Μια ιδιαίτερη έκδοση με θέμα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

«Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου… μια φωτογραφική περιδιάβαση στην Κύπρο του σήμερα»

Μία πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα έκδοση με θέμα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, παρουσιάζει η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Έδρας UNESCO και του τμήματος Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η έκδοση «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου – Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» αφορά στην πλειάδα παραδόσεων και εθίμων που διατηρούνται ζωντανά σήμερα, μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, και συνδέονται άμεσα με τον κύκλο ζωής και τις δραστηριότητες των Κυπρίων: από τα βήματα των κυπριακών αντικριστών χορών ως τα γεωμετρικά σχέδια των λευκαρίτικων κεντημάτων, από τη δεξιοτεχνία και ευαισθησία της ψαλτικής τέχνης ως τις πανάρχαιες τεχνικές της αγγειοπλαστικής και της καλαθοπλεκτικής, από τις παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης του μεσογειακού αγροτικού τοπίου ως την παρασκευή αλλά και την προσφορά γλυκών εδεσμάτων – σήματα κατατεθέν της κυπριακής φιλοξενίας.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επιτόπια φωτογραφική καταγραφή ανθρώπων, χώρων, παραδόσεων, πρακτικών, τεχνικών, εργαλείων και αντικειμένων, που συνδέονται με τα τριάντα πρώτα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στον «Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (2009 – 2017) και στον διεθνή «Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO (2009 – 2019).

Η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε ντόπιους και ξένους περιηγητές να ανακαλύψουν και να βιώσουν τον πλούτο των παραδόσεων και εθίμων που διατηρούνται ζωντανά μέχρι τις μέρες μας σε πόλεις και χωριά της Κύπρου. Αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητά τους, η έκδοση επιδιώκει να προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να προωθήσει την αξιοποίησή της, με τρόπο βιώσιμο, στον τομέα του τουρισμού. 

Την έρευνα και επιμέλεια των φωτογραφίσεων ανέλαβαν η Λειτουργός της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Δρ Αντιγόνη Πολυνείκη και ο φωτογράφος Νίκος Λουκά. Για την προώθηση της έκδοσης δημιουργήθηκαν σύντομα φιλμάκια, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO και το τμήμα Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τμήμα στο οποίο είχε ανατεθεί η βιντεοσκόπηση του έργου.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη ΔΩΡΕΑΝ στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO (www.unesco.org.cy).

2021-12-14T21:49:58+02:0011 Αυγούστου, 2020|UNESCO Chair, Νέα|

Share This, Choose Your Platform!

Go to Top