Το Παν. Λευκωσίας εκπαιδεύει μέλη της Αστυνομίας του Ντουμπάι στην καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία

Tο Institute For the Future (IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεργάστηκε με την Αστυνομία του Ντουμπάι (G.H.Q), και συγκεκριμένα με το Γενικό Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών και το Γενικό Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, για την προσφορά του προγράμματος “Financial Investigations for Digital Assets”. Η εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας του Ντουμπάι μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στο να ενισχύσει την τεχνογνωσία και την ικανότητά των στελεχών της Αστυνομίας του Ντουμπάι στην καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Ντουμπάι κατά τη διάρκεια του 2ου World Police Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι. Το συνέδριο κάλυψε μια σειρά θεμάτων, όπως οι τρέχουσες εξελίξεις που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις και οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, στρατηγικές και καινοτομίες σε όλο το φάσμα επιβολής του νόμου και της ασφάλειας, καθώς και τις κορυφαίες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη διατήρηση της ασφάλειας. Πάνω από 200 ειδικοί από διαφορετικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, καθώς και άλλοι ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης του εγκλήματος συμμετείχαν στο συνέδριο.

Η έναρξη του προγράμματος “Financial Investigations for Digital Assets” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του IFF και της Αστυνομίας του Ντουμπάι τον Νοέμβριο του 2021. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ενίσχυση του συντονισμού και της σύμπραξης σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η πρακτική εφαρμογή του blockchain και της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων στην επιβολή του νόμου. Η συνεργασία ξεκίνησε προσφέροντας στους κατόχους καρτών Esaad την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc in Blockchain and Digital Currencies) που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σχολιάζοντας την έναρξη του νέου προγράμματος, ο υποστράτηγος Jamal Salem Al Jallaf, Διευθυντής του Γενικού Τμήματος Εγκληματικών Ερευνών της Αστυνομίας του Ντουμπάι, ανέφερε ότι το έγκλημα μπορεί να λάβει πολλές μορφές και εξελίσσεται συνεχώς. Οι εγκληματίες, συνέχισε, έχουν γίνει πιο επιδέξιοι στην εκτέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Απαιτούνται αποτελεσματικές απαντήσεις που να βασίζονται στη συνεχή ανάπτυξη του συστήματος ασφάλειας και λειτουργίας, σε συνεργασία με εταίρους και θεσμούς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να ενοποιήσουμε τις προσπάθειες και να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους για ενίσχυση της ασφάλειας των κοινωνιών». Συνέχισε συμπληρώνοντας: «Το συγκεκριμένο δίπλωμα ενισχύει τις προσπάθειες της Δύναμης για την καταπολέμηση των αναδυόμενων εγκλημάτων και την προληπτική προετοιμασία για οποιαδήποτε εξέλιξη εγκληματικών τακτικών».

Ο Δρ. Υποστράτηγος Saleh Abdulla Murad, Γενικός Διευθυντής του Γενικού Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της Αστυνομίας του Ντουμπάι να εκπαιδεύει και να καταρτίζει τα στελέχη της έτσι ώστε να βελτιώνει την εμπειρία τους μέσω προηγμένης και ενημερωμένης εκπαίδευσης, με τη δημιουργία συνεργασιών με αναγνωρισμένα διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Δρ. Χάρης Σαββίδης, Καθηγητής στο IFF του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δήλωσε: «Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος είναι το αποτέλεσμα της στενής και γόνιμης συνεργασίας μας με την αστυνομία του Ντουμπάι· ενός αληθινού οραματιστή της τεχνολογικής καινοτομίας στην αστυνόμευση και το έγκλημα. Τα μαθήματα, τα οποία απευθύνονται σε αστυνομικούς ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές και άλλους αξιωματούχους του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, παραδίδονται από ειδικούς στον τομέα, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών στους τομείς του νόμου και της αστυνομικής έρευνας».

Ο Ταγματάρχης Saud Al Mutawa, Επικεφαλής του Τμήματος Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων στο Γενικό Τμήμα Εγκληματικών Ερευνών, υπογράμμισε ότι το Δίπλωμα χρησιμεύει ιδιαίτερα σε ανακριτές και ειδικούς στην καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων, όπως εικονικών περιουσιακών στοιχείων, ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμό, φοροδιαφυγή και πυραμιδικά συστήματα.

Το πρόγραμμα καλύπτει διάφορα θέματα, ξεκινώντας απο την εισαγωγή στην τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση χαρακτηριστικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τις μεθόδους εντοπισμού και ανάλυσης ύποπτων συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα, την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης και ανάκτησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, την αξιολόγηση τεχνικών ξεπλύματος χρήματος με τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων και την ανίχνευση παράνομων οικονομικών συναλλαγών. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του προγράμματος παρουσιάζονται και αναλύονται πρακτικές και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από τις δικαστικές αρχές για κατάσχεση και ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η ανάλυση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε κρυπτονομίσματα.