Νέες προοπτικές για καλύτερη γήρανση: Ιατρικές, Κοινωνικές και Ψυχολογικές Πτυχές

Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να βελτιωθούν οι συνθήκες  διαβίωσης των ηλικιωμένων, τονίστηκε σε εκδήλωση στο Παν. Λευκωσίας

Με επιτυχία διεξήχθη πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ημερίδα με  τίτλο: «Νέες προοπτικές για καλύτερη γήρανση: Ιατρικές, Κοινωνικές και Ψυχολογικές Πτυχές». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου (ΟΠΡΕΠΟ), η Ευρωπαϊκή Ένωση Πρεσβυτέρων (ESU) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κατά τη διάρκειά της τονίστηκε πως  χρειάζεται να καταβληθεί συνειδητή προσπάθεια και εργασία ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες  διαβίωσης των ηλικιωμένων.

«Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνά», επισήμανε στην εισήγηση του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συνέχισε λέγοντας πως «δύο δισεκατομμύρια θα είναι τα άτομα άνω των 60 χρόνων το 2050 και θα αποτελούν το 22% του πληθυσμού στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζούσαν 199 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 50 χρόνων και άνω ή το 39% του συνολικού πληθυσμού, ενώ έως το 2025 ο ανάλογος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 222 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις και θα αποτελεί το 43%  του συνολικού πληθυσμού».

Ο Καθηγητής Φελλάς πρότεινε, ως μέσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπάγεται η δημογραφική γήρανση, την φροντίδα των ανθρώπων που μεγαλώνουν, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν δραστήριοι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους, συνεχίζοντας να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Ταυτόχρονα τόνισε ότι το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά, αποτελεί πρόκληση και για τον πληθυσμό που βρίσκεται σε εργάσιμη ηλικία, αφού δύναται αυτή η αλλαγή να προκαλέσει πιέσεις στο κράτος πρόνοιας, στο συνταξιοδοτικό και στο σύστημα υγείας.

«Πάντως, αυτή καθαυτή η δημογραφική αλλαγή δεν είναι απαραίτητα αρνητική ούτε και πρέπει να  παρουσιάζεται ως τέτοια», εισηγήθηκε ο Ανώτερος Αντιπρύτανης  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής της Κύπρου, σημειώνοντας πως «η ποιότητα της  ζωής έχει βελτιωθεί σημαντικά με τη συμβολή της τεχνολογικής ανάπτυξης» και συμπληρώνοντας πως όλο και περισσότερα ηλικιωμένα άτομα βρίσκονται σε καλή σωματική κατάσταση, κατέχουν  πολύτιμα προσόντα και εμπειρία, ενώ είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία.  «Μια συνεισφορά που αδιαμφισβήτητα μπορεί να αποδειχθεί πολύ επωφελής, ιδιαίτερα για τα  νεαρά άτομα», επεξήγησε.

Στην ημερίδα, ο κ. Αντώνης Δημητριάδης, Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου  και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Πρεσβυτέρων ESU, τόνισε πως «θέλουμε μια  κοινωνία όπου η τρίτη ηλικία θα αισθάνεται ασφαλής», ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο στην Κύπρο  υπάρχει θεσμοθετημένη πολιτική για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Η κ. Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης στις  συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. «Σας έχουμε ανάγκη», επισήμανε.

«Η Πανδημία, το Ουκρανικό, η κρίση στην Ενέργεια, προκάλεσαν έντονο αίσθημα μοναξιάς στους  ηλικιωμένους, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η άνοια», τόνισε η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ακαδημαϊκοί, ευρωβουλευτές, καθηγητές και πολιτικοί από  την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ, που τόνισαν ανάμεσα σε άλλα ότι στην Ευρώπη έχει αλλάξει ο  τρόπος που βλέπουμε την Υγεία, ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη της διασύνδεσης των ηλικιών.