Επίτροπος Διαφάνειας: Υψηλό το επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ο κ. Χάρης Πογιατζής απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, την τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος Διαφάνειας κ. Χάρης Πογιατζής υπέδειξε πως είχε ως δικαστής διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών του Πανεπιστημίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ποιότητα στο επίπεδο φοίτησης έχει έκτοτε συνεχίσει να βελτιώνεται. Τόνισε πως οι απόφοιτοι διαθέτουν τα αναγκαία εφόδια και ικανότητες και πλέον εναπόκειται σε αυτούς να τα αξιοποιήσουν.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και στους απόφοιτους της Σχολής ανέφερε: «Με τις ικανότητες, τον ενθουσιασμό και τον ζήλο σας, μπορείτε να κάμετε την διαφορά. Έχετε δε ένα επιπρόσθετο προσόν που δεν διαθέτουμε τα Μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς: τα Νιάτα! Επομένως, όταν εμείς με όλους τους πιο πάνω κακούς οιωνούς τολμήσαμε να αναλάβουμε και να δημιουργήσουμε εκ θεμελίων την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, μπορείτε κάλλιστα να τολμήσετε και εσείς. Διαθέτετε όλα τα εχέγγυα. Γι’ αυτό πιστέψετε στον εαυτό σας! Προσωπικά πιστεύω σε σας και αναμένω πολλά από εσάς!». Απευθυνόμενος ειδικά σε όσους προτίθενται να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου, ο Επίτροπος τους κάλεσε να περιορίζουν την παρορμητικότητα προς όφελος του σχεδιασμού των ενεργειών τους.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023.

Απευθυνόμενος, στις απόφοιτες και απόφοιτους Νομικής, ο Πρύτανης σημείωσε στην ομιλία του: ««Η Νομική Επιστήμη ασχολείται με τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την ισότητα και βασίζεται στις ανθρώπινες αρχές και αξίες που διέπουν τη συνύπαρξή μας ως μέλη μιας κοινωνίας. Καθώς ξεκινάτε την επαγγελματική σας πορεία θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην ξεχάσετε ποτέ αυτές τις αξίες. Υπηρετήστε το λειτούργημά σας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό προς την διαφορετικότητα. Έχετε τη δύναμη και την ευθύνη να κάνετε τη διαφορά στις ζωές των συνανθρώπων μας, να προστατεύετε τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων και να στηρίξετε το κράτος δικαίου. Ακούστε αυτούς που ζητούν τη συμβουλή σας και γίνετε η φωνή τους όταν δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Καταξιωθείτε επαγγελματικά και οικονομικά αλλά πάνω από όλα ευτυχήστε αποκτώντας το σεβασμό της κοινωνίας, υπηρετώντας το σωστό και το δίκαιο».

Απευθυνόμενος δε, στις απόφοιτες και απόφοιτους των Διεθνών Σχέσεων και της Δημόσιας Διοίκησης, ο Πρύτανης σημείωσε στην ομιλία του «Το επάγγελμά σας αποτελεί επίσης υπηρέτη της κοινωνίας. Εμπλακείτε σε ουσιαστικό διάλογο με τη βάση της κοινωνίας και αφουγκραστείτε τον παλμό της. Γεφυρώστε διαφορές, κτίστε γέφυρες, πετύχετε συγκλίσεις και εργαστείτε συλλογικά για τη βελτίωση της κοινωνίας. Καθώς αντιμετωπίζουμε την πολυπλοκότητα ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ηγέτες που κατανοούν την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής και της διακυβέρνησης. Θα σας επιβαρύνει η ευθύνη να διαμορφώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελέστε λοιπόν φορείς θετικής αλλαγής, οικονομικής ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας ενός κράτους δικαίου».

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, με τη σειρά του, σημείωσε: «Οι τίτλοι σπουδών παρέχουν εφόδια. Το ερώτημα είναι τι θα κάνετε με αυτά. Τα πανεπιστήμια είναι ιδιόρρυθμοι οργανισμοί, που συναπαρτίζονται από το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, από τους εργαζόμενους σε αυτά, τους φοιτητές και τους απόφοιτους. Ο κάθε απόφοιτος είναι για πάντα συνδεδεμένος με το πανεπιστήμιό του και ένα πανεπιστήμιο είναι τόσο σημαντικό όσο τα επιτεύγματα των αποφοίτων του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας αποκτήσατε γνώσεις και δεξιότητες. Οι δεξιότητες που αποκτήσατε πρέπει όμως συνεχώς να βελτιώνονται και να αξιοποιούνται. Το ερώτημα πρέπει να είναι πάντα τι θα κάνετε μετά τις σπουδές και εκεί πρέπει να αναδιαμορφώνετε τους σχεδιασμούς σας. Το επάγγελμα, όπως το αντιλαμβάνονταν ή το ασκούσαν οι γονείς σας, μπορεί σε λίγα χρόνια να είναι παρελθόν σε μια διαρκώς ευμετάβλητη εποχή. Δεν είναι μόνο η ικανότητά σας να αξιοποιήσετε όσα μάθατε που είναι σημαντική, αλλά κυρίως η ικανότητα σας να πάτε πέρα από αυτά, να διευρύνετε τους ορίζοντες και τη σκέψη σας, να θέσετε στόχους και να τους υλοποιήσετε λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητές σας και τον ανταγωνισμό, να παραμείνετε πιστοί στους κανόνες δεοντολογίας και στην εντιμότητα του επαγγέλματός σας, και να καταστείτε ηγέτες και πρωτοπόροι στα πεδία σας».

Οι φετινοί απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προέρχονται από 7 προγράμματα σπουδών: το πτυχιακό πρόγραμμα Νομικής, το πτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νομικής, το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου, το συμβατικό και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης οι πρωτεύσαντες της Σχολής, κ. Στυλιανός Πετάση (απόφοιτος του πτυχιακού προγράμματος Νομικής) και κ. Ειρήνη Χατζησάββα (απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσιας Διοίκησης).

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.