ΥΠΠΑΝ: Η Κύπρος ήδη θεωρείται περιφερειακό διεθνές κέντρο εκπαίδευσης

Ο κ. Προδρόμου απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος ήδη θεωρείται ως ένα περιφερειακό διεθνές κέντρο εκπαίδευσης εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την ομιλία του στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. «Αυτό που πριν είκοσι χρόνια εμφανιζόταν ως μακρινός, φιλόδοξος στόχος και όραμα, στις μέρες μας φαίνεται να υλοποιείται», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις επιτυχίες του στις διεθνείς κατατάξεις, χαρακτηρίζοντάς το ως «υψηλής ποιότητας ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης». Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σημείωσε, συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή πορεία του με στόχο την προσέλκυση τόσο ντόπιων και ξένων φοιτητών, ακολουθώντας μια στρατηγική βασισμένη στη διεθνοποίηση, την εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του πανεπιστημίου ως κέντρου ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και στους απόφοιτους της Σχολής, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Συναισθάνομαι ότι μοιράζομαι μαζί σας μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή σας. Μοιράζομαι μαζί σας αυτή την ώρα που βλέπετε να ανταμείβονται κόποι, προσπάθειες και αγωνίες πολλών χρόνων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία σημαντική στιγμή για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που συνεχίζει να τροφοδοτεί την κοινωνία με καταρτισμένους, άξιους νέους επιστήμονες, που την ίδια ώρα που θα χαράζουν τη δικιά τους επαγγελματική ή ακαδημαϊκή πορεία και ανέλιξη, συμβάλλουν και στην πρόοδο και ανάπτυξη της κοινωνίας μας».

Στην ομιλία της, η επίτιμη προσκεκλημένη Δρ Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια MOMus και Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, αναφέρθηκε στην υπηρεσία προς το συνάνθρωπο και στις απεριόριστες δυνατότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, καταφεύγοντας στη δική της εμπειρία ως πτυχιούχος ανθρωπιστικών επιστημών, και εξηγώντας πώς κάθε τομέας έχει τη δική του θεωρητική και πρακτική αξία, αλλά και πώς μια διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να πολλαπλασιάσει ολιστικά τις πιθανότητες για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Απευθυνόμενη στις απόφοιτες και στους απόφοιτους της Σχολής, είπε: «Έχετε δύναμη, αισιοδοξία, ιδέες, σχέδια – θέλετε να φτιάξετε έναν καλύτερο κόσμο. Πιστέψτε με, μπορείτε να το κάνετε. Όσο διατηρείτε αναμμένη τη νεανική φλόγα, όσο δεν αρκεστείτε σε απλούς και πρόχειρους συμβιβασμούς, όσο δεν υποτιμάτε την αξία σας και όσο πάντοτε υποστηρίζετε τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας, για τις οποίες πολλοί έχουν αγωνιστεί, εξασφαλίζοντας μεγάλες αλλά πολύ συχνά εύθραυστες νίκες. Να θυμάστε πάντα ότι η αξία κάθε προσωπικού επιτεύγματος πολλαπλασιάζεται όταν εξυπηρετεί και τον συνάνθρωπό μας».

Λόγω απουσίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, ηγήθηκε της ακαδημαϊκής πομπής και ανέγνωσε την ομιλία του Πρύτανη.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education World University Rankings 2022. Αναφορά έκανε επίσης στη σημαντική κατάταξη του Πανεπιστημίου στα 180 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου, από το Times Higher Education Young University Rankings 2022.

Αναφερόμενος στη στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Καθηγητής Πουγιούτας στην ομιλία του στάθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικότερα, κατά την τρέχουσα δεκαετία, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.

Απευθυνόμενος, δε, στις απόφοιτες και απόφοιτους της Σχολής σε σχέση με τη ψηφιακή μετάβαση, σημείωσε: «Η ψηφιακή  μετάβαση της κοινωνίας μας μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης θα δημιουργήσει επιπλέον ερωτήματα, προκλήσεις και διλήμματα και θα μας κάνει να αμφισβητήσουμε ακόμη και την ύπαρξή μας και τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπινα όντα. […] Η διατήρηση της ανθρώπινης φύσης μας -όπως την ορίζουμε μέχρι τώρα- θα είναι μία δύσκολη πρόκληση, ενώ θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά υπαρξιακά, ηθικά, κοινωνικά, νομικά, φιλοσοφικά και άλλα ερωτήματα και διλήμματα. Οπότε, αγαπητές μου απόφοιτες και αγαπητοί μου απόφοιτοι των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, εύχομαι να είστε έτοιμοι να κατανοήσετε αυτόν τον νέο κόσμο, να μας βοηθήσετε όλες και όλους να προσαρμοζόμαστε συνεχώς κατά την εξέλιξή του και να αναπτύξετε το ηθικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε άνθρωποι και ανθρώπινοι».

Η Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγήτρια Ιουλία Παπαγεώργη, με τη σειρά της, συνεχάρη τις απόφοιτες και τους απόφοιτους για την ανθεκτικότητα που επέδειξαν εν μέσω πανδημίας ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις σπουδές τους. Καταληκτικά, παρότρυνε τις απόφοιτες και τους απόφοιτους να θέτουν υψηλούς στόχους, να εργάζονται σκληρά προς επίτευξή τους, αλλά πάντοτε να είναι ταπεινοί και ευγενικοί, αφήνοντας τις πράξεις και το έργο τους να μιλήσουν για το ποιοι πραγματικά είναι και τι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης  και οι πρωτεύσασες της Σχολής, κ. Anastasia Dolitsay, BA Interactive Media and Animation (Διαδραστικά Μέσα και Κινούμενο Σχέδιο), και κ. Χριστίνα Κυριάκου, MA Digital Media and Communications (Ψηφιακά Μέσα και Επικοινωνία), οι οποίες αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εφόδια για μία ενδιαφέρουσα μελλοντική πορεία.

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά και την Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγήτρια Ιουλία Παπαγεώργη.