Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας: «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων σε διάφορους τομείς»

Η κ. Ευαγγέλου απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Μαριλένα Ευαγγέλου, κατά την ομιλία της στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2023, ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένας δυναμικός οργανισμός που μέσα από το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που επιτελεί και την αλληλεπίδρασή του με την τοπική κοινωνία, συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων σε διάφορους τομείς».

Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός ανέφερε ότι «η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την Κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης ενισχύει το κοινωνικό σύνολο με προσοντούχους επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα η πανεπιστημιακή ανάπτυξη προσελκύει ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας και καθιστά την Κύπρο ενεργό μέλος και ισάξιο εταίρο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη «δυναμική ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών με την επιστημονική, πνευματική και κοινωνική προσφορά της, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Κύπρου, μιας Κύπρου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της νέας γενιάς, που παράγει έργο στοχεύοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων, στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων και στην κατανόηση των πολλών, διαφορετικών εκφάνσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Απευθυνόμενη στις απόφοιτες και στους απόφοιτους της Σχολής, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε: «Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου και ταυτόχρονα αποτελεί το καλύτερο μέτρο για προώθηση της κοινωνικής προόδου και ισότητας. Πήρατε το αγαθό της γνώσης, μάθατε ότι η επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία και ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, για το δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, συνεχάρη τις απόφοιτες και τους απόφοιτους για την επιτυχία τους και ευχήθηκε να είναι η αρχή μιας λαμπρής πορείας προς την εκπλήρωση των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων και ονείρων τους.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και απόφοιτους της Σχολής σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση ανέδειξε τη σημασία των ανατρεπτικών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς που καλύπτει η Σχολή (Αρχιτεκτονική, Σχεδιασμός, Καλές Τέχνες και Πολυμέσα, Κοινωνικές Επιστήμες, Επικοινωνία, Γλώσσα και Λογοτεχνία, Θεολογία) και σημείωσε: «Η ψηφιακή  μετάβαση της κοινωνίας μας θα αναδείξει πολλά υπαρξιακά, ηθικά, κοινωνικά, νομικά, φιλοσοφικά και άλλα ερωτήματα και διλήμματα. Να θυμάστε ότι οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αλλαγής. Οι γνώσεις και οι προοπτικές που αποκτήσατε σε αυτό το πανεπιστήμιο σας έχουν προετοιμάσει να αμφισβητείτε, να συμπέχετε και να δημιουργείτε. Έχετε τη δύναμη να επιφέρετε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, να διαμορφώσετε τον δημόσιο λόγο, να αφηγηθείτε τις ιστορίες που πρέπει να ακουστούν και να χτίσετε γέφυρες κατανόησης. Εύχομαι λοιπόν, να είστε έτοιμοι να κατανοήσετε αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο, να μας βοηθήσετε όλες και όλους να προσαρμοζόμαστε συνεχώς κατά την εξέλιξή του και να αναπτύξετε το ηθικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε άνθρωποι και ανθρώπινοι».

Μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ιατρός και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, χαιρέτισε με τη σειρά του την εκδήλωση. Στην ομιλία του με τίτλο «Η συμπλήρωση του κενού χώρου» ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην έρευνα της τέχνης και στη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στην πραγματική επαφή του απλού ανθρώπου με το μεγαλειώδες και το μυστηριακό, που είναι το  αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διεργασίας, μιας εμπνευσμένης πράξης του καλλιτέχνη.

Ο κ. Σπυρόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Ίσως να μην έπραξα καλά δίνοντας στη διάλεξή μου τον τίτλο ‘Η συμπλήρωση του κενού χώρου’. Το δίχως άλλο, θα ήταν σωστότερο να την ονομάσω ‘Τα χιλιάδες μυστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας’, μιας και εντός των ορίων που χάραξα προηγουμένως, ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του μυστικό, κάθε συγκεκριμένο έργο έχει τη δική του ιστορία, και δεν έχουμε άλλη επιλογή, εάν θέλουμε να διεισδύσουμε στο μυστικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από το να παρατηρήσουμε πολυάριθμους, και όσο το δυνατόν πιο διαφορετικούς, καλλιτέχνες».

Τέλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Κλήμης Μαστορίδης, αναφέρθηκε στα «Τμήματα της Σχολής τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και διαμορφώνουν την κοινωνία μας», επισημαίνοντας ότι «καλλιεργήσαμε μια ποικιλόμορφη και ζωντανή κοινότητα στοχαστών, δημιουργών και καινοτόμων».

Κατόπιν, απευθύνθηκε στις απόφοιτες και τους απόφοιτους λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας εμβαθύνατε στα επιστημονικά σας πεδία και ήρθατε σε άμεση επαφή με την ομορφιά της ανθρώπινης δημιουργικότητας, τη δύναμη της επικοινωνίας, τα θαύματα του πολιτισμού, τις περιπλοκές του ανθρώπινου νου και τα βαθιά μυστήρια της πίστης. Πιστεύουμε ότι η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην οποία γαλουχηθήκατε ακαδημαϊκά, διεύρυνε τους ορίζοντές σας και σας εμφύσησε μια βαθιά εκτίμηση για την ανθρώπινη εμπειρία».

Κάνοντας αναφορά στο «καυτό», όπως το αποκάλεσε, θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κοσμήτορας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι βέβαιο ότι θα ενσωματώσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στο εκπαιδευτικό ταξίδι της Σχολής μας, αλλά δεσμευόμαστε να το κάνουμε με πολλή προσοχή και σχέδιο. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ηθική και υπεύθυνη εφαρμογή της. Πρέπει να διασφαλίσουμε την αποφυγή προκαταλήψεων και ανισοτήτων. Πρέπει να επιδιώξουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Και πάνω απ’ όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει πάντα να υπηρετεί την ανθρωπότητα, ενισχύοντας τις ικανότητές μας και όχι αντικαθιστώντας την ουσία μας. Ας εκτιμήσουμε την ποιοτική εκπαίδευση που λάβατε στη Σχολή μας και ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τα επιτεύγματά σας και τις μοναδικές δεξιότητες που αποκτήσατε. Δεν πρόκειται μόνο για τις γνώσεις αλλά και για τη σοφία που καλλιεργήσατε ως συμπονετικοί, δημιουργικοί και κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι». 

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι πρωτεύσασες της Σχολής, κ. Σάββια Μαυρομμάτη (πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία), και η κ. Ανδρονίκη Μαρκάκη (μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία), οι οποίες αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εφόδια για μία ενδιαφέρουσα μελλοντική πορεία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκε στον φοιτητή κ. Etinosa Erevbenagie-Johnbull το «βραβείο Εξαιρετικής Κοινωνικής Προσφοράς».

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθ. Φίλιππο Πουγιούτα και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθ. Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.