Μήνυμα από τον Πρύτανη

Portrait photo of UNIC Rector, Professor Philippos Pouyioutas

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Καλωσορίσατε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ευελπιστώ ότι ο Οδηγός Σπουδών του Πανεπιστημίου μας θα σας βοηθήσει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση για την ένταξή σας στην αναπτυσσόμενη πανεπιστημιακή μας κοινότητα. Ελπίζω να μας εμπιστευτείτε για τις σπουδές σας, τη διαμόρφωση της μελλοντικής σας καριέρας, την προετοιμασία σας ως ενεργοί παγκόσμιοι πολίτες και γενικά για την πραγματοποίηση των ονείρων σας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο, διεθνώς αναγνωρισμένο κορυφαίο πανεπιστήμιο, καθοδηγούμενο από τη δέσμευσή του για αριστεία στην εκπαίδευση. Η προσήλωσή μας στην εφαρμογή του «Τετραγώνου της Γνώσης», μας δεσμεύει να υπηρετούμε τους τέσσερις πυλώνες που στηρίζουν ένα υψηλής ποιότητας, επιτυχημένο και βιώσιμο πανεπιστήμιο: τη διδασκαλία και μάθηση, την έρευνα, την καινοτομία, και τη συνεισφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια των σπουδών σας μαζί μας, θα ενταχθείτε σε ένα καινοτόμο, φοιτητικο-κεντρικό περιβάλλον διδασκαλίας και μάθησης, το οποίο προωθεί την ενεργό μάθηση και καλλιεργεί ικανότητες και δεξιότητες για τη δια βίου μάθηση.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας και η καινοτόμος πλατφόρμα διαδικτυακής εκπαίδευσης παρέχουν πρόσβαση σε εκτενείς διαδικτυακούς πόρους μάθησης. Παράλληλα, το πολυπολιτισμικό περιβάλλον του Πανεπιστημίου προωθεί τη συνεργασία, τη φιλία και την αλληλοκατανόηση, προσφέροντας ένα χώρο μάθησης που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και εδραιώνει τη συμπερίληψη.

Ως πρωτοπόρο ψηφιακό πανεπιστήμιο, ανταποκρινόμαστε και διαμορφώνουμε τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας της γνώσης, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό, διαδραστικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον που προάγει την καινοτομία στη διδασκαλία και μάθηση.

Το Πανεπιστήμιό μας προσφέρει προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα ειδικεύσεων, άρτια σχεδιασμένα σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους εταίρους και αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να διασφαλίζεται η επαγγελματική τους αναγνώριση και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.

Στατιστικά σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων μας σε πολλαπλούς τομείς σε όλο τον κόσμο.

Η δέσμευσή μας στη διεξαγωγή έρευνας αιχμής διασφαλίζει ότι το υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό μας, μεταφέρει στην τάξη καινοτόμο γνώση, προερχόμενη από εκτενή έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, την κοινωνία και τη βιομηχανία. Η εφαρμογή της Ανοικτής Επιστήμης και της Επιστήμης των Πολιτών, διασφαλίζει ότι η έρευνά μας αποφέρει ουσιαστικά οφέλη στην κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στρατηγική μας για διεθνοποίηση και παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, μας ωθεί στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης, μέσω κοινών προγραμμάτων σπουδών με άλλα διεθνώς καταξιωμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιό μας εντάχθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Πανεπιστημίων NEOLAiA, μαζί με άλλα οκτώ πανεπιστήμια από οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της κοινοπραξίας είναι η από κοινού δημιουργία ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου του Μέλλοντος, με πανεπιστημιουπόλεις στις εννέα πόλεις/χώρες των μελών της κοινοπραξίας.

Τέλος, ως πανεπιστήμιο της κοινωνίας που είμαστε, καθοδηγούμαστε διαχρονικά από τη δέσμευσή μας να συνεισφέρουμε στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό. Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε ενεργά την υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 των Ηνωμένων Εθνών και των 17 της Στόχων, προκειμένου να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας σε ένα καλύτερο, πιο συμπεριληπτικό και ειρηνικό μέρος.

Οι δράσεις μας στην υλοποίηση του Τετραγώνου της Γνώσης, έχουν ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή μας ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο. Αυτό αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά μας επιτεύγματα στις διεθνείς κατατάξεις και ιδιαίτερα στην κατάταξη του Times Higher Education (THE).

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που κατατασσόμαστε στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, ανάμεσα στα καλύτερα 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο και μεταξύ των καλύτερων 250 πανεπιστημίων στην ΕΕ (THE World University Rankings). Επιπλέον, κατατασσόμαστε στη θέση #179 στον κόσμο και στη θέση #70 στην ΕΕ, ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings). Τέλος, ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους συνεχίζουμε να υπερέχουμε είναι η Διεθνοποίηση, όπου κατατασσόμαστε στη θέση #47 διεθνώς (THE World University Rankings), καθώς και στη θέση #15 διεθνώς και #3 στην ΕΕ, αντίστοιχα (THE Young University Rankings).

Ως φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα ενταχθείτε σε ένα συναρπαστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, με σπουδές αντάξιες των πνευματικών σας αναζητήσεων, οι οποίες θα εμπνεύσουν τις φιλοδοξίες σας και θα διαμορφώσουν με εξαίρετο τρόπο τη μελλοντική επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Είμαι βέβαιος, ότι η φοιτητική σας ζωή στο Πανεπιστήμιό μας θα αποτελέσει μία αξέχαστη εμπειρία.

Ευελπιστώ ότι θα σας καλωσορίσω σύντομα στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα.

Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας
BSc, MSc, PhD, CertEd