Πορεία Υπερηφάνειας το Σάββατο με σλόγκαν «Stand with Pride»

Με την καθιερωμένη Πορεία Υπερηφάνειας (Pride) που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου, που φέτος έχει το κεντρικό μήνυμα «Stand with Pride» («Προχώρα Περήφανα»). Στόχος του Φεστιβάλ και της Πορείας είναι η ενημέρωση για το θέμα του ομοφοβικού και τρανσβοφικού εκφοβισμού.

Το μήνυμα «Stand with Pride» («Προχώρα Περήφανα») απευθύνεται πρωταρχικά στους νέους, αλλά και σε κάθε άτομο που πέφτει θύμα οποιουδήποτε ψυχολογικού και κοινωνικού εκφοβισμού, προτρέποντας τους να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους μέσω της ενδυνάμωση τους και της στήριξης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ και η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, στόχο έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για την ανάγκη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο άρχισε στις 11 Μαϊου και κορυφώνεται το ερχόμενο Σάββατο, περιλαμβάνει εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού, αλλά και ενημερωτικού χαρακτήρα. Εκδηλώσεις που οργανώνει η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, η οποία αντικατοπτρίζει τις ζωές των ΛΟΑΤΙ ατόμων μέσα από δράσεις που προωθούν την ενότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι η Πορεία Υπερηφάνειας δεν αφορά και δεν απευθύνεται μόνο στα ΛΟΑΤΙ άτομα, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις και διαλέξεις, προβολές ταινιών, πάρτι, ημέρα υιοθεσίας ζώων, διαδραστικά εργαστήρια, δραστηριότητες και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, προγράμματα ενημέρωσης για τον HIV και το AIDS με διαθέσιμες δωρεάν ανώνυμες εξετάσεις διάγνωσης και την καθιερωμένη πορεία στους δρόμους της Λευκωσίας, το Σάββατο 1 Ιουνίου, με το μεγάλο πάρτι που θα ακολουθήσει στο Δημοτικό Κήπο, με μουσική, φαγητό και ποτά.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και όπως και κάθε χρόνο, του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Συνδιοργανωτές είναι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Κύπρο. Το Φεστιβάλ στηρίζουν επίσης ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και άλλοι Φορείς με μέγα χορηγό το Somersby.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική σελίδα της Accept στο διαδίκτυο, μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Η Ημέρα Υπηρηφάνειας πραγματοποιείται το Σάββατο στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, η ώρα 15:00, με δραστηριότητες για παιδιά και με την Πορεία να ξεκινά στις 17:30. Μετά την πορεία θα ακολουθήσει πάρτι με ζωντανή μουσική, Drag Show και πολλά άλλα.

Ενδιαφέρουν κι αυτά

Φέτος, στις 28 Ιουνίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις εξεγέρσεις του Stonewall Inn, στην Νέα Υόρκη της Αμερικής. Ένα γεγονός που ακούστηκε ανά το παγκόσμιο και έδωσε το έναυσμα για την επανάσταση των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Μια επανάσταση, η οποία επεδίωξε, μέσω του λεγομένου Gay Liberation Movement, την ισότητα, τις βασικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και τα ίσα ανθρωπινά δικαιώματα για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα. Πρωτοστάτες στις εξεγέρσεις του Stonewall ήταν δυο τρανς γυναίκες και μία λεσβία γυναίκα, ένα γεγονός που συχνά παραλείπεται να αναφερθεί στο βαθμό που του αρμόζει.

Η δημιουργία της πρώτης πορείας του PRIDE έγινε ένα χρόνο μετά τις εξεγέρσεις του Stonewall, ως ελάχιστος φόρος τιμής. Το PRIDE είναι μια υπενθύμιση για το τι υπέστη η κοινότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων ιστορικά, αλλά παράλληλα και μια υπενθύμιση ότι χώρες σαν και την δική μας, ακόμη πρέπει να μάχονται για την ισότητα των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων. Το PRIDE, ειδικά στην Κύπρο, δεν είναι απλά μια εκδήλωση, αλλά, η ευκαιρία να ενωθεί η τρανταχτή φωνή της ΛΟΑΤΙ κοινότητας ενάντια στις διακρίσεις που δέχεται καθημερινά. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία στο δρόμο προς την νομική και την κοινωνική ισότητα, έτσι ώστε το μέλλον να προνοεί την ευημερία για όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως.

Φέτος, το PRIDE αφιερώνεται στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του εκφοβισμού, η οποία γίνεται εφικτή μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος HOMBAT με σλόγκαν «Be the Hero».

