Εκδήλωση με θέμα: «Προστασία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Προστασία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα» και η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή Γεώργιου Ν. Λεοντσίνη με τίτλο «Το ναυάγιο του “Μέντορος” στις ακτές των Κυθήρων και η διάσωση των γλυπτών του Παρθενώνα». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου 2024, στο αμφιθέατρο “Jean Monnet” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ομιλητές/τριες στην εκδήλωση ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση από τον ∆ρα Ιωάννη Α. Ηλιάδη, διευθυντή  Βυζαντινού  Μουσείου  και  Πινακοθήκης  Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, με θέμα «Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που κλάπηκαν µετά από πολεμική σύρραξη: Η περίπτωση της Κύπρου».

Στη συνέχεια, η Δρ Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσίασε το βιβλίο του Γεώργιου Ν. Λεοντσίνη «Το Ναυάγιο του ‘Μέντορος’ στις ακτές των Κυθήρων και η διάσωση των γλυπτών του Παρθενώνα» παρουσιάζοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του βιβλίου και των επιμέρους κεφαλαίων του.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται πρωτοβουλίες και αποφάσεις που λήφθηκαν για την ανέλκυση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον βυθό της θάλασσας των Κυθήρων, μετά το ναυάγιο του πλοίου του λόρδου Έλγιν “Μέντωρ” στις 5 Σεπτεμβρίου 1802, ανοιχτά του λιμανιού Αυλέμονας. Τα γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα από τον  Έλγιν.

Στην αντιφώνηση του,  ο συγγραφέας του βιβλίου, Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης, Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε τη σημαντικότητα της έρευνας στο αρχειακό υλικό που έδωσε σημαντικά στοιχεία για την περεταίρω κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας.

Ακολούθησε παρουσίαση από την Καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ειδικής σε θέματα δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο τίτλος της εισήγησής της ήταν «Τα Επιχειρήματα της Ελλάδας και της Βρετανίας στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Με το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες/ουσες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήματα στους/στις ομιλητές/τριες. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Αιμίλιος Ά. Σολωμού, επίτιμος διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.

Η εκδήλωση ήταν μια σημαντική επιτυχία για την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην προώθηση της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.