Το σκορ των κυπριακών πανεπιστημίων διεθνώς

Αναβαθμίζεται η ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο, ποια πανεπιστήμια συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία στις λίστες οργανισμών κατάταξης

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, και τα τηλέφωνα στα αρμόδια τμήματα των πανεπιστημίων έχουν πάρει φωτιά, είτε για πληροφορίες για εγγραφές, είτε για κράτηση θέσης, είτε για το πρόγραμμα διδασκαλίας των πρωτοετών. Η εικόνα για το πώς θα καταμεριστούν οι πρωτοετείς φοιτητές στα πανεπιστήμια, θα ξεκαθαρίσει μέχρι τέλος του μήνα, αφού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι τέλος Αυγούστου, αναμένεται να μάθουν οι υποψήφιοι στην Κύπρο, τί θέση έχουν εξασφαλίσει στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας (οι υποψήφιοι υπολογίζονται γύρω στους 3 χιλιάδες). Ακολουθούν οι εγγραφές. Συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για εγγραφές όσων εξασφάλισαν θέση στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, την περίοδο 28-1η Σεπτεμβρίου είναι η εβδομάδα ενημέρωσης και εγγραφών στο ΤΕΠΑΚ και την 1η Σεπτεμβρίου (9:30-12:30) για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, της Κύπρου τουλάχιστον, η προθεσμία εγγραφής διαφέρει για το καθένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβρης είναι καθοριστικός μήνας για τους νέους φοιτητές, αφού μέχρι τότε, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν επιλέξει την σχολή της επιλογής τους και θα ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τα πρώτα μαθήματα για την εξασφάλιση του πτυχίου. Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης διεκδίκησαν πρόσβαση στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας, 5.250 υποψήφιοι. Στην πρώτη κατανομή διατέθηκαν 2.974 θέσεις, από τις οποίες 1.689 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1.185 στο ΤΕΠΑΚ και 100 στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας. Στα δημοφιλέστερα τμήματα είναι της ιατρικής, το τμήμα ψυχολογίας, διοίκησης επιχειρήσεων. Κάθε πρωτοετής φοιτητής, έχει στη πληθώρα επιλογών ενώπιον του είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό και τα συστήματα κατάταξης των πανεπιστημίων ως εργαλεία ανάλυσης ώστε να καταλήξουν στην τελική τους απόφασης. Στις επιλογές του κάθε πρωτοετή φοιτητή υπάρχουν πολλές επιλογές, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό.

Αυτό που τονίζεται τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η εξέλιξη και η αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με τα κυπριακά πανεπιστήμια να αποτελούν αξιόλογες επιλογές για Κύπριους και ξένους φοιτητές. Από πλευράς Υπουργείου, τονίζεται η προτεραιότητα για βελτίωση της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου και τον ρόλο των πιστοποιήσεων ποιότητας που λαμβάνουν τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, που πλέον κατατάσσονται στις λίστες διεθνών οργανισμών κατάταξης, σε αυτή την προσπάθεια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 ήταν πέραν των 60 χιλιάδων, με το 47% να είναι Κύπριοι, το 35% να προέρχεται από χώρες της ΕΕ και το 18% από τρίτες χώρες, στοιχεία που καταδεικνύουν πρόοδο στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου όπως η Κύπρος αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο, κέντρο αριστείας έρευνας και καινοτομίας. Συγκεκριμένα, εντοπίσαμε ότι κυπριακά πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει θέση στην κατάταξη των δημοφιλέστερων πανεπιστημιακών κατατάξεων όπως η Times Higher Education, Shanghai Rankings και QS World University Rankings.

Το πανεπιστήμιο Κύπρου

Στην ψηλότερη θέση από τα κυπριακά πανεπιστήμια βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού εξασφαλίζει την ψηλότερη κατάταξη- σε σχέση με τα υπόλοιπα κυπριακά- σε τέσσερις πανεπιστημιακές κατατάξεις. Στην λίστα κατάταξης του Times Higher Education, η οποία αξιολογεί τα πανεπιστήμια στη βάση 13 κριτηρίων όπως η διδασκαλία, η έρευνα, η βιομηχανική γνώση και η διεθνής προοπτική, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται στα 401-500 κορυφαία από το σύνολο των 1799 παγκοσμίως, στο Shanghai Rankings βρίσκεται στα καλύτερα 501-600 από σύνολο 2500 πανεπιστημίων, ενώ καταλαμβάνει τη θέση 53 στα QS World University Rankings (περιφερειακή κατάταξη) και την θέση 368 στην κύρια κατάταξη, από ένα σύνολο 1500 πανεπιστημίων. Όσον αφορά στην κατάταξη Times Higher Education World University Rankings, βλέπουμε ότι το πανεπιστήμιο Κύπρου είναι στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στο αντικείμενο Επιχειρήσεις και Οικονομικά, ανεβαίνει στην 122η θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα και στην 3η θέση στην Κύπρο.

