Iστορική αναδρομή

Το Πρόγραμμα στην αρχική του μορφή, ξεκίνησε το 1974 (με την ονομασία PERACH που σημαίνει ανθός ή έργο καθοδήγησης),  από μια ομάδα φοιτητών του Weizmann Institute of Science του Ισραήλ, που ανέλαβαν ως καθοδηγητές/μέντορες παιδιών, με διάφορες ανάγκες, να τα βοηθήσουν εποικοδομητικά ώστε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Από τότε το Πρόγραμμα απέκτησε τεράστιες διαστάσεις τόσον όσον αφορά την εμβέλεια δράσης, όσο και την έκταση των δραστηριοτήτων του.

Ως ο μεγαλύτερος τέτοιου είδους οργανισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, το PERACH αποτελεί πηγή έμπνευσης και πρακτικής στήριξης για άλλους παρόμοιους οργανισμούς, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε περισσότερες από 20 χώρες παγκόσμια.

Στην Κύπρο το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015, υπό την επωνυμία «Μέντωρ», σε στενή συνεργασία με το PERACH. Yλοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού κυρίας Λήδας Κουρσουμπά  και με την συνεργασία της  Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Λευκωσίας, τους εκπαιδευτές του Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντών.

Το 2016 εγκρίθηκε από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου ως προληπτικό πρόγραμμα για ευάλωτες ομάδες παιδιών ενώ υποστηρίζεται από διάφορους άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.