Το brexit, ο γρίφος της φοίτησης και η επιλογή «μπροστά στα μάτια σου» | EuroKerdos Magazine

Το brexit άλλαξε άρδην το σκηνικό όσον αφορά τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, το κόστος σπουδών έχει αυξηθεί σημαντικά καθιστώντας τα βρετανικά πανεπιστήμια λιγότερο ελκυστικά. Οι Κύπριοι φοιτητές βρίσκονται στο ψάξιμο εναλλακτικών επιλογών, ωστόσο η λύση μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. Και αυτό καθώς τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν σημειώσει αξιοζήλευτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα άκρως ανταγωνιστικά έναντι των ξένων πανεπιστημίων

Όταν στις 23 Ιουνίου του 2016, οι Βρετανοί αποφάσιζαν μέσω δημοψηφίσματος την «ηρωική έξοδο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερψηφίζοντας το brexit, κανείς δεν ήταν απολύτως σίγουρος για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Σταδιακά, με την πάροδο των χρόνων και αφού συμπληρωνόταν το παζλ σε σχέση με τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας με την Ε.Ε.,  άρχισαν να αποκαλύπτονται οι συνέπειες αυτής της απόφασης στην πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση και αλλού. Η Κύπρος, αν και σημαντικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα. Εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης. Οι συνέπειες του brexit, επηρεάζουν τους φοιτητές από τις χώρες της Ε.Ε., και κατ’ επέκταση από την Κύπρο, καθότι πλέον θα κληθούν να πληρώνουν δίδακτρα ως υπήκοοι τρίτων χωρών. Αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση στο κόστος φοίτησης, με αποτέλεσμα τα βρετανικά πανεπιστήμια να καθίστανται πλέον λιγότερο ελκυστικά για τους Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι ήδη, αναζητούν άλλες επιλογές.

Η λύση μπροστά στα μάτια τους

Το ευτύχημα γι’ αυτούς είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ψάξουν πολύ μακριά αφού υπάρχουν άριστες επιλογές μπροστά στα μάτια τους. Τα κυπριακά πανεπιστήμια γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια και έχουν καταστεί ισότιμα των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Απόδειξη οι σημαντικές διεθνείς διακρίσεις που εξασφαλίζουν, καθώς και το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι φοιτητές, ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα κυπριακά πανεπιστήμια, επιλέγοντας να φοιτήσουν στο νησί μας.

Στην χώρα μας υπάρχουν όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία πανεπιστήμια που συμπεριλαμβάνονται στις διεθνείς κατατάξεις με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο: Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η ανάπτυξη του τελευταίου, για παράδειγμα, είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο να φθάνουν στην πρωτεύουσα για να φοιτήσουν σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, η Λευκωσία και ειδικότερα η περιοχή της Έγκωμης έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη φοιτητούπολη που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού.

Οι αλλαγές στα δίδακτρα

Ας αναλύσουμε ωστόσο τις διάφορες παραμέτρους για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αλλάζει το ύψος των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, εξαιτίας του brexit, οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ που θα φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν δίδακτρα ως υπήκοοι τρίτων χωρών, ενώ ταυτόχρονα δεν θα έχουν πρόσβαση στο φοιτητικό δάνειο που παρέχει η βρετανική κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το κόστος ζωής στην Κύπρο είναι πολύ πιο προσιτό από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν κάποιος συγκρίνει το συνολικό κόστος φοίτησης (δίδακτρα, κόστος διαμονής και διατροφής, εισιτήρια, μεταφορικά και άλλα βασικά έξοδα ζωής)  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με το κόστος σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια διαφορά 30% με 50%. Επομένως, προκύπτει ότι το κόστος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αποτελεί μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.

Ο παράγοντας ασφάλεια

Ένας άλλος παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση των φοιτητών και ακόμη περισσότερο των γονέων τους ως προς τη χώρα που θα επιλέξουν να φοιτήσουν, είναι αυτός της ασφάλειας. Στο ερώτημα λοιπόν ποια εκ των δυο χωρών, Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο, φημίζεται περισσότερο για την ασφάλεια που προσφέρει στους κατοίκους της, η απάντηση προκύπτει από τα εξής: Σε μια χώρα του μεγέθους και του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, η ασφάλεια είναι συνεχές ζητούμενο απέναντι σε διάφορες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, το έγκλημα και άλλες. Την ίδια ώρα, στην Κύπρο τα επίπεδα ασφάλειας είναι εντυπωσιακά, αφού η χώρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο.

Ας δούμε και τι συνέβη εν μέσω πανδημίας. Η  βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε σχέση με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ αντίθετα, η Κύπρος έλαβε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας και κατάφερε να καταστεί ένα από τα πιο ασφαλή κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις χώρες που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τον ιό.

Ποιότητα σπουδών και διακρίσεις

Είναι γεγονός ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια, οι Κύπριοι φοιτητές δεν επέλεγαν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια της χώρας, επικαλούμενοι πολλές φορές την ποιότητα των σπουδών τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην στο συγκεκριμένο τομέα και αυτό αποδεικνύεται και από τις διεθνείς διακρίσεις που εξασφαλίζουν τα κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Αναλυτικότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ποιότητα σπουδών που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο επίπεδο και την ποιότητα σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια, τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.

Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τις πρόσφατες ακαδημαϊκές του κατατάξεις, επιβεβαιώνει περίτρανα την καλά εδραιωμένη και ανταγωνιστική του θέση στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, έχει καταταχθεί:

  • Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021).
  • Ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021).
  • 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021).
  • Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021).
  • Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021).

Ταυτόχρονα έχει αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020) και έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System).

Εν κατακλείδι

Όλα τα πιο πάνω, φανερώνουν ότι τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν να συγκαταλέγονται μέσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και αξίζουν να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των Κύπριων φοιτητών. Από τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται στις βασικές επιλογές αρκετών ξένων φοιτητών. Ειδικότερα δε, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προαναφερθείσες διακρίσεις, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σίγουρα, ο κάθε φοιτητής θα ήθελε να φοιτά σε ένα από τα 1000 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Πόσο μάλλον όταν αυτό το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ίδια τη χώρα του.

 

Source: Το brexit, ο γρίφος της φοίτησης και η επιλογή «μπροστά στα μάτια σου» | EuroKerdos Magazine