Κύπρος και Εσθονία στην εποχή της διαταραχής της πληροφόρησης: ΜΜΕ, κοινό και κρατικοί θεσμοί

Το πρώτο συμπόσιο Κύπρου-Εσθονίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα διερευνήσει τις προκλήσεις που θέτει η διαταραχή της πληροφόρησης στις δύο χώρες

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργανώνει συμπόσιο με τίτλο «Η Κύπρος και η Εσθονία στην εποχή της διαταραχή της πληροφόρησης: ΜΜΕ, κοινό και κρατικοί θεσμοί». Το συμπόσιο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2023, θα διερευνήσει τις προκλήσεις που θέτει το φαινόμενο της διαταραχής της πληροφόρησης για τις δύο χώρες.

Κύπριοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τη Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, καθώς και Εσθονοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tartu, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα.

Σχετικά με τη θεματική του συμποσίου 

Οι σύγχρονες κοινωνίες στην εποχή των ψηφιακών μέσων και στο πλαίσιο της συνεχούς ροής πληροφόρησης, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα προς επίλυση, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών που κυκλοφορούν γρήγορα στο διαδίκτυο δημιουργώντας εν δυνάμει την αίσθηση της απειλής. Στις σύγχρονες κοινωνίες, υπάρχει μια τάση οι άνθρωποι να λαμβάνουν και να δέχονται πληροφορίες από περιορισμένες, αναξιόπιστες και αμφισβητούμενες πηγές. Αυτό δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο κοινό, καθώς δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία των μέσων πληροφόρησης. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ επηρεάζει την αντίληψη της πληροφόρησης του κοινού σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το συμπόσιο επιδιώκει να εξετάσει αυτά τα ζητήματα σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, το κοινό και τους κρατικούς θεσμούς, στην Κύπρο και την Εσθονία, δύο μικρά κράτη που βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το συγκεκριμένο γεωγραφικό τους πλαίσιο, και οι δύο χώρες μοιράζονται μια ιστορία που χαρακτηρίζεται από έντονες εντάσεις και συγκρούσεις στις σχέσεις τους με μεγαλύτερα γειτονικά κράτη και πρώην αυτοκρατορίες. Η τεταμένες διπλωματικές σχέσεις με γειτονικές χώρες, καθώς και η ύπαρξη υβριδικών ή/και ένοπλων πολεμικών συρράξεων στην Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της διαταραχής της πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει τη διανομή υλικού παραπλανητικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό του κοινού.

Ο κύριος ομιλητής του συμποσίου, ο αναπληρωτής καθηγητής Ragne Kõuts-Klemm από το Πανεπιστήμιο του Tartu της Εσθονίας, υποστηρίζει ότι η χειραγώγηση της πληροφόρησης είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια, σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα, η εκλογική νίκη του Donald Trump, το Brexit, η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά ιδιαίτερα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε τους κινδύνους της κακόβουλης διάδοσης παραπληροφόρησης, καθώς οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορεί να πληγούν απροσδόκητα. Η παραπληροφόρηση δύναται να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες για τα άτομα και ολόκληρη την κοινωνία», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Kõuts-Klemm. «Η χειραγώγηση των πληροφοριών μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των θεσμών και να ωθήσει τις δημοκρατικές κοινωνίες σε μια ανεπιθύμητη πορεία. Είναι επομένως σημαντικό να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των κρατικών δομών, και από επιστημονική προοπτική», διευκρινίζει.

Ο καθηγητής Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και προεδρεύων του συμποσίου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη φιλοξενία μιας τόσο πρωτοποριακής εκδήλωσης, η οποία φέρνει κοντά την Κύπρο και την Εσθονία, για επιστημονικό διάλογο. «Ενώ τα δύο πλαίσια είναι διαφορετικά, μοιράζονται μολαταύτα οι δύο χώρες πολλά κοινά χαρακτηριστικά στην ψηφιακή εποχή, μέσω του φαινομένου της διαταραχής της πληροφορίας και του τρόπου με τον οποίο το φαινόμενο επηρεάζει τα μικρά κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Πληροφορίες για το συμπόσιο 

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2023, ώρα 9:30 π.μ στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Διοργανώνεται από το Τμήμα Επικοινωνίας του Κέντρου Επικοινωνιακών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκω,σίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tartu (Εσθονία) και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο θα βρείτε εδώ.