Διάλεξη υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: “Η Ποίηση και η Ζωγραφική των Ιθαγενών της Αυστραλίας – Έξωση, Αποκλήρωση, Αφαίρεση Γης, Αφαίρεση Τέκνων για Γενεές επί Γενεών, Αντίσταση, Λύτρωση”

Διοργανώθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, από την Έδρα Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, κ. Γιάννη Μηλίδη, πρώην Λέκτορα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Deakin της Μελβούρνης, όπου ανέδειξε την πλούσια και πολυσύνθετη κουλτούρα των Αβορίγινων, των αυτόχθονων κατοίκων της Αυστραλίας, οι οποίοι διατηρούν μια συνεχόμενη παρουσία και κουλτούρα για πέραν από 60.000 χρόνια στην εν λόγω ήπειρο. Ωστόσο, με την άφιξη των Λευκών αποίκων και την αποίκηση της χώρας τους από την Αγγλική αυτοκρατορία, η κοινότητά τους βίωσε μια σειρά από τραυματικά γεγονότα, όπως την αποξένωση, την αφομοίωση, την απώλεια της γης τους και την αφαίρεση των παιδιών τους με σκοπό την εξόντωση και την εθνοκάθαρση. Παρόλα αυτά, οι Αβορίγινες αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους με δικαστικούς αγώνες. Η ζωγραφική, το τραγούδι και ο χορός τους, αποτέλεσαν σημαντικά μέσα που συνέβαλαν στη διατήρηση της κουλτούρας τους.

Μέσα από την παρουσίασή του, ο κ. Μηλίδης ανέδειξε τη σημασία και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι τέχνες αντανακλούν την ιστορία, την αντίσταση και την επιβίωση ενός λαού που αντιμετώπισε τα χείριστα και τη συγκριτική σημασία της εμπειρίας των Αβορίγινων με το Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου μας.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα πολύτιμο πνευματικό γεγονός που εμπνέει, διδάσκοντας μας πολλά για την ανθρώπινη ανθεκτικότητα και τη δύναμη του πολιτισμού σε αντίξοες συνθήκες.