Η Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Μόνικα Παναγή σε ομιλία της με αφορμή την διεθνή ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία, στις 17 Μαίου, δήλωσε ότι «δυστυχώς, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες κρουσμάτων εκφοβισμού, τόσο στα σχολεία όσο και εκτός. Περιστατικά, που πολλές φορές, οδηγούν μέχρι και στην αυτοκτονία ή και την δολοφονία. Ας μην ξεχνάμε τα παραδείγματα των Βαγγέλη Γιακουμάκη και Ζακ Κωστόπουλου, οποίος δολοφονήθηκε στην Ελλάδα, όπως επίσης και του 16χρονου μαθητή από τους Τρούλλους στην Λάρνακα. Όπως όλοι γνωρίζουμε έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, όπου η κάθε λέξη πληγώνει, ενώ κάθε ελάχιστο στήριγμα μπορεί να ενδυναμώσει, τον μαθητή ή την μαθήτρια που βρίσκεται στη θέση αυτή. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα, να την στηρίξουμε και όχι να την κατακρίνουμε και να την εξαλείψουμε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το κάθε παιδί, το κάθε αστεράκι, κρύβει τις δικές του δυνάμεις και αύριο μπορεί με αυτές τις δυνάμεις να διαπρέψει, να γίνει ένας νέος Freddie Mercury, ένας νέος Ιωάννης Μελισανίδης ή μια νέα Ellen DeGeneres. Η παιδεία ξεκινάει από το σπίτι. Από το σπίτι, ωστόσο, ξεκινάει και το bullying. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τα εκπαιδεύσουμε σωστά. Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρος, μέσω του προγράμματος HOMPAT, στοχεύει στον εφοδιασμό των εκπαιδευτικών και συμβούλων, με τις κατάλληλες μεθόδους για την καταπολέμηση του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού στα σχολεία. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, τον περασμένο Μάρτιο, έχει επιτευχθεί η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ εννέα (9) ετέρων, συμπεριλαμβανομένου και του οργανισμού μας. Οι φορείς αυτοί είναι: το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick, ο ΚΣΟΠ, και το CARDET. Οι δράσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά το πέρας του προγράμματος, καθώς, για εμάς, δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα, αλλά ένα πρόβλημα, που οι προσπάθειες για την εξάλειψή του πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος».

Αναφορά έκανε η κ. Παναγή και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ψήφισμα αυτό εξέφρασε την ανάγκη να θέσει η Κομισιόν ως προτεραιότητα της για το 2019-2024 την προστασία των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, ένα επιπρόσθετο ψήφισμα δήλωνε συγκεκριμένα την ανάγκη για την προστασία των Intersex ατόμων ενάντια στις «Διορθωτικές Ιατρικές Επεμβάσεις», οι οποίες αποτελούν ξεκάθαρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοια ψηφίσματα, ανέφερε η κα. Παναγή, καταδεικνύουν τη σημαντικότητα της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για τα ανθρωπινά δικαιώματα της κοινότητάς μας.

«Δυστυχώς όμως, η τάση που επικρατεί στην Ευρώπη για ενδυνάμωση της ακροδεξιάς είναι μια από τις κύριες ανησυχίες που εκφράζεται και μεταδίδεται σε μας από τους συνεργάτες και οργανισμούς που είμαστε μέλη στην Ευρώπη. Δεν θα παραλείψω να εκφράσω και εγώ τη λύπη μου γι’ αυτό το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη και να τονίσω την ανησυχία που περιτριγυρίζει τις σκέψεις μου όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη αβεβαιότητα που νιώθω για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των ΛΟΑΤΙ ατόμων», ανέφερε η κα. Παναγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα ILGA-Europe, του οποίου η Accept είναι μέλος και στην οποία παρουσιάζονται τα νομικά δικαιώματα που έχουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα στις χώρες της Ευρώπης και σε μερικές χώρες της Ευρασίας, η Κύπρος όχι μόνο παραμένει πολύ χαμηλά σε βαθμολογία, αλλά σημείωσε και πτώση από τη 30η θέση στην 33η, με ποσοστιαία πτώση από το 29% στο 23%.

Η κα. Παναγή ανέφερε πως η έλλειψη νομοθεσίας που να προστατεύει τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα είναι προφανής και η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να θέτει αυτά τα ζητήματα ως άμεσες προτεραιότητες. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η Μάλτα, η οποία βρίσκεται και φέτος στην πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Η κα. Παναγή αναφέρθηκε επίσης στο Νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου και πιο συγκεκριμένα στην αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο στην Βουλή. «Στο θέμα είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέρσι τον Γενάρη στην προεκλογική του καμπάνια, όπως και στο περσινό PRIDE, τον Ιούνιο, από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με τις υποσχέσεις που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε στην άμεση συνεργασία για την υλοποίηση τους. Όλη αυτή η αναμονή είναι ψυχοφθόρα και χάσιμο πολύτιμου χρόνου για την τρανς κοινότητα του νησιού μας, μια κοινότητα, η οποία είναι ακόμα πιο περιθωριοποιημένη λόγω έλλειψης νομικής υπόστασης. Ευελπιστώ, ότι μέσω του συμβούλου του Προέδρου για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστα Γαβριηλίδη, θα μεταφερθούν αυτά τα αιτήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κυβέρνηση», ανέφερε η κα. Παναγή.

Αναφορά έκανε η κα. Παναγή και στην ανάγκη προστασίας των Intersex ατόμων στην Κύπρο, λέγοντας ότι διεθνώς, ένα στα 200 παιδιά γεννιούνται Intersex. «Τονίζουμε την ανάγκη να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για δημιουργία νομοθεσίας που θα προστατεύει τα Intersex άτομα, απαγορεύοντας τις Ακούσιες Παρεμβατικές Διορθωτικές Ιατρικές Επεμβάσεις», δήλωσε η Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει στη βελτίωση του ποινικού κώδικα για την ρητορική μίσους και συγκεκριμένα για τις ρήτρες του νόμου που επανειλημμένα δεν ενεργοποιούνται σωστά. «Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα τη Νομική Υπηρεσία καθώς και τις ανάλογες επιτροπές του Κοινοβουλίου, που γνωρίζουμε ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, να λάβουν τα ανάλογα μέτρα», κατέληξε η κα. Παναγή.

Της Παναγιώτας Χαραλάμπους

Επιμέλεια: Ανδρέας Νικολαϊδης

Source: Πορεία Υπερηφάνειας το Σάββατο με σλόγκαν «Stand with Pride»| Web Archive link