφέρουν σημαντικά στις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα μας. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν θετικά κάθε πτυχή της κοινωνίας, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Επιπλέον, οι προσομοιώσεις υπολογιστή σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προάγουν τη γνώση μας σε πολύπλοκες επιστημονικές και τεχνολογικές διαδικασίες και να μειώσουν την αβεβαιότητα. Αυτόνομα συστήματα που περιλαμβάνουν και τη ρομποτική χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη βιομηχανία. Η αυτοματοποίηση εισέρχεται σταδιακά και στην καθημερινότητα μας, με έξυπνες διασυνδεδεμένες συσκευές, drones, αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και πολλές άλλες εφαρμογές, ενώ αυτή η τάση θα ενισχυθεί περαιτέρω από την αυξανόμενη ισχύ των υπολογιστικών συστημάτων, της τεχνητής
νοημοσύνης, της υπολογιστικής μοντελοποίησης και των προσομοιώσεων.

Έρευνα στην αιχμή Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης

Οι ερευνητές του DSRI εργάζονται στην αιχμή της Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης για την επίλυση πολύπλοκων επιστημονικών και τεχνολογικών προβλημάτων, που περιλαμβάνουν ρευστομηχανική, ακουστική, μετάδοση θερμότητας, βιοϊατρικά φαινόμενα μεταφοράς, όπως και ποικίλες εφαρμογές στην ενέργεια και στο περιβάλλον. Έχουν αναπτύξει υπολογιστικές μεθόδους υψηλής ανάλυσης που μπορούν να παρέχουν υψηλή ακρίβεια σε πολύ χαμηλότερο υπολογιστικό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Επιπλέον, οι παραπάνω μέθοδοι μειώνουν σημαντικά την υπολογιστική αβεβαιότητα στην μοντελοποίηση, παρέχοντας έτσι αυξημένη αξιοπιστία στη βιομηχανία και στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Οι ερευνητές έχουν ήδη εφαρμόσει αυτές τις μεθόδους σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), στην αεροακουστική, στην καύση καυσίμων και στην πολυφασική μοντελοποίηση της αερομεταφερόμενης μετάδοσης ιών, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναπτύσσουν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση με θέμα “Machine-Learning Methods for Computational Science and Engineering” του Καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη και των συνεργατών του, έλαβε τις περισσότερες προβολές κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο περιοδικό Computation, το έγκριτο περιοδικό υπολογιστικής επιστήμης και μηχανικής, και έλαβε το βραβείο “Computation 2020 Best Paper Award”.

Defence and Security Research Institute

Η αποστολή του Defence and Security Research Institute (DSRI) είναι να διεξάγει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την άμυνα, την ασφάλεια, και σε σχέση με επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς όπως ενέργεια, βιοϊατρικές τεχνολογίες και περιβάλλον, σε συνεργασία με κυβερνητικούς οργανισμούς και τη βιομηχανία, καθώς και με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα διεθνώς.

Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδύσεις στην κοινή ανάπτυξη τεχνολογιών και εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας για τις αμυντικές δυνατότητες και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Προς εξυπηρέτηση των παραπάνω, το Ινστιτούτο συμμετέχει σε διεπιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, σε μια σειρά ειδικοτήτων που σχετίζονται με: α) δυνατότητες ξηράς, αέρα, θάλασσας και διαστήματος και β) αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες. Ο αντίκτυπος του έργου του DSRI υπερβαίνει τη συμβατική στρατιωτική τεχνολογική έρευνα και το Ινστιτούτο εργάζεται σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα ευρείας χρησιμότητας, συμβάλλοντας στην οικονομική δραστηριότητα, στην αύξηση του εργατικού δυναμικού και στην πρόοδο της έρευνας και της καινοτομίας.

Το Ινστιτούτο αντλεί ικανότητες και τεχνογνωσία από όλες τις Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθώς και από τους διεθνείς μακροχρόνιους συνεργάτες του Πανεπιστημίου, στους οποίους περιλαμβάνονται η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο ETH Zurich.