Ζωντανές Παραδόσεις της Κύπρου σε δύο όμορφα βίντεο

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO και το τμήμα Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Πανέμορφες χειροτεχνίες, έθιμα που διατηρούνται ζωντανά και γνώσεις και πρακτικές που περνούν από γενιά σε γενιά προβάλλουν με δύο νέα βίντεο τους η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Με τον τίτλο “Safeguarding cultural heritage, imagining the future” (Διασφαλίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, οραματιζόμαστε το μέλλον) η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Υφυπουργείο Τουρισμού έδωσαν στη δημοσιότητα τα δύο σύντομα βίντεο που δημιούργησαν με θέμα την παραδοσιακή χειροτεχνία της δαντέλας “πιπίλλα” στα ορεινά χωριά Όμοδος και Κοιλάνι και το Καρναβάλι Λεμεσού.

Τα δύο βίντεο δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO και το τμήμα Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και αποτελούν μέρος μιας πολύ ιδιαίτερης και ενδιαφέρουσας έκδοσης της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του Υφυπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου – Εθνικός Κατάλογος».

Μπορείτε να δείτε τα δύο βίντεο εδώ:

Δαντέλα “πιπίλλα”

Η λεπτή δαντέλα του βελονιού, η πιπίλλα, αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας των Κυπρίων γυναικών. Φτιάχνεται στο χέρι με βελόνι και κλωστή, με το δέσιμο πυκνών και αραιών κόμπων που δένονται στον αέρα. Σήμερα, η τέχνη της πιπίλλας, του γνωστού βελονόκομπου, διατηρείται κυρίως από κεντήτριες, τις πιπιλλάραινες, στις κοινότητες Ομόδους, Κοιλανίου και Λαπήθου. Η δαντέλα πιπίλλα συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015.

Καρναβάλι της Λεμεσού

Το καρναβάλι αποτελεί την παλαιότερη και δημοφιλέστερη λαϊκή γιορτή της Λεμεσού. Παρόλο που ο εορτασμός των Αποκριών εντοπίζεται σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, στη Λεμεσό γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη ως αστική και οικογενειακή παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά με μεγάλο ενθουσιασμό από τα τέλη του 19ου αιώνα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο αυθορμητισμός, η διάθεση για γλέντι, η κρεατοφαγία, η οινοποσία, η σάτιρα και τα παντός είδους πειράγματα, ο χορός και το τραγούδι, οι καντάδες που τραγουδιούνται με συνοδεία μαντολίνου και κιθάρας, καθώς και οι διάφορες μεταμφιέσεις. Το καρναβάλι της Λεμεσού συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015.