Πώς η Καραντίνα Επηρέασε τον Τρόπο Ζωής μας;

Η Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον σε καραντίνα και οι περισσότεροι περιορισμοί που αφορούσαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του  κορονοϊού έχουν χαλαρώσει.  Πολλοί από εσάς έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους και αρκετοί απολαμβάνουν και πάλι τις παραλίες, την εξοχή και τα βουνά.

Πώς όμως έχει επηρεάσει η καραντίνα το τρόπο ζωής μας;

Ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διερεύνησαν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μίας ομάδας ενηλίκων που διέμεναν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της περιόδου των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας λόγω COVID -19 (15 Μαρτίου – 20 Μαΐου 2020).  Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν διαδικτυακά ένα ερωτηματολόγιο σε σχέση με τους 6 πυλώνες που αφορούσαν  σε ένα υγιή τρόπο ζωής  (lifestyle): την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, το στρες, τη χρήση επικίνδυνων ουσιών και την κοινωνική υποστήριξη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 763  άτομα μεταξύ 18 και 76 ετών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, διέμεναν στην αστική περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας και δεν είχαν διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν είτε παντρεμένοι είτε βρίσκονταν σε σχέση και είχαν εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου. Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων εργάζονταν, το 20% ήταν μαθητές, το 7% ήταν συνταξιούχοι και το 6% ήταν άνεργοι (μερικώς ή πλήρως). Στα άτομα των οποίων οι συνθήκες εργασίας άλλαξαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, περίπου το 40%, εργάστηκε είτε περισσότερες είτε λιγότερες ώρες και περίπου ένα στα τέσσερα άτομα δεν εργάστηκαν.

Συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2020 κατά τη διάρκεια της καραντίνας:

  • Υγιεινή διατροφή: Οι συμμετέχοντες που νήστευαν, σύμφωνα με τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη, ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή. Γενικότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια ή οστρακοειδή. Ωστόσο, κατανάλωναν επίσης περισσότερα ζαχαρούχα ροφήματα και έτρωγαν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκά και περισσότερο βούτυρο, μαργαρίνη και φρέσκα κρέμα.
  • Φυσική δραστηριότητα: Οι συμμετέχοντες περνούσαν περισσότερα λεπτά καθήμενοι, αλλά η συνολική φυσική τους δραστηριότητα δεν άλλαξε σημαντικά.
  • Ύπνος: Οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες, αλλά με δυσκολία στον ύπνο. Για παράδειγμα, περισσότεροι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν και περισσότεροι ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα ή νωρίς το πρωί.
  • Άγχος: Οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερο άγχος. Για παράδειγμα, περισσότεροι ένιωθαν νευρικοί και αγχωμένοι ή ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν σημαντικά ζητήματα στη ζωή τους.
  • Χρήση επιβλαβών ουσιών: Οι συμμετέχοντες κάπνιζαν περισσότερα τσιγάρα, πούρα ή/και ηλεκτρονικά τσιγάρα και έπιναν περισσότερο αλκοόλ.
  • Κοινωνική υποστήριξη: Οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη κοινωνική υποστήριξη, όπως για παράδειγμα την ικανότητα να συναντήσουν κάποιον για να περάσουν καλά ή για να χαλαρώσουν.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, τι θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής και υγείας σας;

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης από τα έντυπα της Ιατρικής Σχολής στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

Διαδικτυακές Δραστηριότητες

Εγγραφείτε στις ακόλουθες δωρεάν διαδικτυακές δραστηριότητες που οργανώνονται από την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής και το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ένα πιο υγιή τρόπο ζωής:

  1. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος

Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020,  18:00-19:00 https://www.youtube.com/watch?v=zrZNO9ekZBo

  1. Υγιεινή μαγειρική για πολυάσχολους ανθρώπους

Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020, 18:00-19:00  https://www.youtube.com/watch?v=aOcDzxzwrTs