Μοιράστηκε τις εμπειρίες της με τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής

Τις προτάσεις και τις ιδέες της για τη διεθνοποίηση της αρχιτεκτονικής, τις προκατασκευές, την οικολογία και τον ατμοσφαιρικό σχεδιασμό, παρουσίασε σε φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας η γνωστή Ισπανίδα αρχιτέκτονας και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε (Ισπανία), Μαρία Χοσέ Μάρκος (Maria Jose Marcos).

Στο κατάμεστο από φοιτητές και καθηγητές αμφιθέατρο του Αρχιτεκτονικού Ερευνητικού Κέντρου (ARC), του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, καθώς και στην παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας, Άνχελ Λοσσάδα (Angel Lossada) και άλλων προσκεκλημένων, η Μαρία Χοσέ Μάρκος, διευθύντρια επίσης της εταιρίας αρχιτεκτόνων MAGICARCH, έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας της, επισημαίνοντας πως «Τα λάθη μπορούν να δημιουργήσουν γνώση». Αναφέρθηκε στην «Πολλαπλή Νοημοσύνη» (Multiple Intelligence), τόνισε πως τα όσα μαθαίνουμε από τους δασκάλους μας είναι «δέντρα γνώσης», ενώ υπέδειξε με έμφαση πως πρέπει κάποιος να είναι εύκαμπτος και να απολαμβάνει αυτό που κάνει.

Η ομιλήτρια μίλησε για τα «Εργοστάσια της Φύσης», για τους «Ναούς του Περιβάλλοντος», τα οικοσυστήματα στην αρχιτεκτονική, τις υπερ-κατασκευές και την ανθρωπολογία. Ανέλυσε τις εμπειρίες της από την αρχιτεκτονική πρακτική, τη διδασκαλία της σε διάφορα πανεπιστήμια σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση σε αυτά που την ενέπνευσαν στο σχεδιασμό των αρχιτεκτονικών προτάσεων της, ιδιαίτερα στη φιλοσοφία των πόλεων και τον ατμοσφαιρικό σχεδιασμό.

Παρουσίασε επίσης δημιουργίες της MAGICARCH που βραβεύθηκαν σε αρκετές Biennale Αρχιτεκτονικής, όπως η BEAU της Ισπανίας, της Βενετίας, της Νέας Υόρκης (ONE PRIZE) και του Ρόττερνταμ, καθώς και στο Κορεατικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ΚIA.

Η Καθηγήτρια ολοκλήρωσε την παρουσίαση της συζητώντας προτάσεις που κατάθεσε την εποχή που δίδασκε αρχιτεκτονικό σχέδιο στο περίφημο Πανεπιστήμιο Soongsil της Σεούλ, ενώ κατέληξε παρουσιάζοντας πρόταση για φουτουριστικό σπίτι στην πόλη Μουρθία της Ισπανίας.