Blended Intensive Programme [BIP] στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Υβριδικό  Μάθημα Μικρής Διάρκειας (26 Σεπτεμβρίου μέχρι 7 Οκτωβρίου 2022)

Το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Institute For the Future (IFF) και το Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου, διοργάνωσαν ένα Blended Intensive Programme(BIP) στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+. Το BIP ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 με μία εβδομάδα παράδοσης διαδικτυακών μαθημάτων και συνεχίστηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 με μία εβδομάδα δια ζώσης διδασκαλία ενός μαθήματος με τίτλο: Εισαγωγή στο Blockchain, τα NFTs και το Metaverse.

Το BIP αποτελεί καινοτομία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027 και περιλαμβάνει την κινητικότητα μίας ομάδας φοιτητών  η οποία χρηματοδοτείται από το Erasmus+. Το BIP  απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) από τρεις διαφορετικές χώρες. Τα BIP έχουν σχεδιαστεί ώστε να προωθήσουν τη χρήση καινοτόμων μεθόδων μάθησης και διδασκαλίας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για διαδικτυακή συνεργασία.

Το BIP αυτό προσφέρθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με ΑΕΙ που αποτελούν μέρος των ακαδημαϊκών συμμαχιών του Πανεπιστημίου NEOLAiA και NUSCT. Συγκεκριμένα, 20 φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προέρχονταν από το University of Jaen (Ισπανία), το Κρατικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Šiauliai (Λιθουανία) καθώς και πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν.

Το συγκεκριμένο BIP αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνολογίες blockchain και καλύπτει μια ποικιλία από επίκαιρα θέματα όπως τα ψηφιακά νομίσματα, τα DAO, τα NFTs, το Metaverse και το Web3, και εξετάζει τις νέες δυνατότητες που έχει να προσφέρει το blockchain σε όλους τους κλάδους.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είχε τον  συντονιστικό ρόλο στο συγκεκριμένο BIP και προσέφερε  στους συμμετέχοντες, πέρα από τους καινοτόμους τρόπους μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης, και μια πολιτιστική εμπειρία μέσω μίας εκπαιδευτικής εκδρομής στην Πάφο, ενός παραδοσιακού δείπνου, και της δυνατότητας εξερεύνησης της Λευκωσίας.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν  τη μεγάλη τους ικανοποίηση με το BIP που παρακολούθησαν  καθώς και με τη συνολική τους εμπειρία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Κύπρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους: «Τέτοια προγράμματα ανταλλαγών βελτιώνουν τις δεξιότητες, προάγουν τη συμπερίληψη και διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή κινητικότητα».

Ο Πρύτανης, Καθηγητής  Φίλιππος Πουγιούτας δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φιλοξενούμε στο Πανεπιστήμιο μας την πρώτη δράση  συνεργασίας με συμμαχίες μας όπως το  NEOLAiA και NUSCT. Ανυπομονούμε να διοργανώσουμε περισσότερες τέτοιες δραστηριότητες και να φιλοξενήσουμε περισσότερους φοιτητές από τα συνεργαζόμενα με εμάς πανεπιστήμια».