Loading Events

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Ένωση Γονέων Δήμου Αποκορώνου σε συνεργασία με το Χαμόγελο του παιδιού, την Εισαγγελία Ανηλίκων, το ΚΕΔΑΣΥ, την Ελληνική Αστυνομία (Γραφείο Ενδο-Οικογενειακής Βίας), την Μονάδα Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ, τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων Πλατανιά-Χανίων-Κισάμου και το ΚΨΥ Χανίων (Γραφείο Παίδων κι Εφήβων-Μονάδα Κινητής), διοργανώνουν Επιστημονικό Συμπόσιο στην Κρήτη με θέμα: Νεανική Παραβατικότητα και Παιδική Κακοποίηση, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου στην Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στη διεύθυνση: Κολυμπάρι Κισάμου, Χανιά, Κρήτη.

Η Προβληματική του Συμποσίου 

Το συμπόσιο αποσκοπεί στο να ανοίξει τον διάλογο σχετικά με το πεδίο της νεανικής παραβατικότητας, που ταλανίζουν αυτό το διάστημα την επικαιρότητα θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στην διεπιστημονική συνεργασία, στην ενημέρωση, στην πρόληψη αλλά και στην ανάδειξη καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα διαρκές γενικό αλλά και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για την νεανική παραβατικότητα. Πιο συγκεκριμένα αυτό επικεντρώνεται και στις αιτίες της αντικοινωνικής συμπεριφορά παιδιών και εφήβων. Η κλίμακα του προβλήματος της νεανικής παραβατικότητας έχει προκαλέσει μικτές αντιδράσεις από κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, με εκκλήσεις για βελτίωση των πρακτικών πρόληψης του φαινομένου αλλά και υποστήριξης για ανήλικους παραβάτες που ανταγωνίζονται φωνές που υποστηρίζουν πιο τιμωρητικές προσεγγίσεις.  

Παράλληλα άλλες έρευνες επικεντρώνονται στις περίπλοκες και διαφορετικές ανάγκες των παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με το νόμο. Η βιβλιογραφία επίσης για τους ανήλικους παραβάτες δείχνει μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ εγκληματολογικής, κοινωνικής και βιοϊατρικής έρευνας, με αποτέλεσμα να αναζητείται μία συναίνεση γύρω από τη σημασία της υιοθέτησης  μιας αναπτυξιακής κατανόησης της εμφάνισης της νεανικής παραβατικότητας.  

Στην εγκληματολογική, μεταξύ άλλων, βιβλιογραφία έχει δοθεί ειδικότερη έμφαση στο φαινόμενο της συνύπαρξης των δύο καταστάσεων, της κακοποίησης –παραμέλησης και της παραβατικότητας, ενόσω το άτομο, θύμα και δράστης, διανύει την παιδική του ηλικία.  

Τα κακοποιημένα παιδιά εμφανίζουν πληθώρα προβλημάτων και κατά την αναπτυξιακή φάση της εφηβείας τους, όπως η χρήση αλκοόλ και ουσιών, η αποτυχία στο σχολείο, οι συναισθηματικές εντάσεις και η επιβαρυμένη υγεία, σε αυτά δε τα προβλήματα συγκαταλέγεται και η παραβατικότητα. Από άλλη σκοπιά, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν επίσης, ότι τα παιδιά που περιέρχονται στην ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαδικασίας, λόγω κακοποίησης ή (και) παραμέλησης βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με το μέσο παιδί, όσον αφορά τη σχολική τους εξέλιξη, την κοινωνικοποίηση, την ψυχική τους υγεία και τη χρήση ουσιών, αλλά και την είσοδό τους στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. 

Share This, Choose Your Platform!

Go to Top