Η ψηλότερη κατάταξη για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι στην κατηγορία Εκπαίδευση, όπου κατατάσσεται στα 176-200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, στην 40η θέση στην ΕΕ και πρώτο ανάμεσα στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Στον τομέα της Ψυχολογίας, βρίσκεται ανάμεσα στα 201-250 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, 51ο σε επίπεδο ΕΕ και πρώτο ανάμεσα στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι επίσης ψηλά στις σπουδές Κλινική και Υγεία, αφού κατατάσσεται στα 201-250 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, 47ο στην ΕΕ και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα. Από τα κυπριακά πανεπιστήμια έχει την ψηλότερη κατάταξη στα αντικείμενα της Μηχανικής, των Φυσικών Επιστημών, στις Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Το πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις κατατάξεις ποιότητας των πανεπιστημίων, εντοπίζεται να έχει τις υψηλότερες επιδόσεις το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο κατατάσσεται δεύτερο στις αξιολογήσεις του Times Higher Education ανάμεσα στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια. Στη λίστα κατάταξης του ίδιου οργανισμού, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, και στην 136η θέση στο QS World University Rankings (περιφερειακή κατάταξη EECA), ενώ λίγο πιο κάτω, μεταξύ των καλύτερων 211-220 της λίστας βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε επιμέρους κατηγορίες, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεχωρίζει, βάσει της κατάταξης του Times Higher Education στο αντικείμενο Επιχειρήσεις και Οικονομικά, αφού είναι ανάμεσα στα 151-175 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, στα 35 καλύτερα στην ΕΕ, και 1ο σε Κύπρο και Ελλάδα. Έχει επίσης τις ίδιες επιδόσεις με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην κατηγορία Εκπαίδευση, ενώ είναι ψηλά στον κλάδο της Ψυχολογίας, αφού κατατάσσεται 2ο σε Κύπρο και Ελλάδα, 69ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάμεσα στα 251-300 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Στον κλάδο Κλινική και Υγεία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι 2ο παγκύπρια και μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 6η θέση σε Ελλάδα και Κύπρο. Στον συγκεκριμένο κλάδο σκοράρει στην 142η θέση στην ΕΕ και ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Στις Κοινωνικές Επιστήμες, κατατάσσεται στην 3η θέση παγκύπρια, στην 6η θέση σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 132η θέση. Η βαθμολογία του στο συγκεκριμένο αντικείμενο, το κατατάσσει επίσης και ανάμεσα στα καλύτερα 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο.

Το ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατατάσσεται έκτο στην γενική κατάταξη του Times Higher Education 2023, ανάμεσα στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια ενώ παγκοσμίως κατατάσσεται στα καλύτερα 601-800 πανεπιστήμια. Το ΤΕΠΑΚ δεν συμπεριλαμβάνεται στο Shanghai Rankings, ενώ είναι στην θέση 102, στην περιφερειακή κατάταξη του QS World University of RankingsΣτο Shanghai Rankings.

Ανά κατηγορία (στο Times Higher Education 2023), η κατάταξη του έχει ως εξής: Στην κατηγορία Επιχειρήσεις και Οικονομικά, καταλαμβάνει την 97η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και είναι στα καλύτερα 401-500 πανεπιστήμια παγκοσμίως. Σε Κύπρο και Ελλάδα είναι το 2ο καλύτερο πανεπιστήμιο (μαζί με το ελληνικό, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στην κατηγορία Μηχανική, το ΤΕΠΑΚ είναι στα καλύτερα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, 97ο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, πέμπτο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πολυτεχνείο Κρήτης) και 2ο στην Κύπρο. Στις Φυσικές Επιστήμες το ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα παγκοσμίως, 158ο στην ΕΕ και 2ο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πάτρας). Την υψηλότερη θέση καταλαμβάνει στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, για την οποία το Times Higher Education το κατατάσσει ανάμεσα στα 301-400 καλύτερα παγκοσμίως, 78ο στην ΕΕ και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα. Βρίσκεται επίσης στην 1η θέση σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην κατηγορία Επιστήμη των Υπολογιστών, στα 120 καλύτερα της ΕΕ και ανάμεσα στα καλύτερα 501-600 παγκοσμίως.

Τα τοπ 12 σε Κύπρο και Ελλάδα

Συγκρίνοντας την κατάταξη για ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια στην δημοφιλέστερη κατάταξη- την Times Higher Education World University Rankings, προκύπτει το εξής. Στην ψηλότερη κατάταξη βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θεωρούνται στα 401-500 καλύτερα παγκοσμίως.

Στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατατάσσονται το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στα 601-800 καλύτερα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ακολουθούν στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Source: Το σκορ των κυπριακών πανεπιστημίων διεθνώς, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy