Συμβούλιο Κυπριακού Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών

ΑΝΔΡΟΥΛΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Πρόεδρος)

Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας 

Η Ανδρούλλα Βασιλείου είναι επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ. Στο παρελθόν είχε διατελέσει επίτροπος Υγείας, από τον Φεβρουάριο του 2008 έως το τέλος του 2009. Η κα Βασιλείου σπούδασε νομικά και διεθνείς σχέσεις στο Λονδίνο και επί 20 χρόνια άσκησε τη δικηγορία στην Κύπρο (1968-1988). Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε νομική σύμβουλος στην Standard Chartered Bank και αργότερα στην Τράπεζα Κύπρου. Προτού αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου, η κα Βασιλείου είχε ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή της πατρίδας της, της Κύπρου. Εξελέγη δύο φορές – το 1996 και το 2001 – βουλευτής του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών (που πρόσκειται στο Ευρωπαϊκό Κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών “ELDR”) στην Κυπριακή Βουλή. Η Ανδρούλλα Βασιλείου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στον τομέα των διεθνών σχέσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, από το 1978 έως το 1992, και ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων των Ηνωμένων Εθνών από το 1991 έως το 1995. Όταν έληξε η θητεία της ως προέδρου της Ομοσπονδίας, εξελέγη ομόφωνα επίτιμη πρόεδρος. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Γυναικών από το 1996 έως το 2000, αντιπρόεδρος του ELDR, καθώς και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φιλελεύθερων Γυναικών (2001-2006). Από το 2002 έως το 2008 ασκούσε την προεδρία του Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Είναι παντρεμένη με τον Δρα Γιώργο Βασιλείου, πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύριο διαπραγματευτή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου σε θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων

Ο Δρ Αριστείδης Μπονάνος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο Ινστιτούτο Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc στη Μηχανολογία/Αεροδιαστημική Μηχανική του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ΗΠΑ και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην Αεροδιαστημική Μηχανική από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος για δύο χρόνια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ), όπου εκτελούσε έρευνα στις ανάμιξεις και καύσεις σε υπερηχητικές ροές. Επί του παρόντος ερευνά μέσα αποδοτικής αξιοποιήσης της ηλιακής ενέργειας για την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και γλυκού νερό μέσω αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το σχεδιασμό ηλιακών θερμικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τη βελτιστοποίηση των ηλιακών συγκεντρωτικών συλλεκτών, ηλιακών δεκτών, και κύκλων θερμικής αφαλάτωσης. Έχει συγγράψει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι κριτικός σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε τέσσερα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με ηλιακά θερμικά συστήματα.

ΚΑΙΤΗ ΚΛΗΡΙΔΟΥ

Επίτροπος Προεδρίας, Κυπριακής Δημοκρατίαςs


Η Καίτη Κληρίδη γεννήθηκε στις 10.5.1949 στο Λονδίνο. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και σπούδασε Κοινωνιολογία (BSc) στο Λονδίνο και Πολιτικές Επιστήμες (MA) στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά και ανηγορεύθη σε Barrister-at-Law από το Gray’s Inn του Λονδίνου. Το 1991 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και επανεξελέγη το 1996. Επέστρεψε στο Κοινοβούλιο ως επιλαχούσα το 2004-2006. Πέρα από την κοινοβουλευτική της δράση, η κα Κληρίδου έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες συμφιλίωσης και επίλυσης διενέξεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και το 1999 ίδρυσε τη Γραμματεία Κοινοτικής Επαναπροσέγγισης και Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών του ΔΗΣΥ. Τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα. Στις αρμοδιότητές της εμπίτπουν τα θέματα των αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, θρησκευτικών μειονοτήτων, αποδήμων και επαναπατρισθέντων Κυπρίων και οι σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η κα Κληρίδης μιλάει Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και μαθαίνει Τουρκικά. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Σιαμμά, λογιστή και ακτιβιστή της ειρήνης.

HUBERT FAUSTMANN

Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επικεφαλής του Κυπριακού Γραφείου, The Friedrich Ebert Foundation 

Ο Hubert Faustmann είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι επίσης διευθυντής του γραφείου του γερμανικού ιδρύματος The Friedrich Ebert Foundation στην Κύπρο. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για τη βρετανική αποικιακή περίοδο στην Κύπρο, καθώς και την κυπριακή πολιτική, ιστορία και κοινωνία από το 1960 και μετά. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού The Cyprus Review και πρόεδρος του δικοινοτικού ΜΚΟ Ακαδημαϊκό Φόρουμ Κύπρου. Σε συνεργασία με τον με Ερόλ Καϊμάκ γράφει τις ετήσιες εκθέσεις για την Κύπρο, στην Επετηρίδα Πολιτικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Εφημερίδας Πολιτικής Έρευνας (Political Data Yearbook of the European Journal of Political Research). Στο εκδοτικό του έργο περιλαμβάνονται: ως επιμελητής μαζί με τον Νίκο Περιστιάνη: Britain in Cyprus. Colonialism and Post-Colonialism 1878-2006. (Mannheim/Möhnesee: Bibliopolis, 2006)· ως επιμελητής μαζί με τον James Ker-Lindsay: The Government and Politics of Cyprus. (Oxford et al.: Peter Lang, 2008)· ως επιμελήτής μαζί με τον Andrekos Varnavas: Reunifying Cyprus: The Annan Plan and Beyond (London/New York: I.B. Tauris, 2009)· ως επιμελητής μαζί με τους James Ker-Lindsay και Fiona Mullen: An Island in Europe. The EU and the Transformation of Cyprus (London/New York: I.B. Tauris, 2011)· ως επιμελητής με τον Αιμίλιο Σολωμού: Independent Cyprus 1960-2010. Selected Readings from the Cyprus Review (Λευκωσία, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, 2011) και Colonial Cyprus 1878-1960. Selected Readings from the Cyprus Review (Λευκωσία, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, 2010); και ως επιμελητής με τους Ayla Gurel και Gregory M. Reichenberg: Cyprus Offshore Hydrocarbons: Distribution of Wealth and Regional Politics (FES/PRIO Report 1/2012).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΪΛΗ

Συντονίστρια Προγραμμάτων, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου

Η Χριστίνα Καϊλή κατέχει πτυχίο στην Κοινωνιολογία με ακαδημαϊκή διάκριση (υψηλότερη τιμητική διάκριση) και δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες από το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το University College του Λονδίνου. Από το 2005, διατελεί ενεργό εθελοντικό μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) και σήμερα συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με εργασία στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων. Από το 2008 η Χριστίνα εργοδοτείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) ως ερευνήτρια και συντονίστρια προγραμμάτων. Από το 2008, είναι επίσης ενεργό μέλος της Ομάδας Εργασίας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του Ευρωμεσογειακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο “Ενισχύοντας τη δράση της ΕΕ για τη στήριξη των διεθνών προτύπων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας κατά τη διάρκεια της δημοκρατικής μετάβασης”. Επιπλέον, η Χριστίνα συμμετέχει στην Επιτροπή Επανεξέτασης Αξιώσεων της Αρχής Αρχή Εποπτείας των Διαφημίσεων και είναι εθνική συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας END FGM υπό την ηγεσία της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Χριστίνα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο πρόγραμμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Πρώην Γενικός Διευθυντής σε διάφορα υπουργεία. Δήμαρχος Κυθρέας

Ο Δρ Πέτρος Μ Καρεκλάς είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Diplom-Volkswirt (αντίστοιχο του MSc Economics) του Πανεπιστημίου του Albert Ludwig στο Freiburg, μεταπτυχιακού (MA) στα Οικονομικά, και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας (ΗΠΑ). Όσον αφορά την επαγγελματική του πείρα, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στη Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο και ειδικότερα ως Γενικός Διευθυντής σε διάφορα Υπουργεία (Παιδείας και Πολιτισμού, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης). Εργάστηκε επίσης για περισσότερο από μια δεκαετία ως Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών και Βιομηχανίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, στον ιδιωτικό τομέα. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με το παρασημο του Ιπποτη της Λεγεωνας της Τιμης (2011), σε αναγνώριση των εξαιρετικών προσπαθειών του για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Τιμήθηκε επίσης με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1989) για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του, για την προώθηση της γερμανοκυπριακών σχέσεων. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ως “Πρόσωπο της Χρονιάς 1999 στην Κύπρο”, για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (Eco-Q). Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι ο εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Κυθρέας.

HANS RUEDIGER KAUFMANN

Καθηγητής, Διοίκηση και και Διοικητική Πληροφορικών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Hans Ruediger Kaufmann ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1997 και δίδαξε στο Τμήμα Εμπορίου και Μάρκετινγκ στο Manchester Metropolitan University. Εργάστηκε στη Βουδαπέστη ως Διευθυντής Σπουδών για μια οργάνωση συνδεδεμένη με το Chartered Institute of Marketing, και ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Μάρκετινγκ, και σύμβουλος στο International Management Centre. Είναι διευθυντής της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας Dr Kaufmann. Από το 2000 έως το 2006, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιχτενστάιν στα Ινστιτούτα Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο Τμήμα Διοίκησης & Διοικητικής Πληροφορικών Συστημάτων από τον Οκτώβριο του 2006, ενώ πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα Καθηγητή. Διετέλεσε Πρόεδρος (2007-2009) του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας για τη Συμπεριφορά των Καταναλωτών, CYCLE. Επιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος και Συντονιστής Προγραμμάτων του EuroMed Research Business Institute. Το 2012, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΑ Global Marketing SIG ως Αντιπρόεδρος Επικοινωνιών. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας ποικίλων περιοδικών. Είναι συγγραφέας/επιμελητής 8 βιβλίων (κυρίως στον τομέα της Συμπεριφοράς των Καταναλωτών και του Μάρκετινγκ) και 4 ηλεκτρονικών βιβλίων. Επιπλέον, είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο International Business School στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Vitez.

ΕΡΑΤΩ ΚΟΖΑΚΟΥ−ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ

πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Δρ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ Ιουλίου 2007 και Φεβρουαρίου 2008 και ξανά μεταξύ Αυγούστου του 2011 και Φεβρουαρίου του 2013. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2011. Από τον Μάιο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, η Δρ Μαρκουλλή υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό, στις υπό των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μεταξύ 2003 και 2007, η Δρ Μαρκουλλή διετέλεσε Διευθύντρια Κυπριακού και Ευρωτουρκικών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 1980 μέχρι το 2007 η Δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (1998-2003), με παράλληλη διαπίστευση στην Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Καναδά, Βραζιλία, Γκαϊάνα και Ιαμαϊκή, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ως Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στη Σουηδία (1996-1998), με παράλληλη διαπίστευση στη Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, καθώς και ως Πρέσβειρα στον Λίβανο και την Ιορδανία (2005-2007), με έδρα τη Λευκωσία. Η Δρ Μαρκουλλή σπούδασε Νομικά (1967-1972) και Δημόσιο Δίκαιο/Πολιτικές Επιστήμες (1972-1975) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Licentiate (Ph.D) στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες (1975-1979) του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Είναι παντρεμένη με τον δρα Γεώργιο Μαρκουλλή, Αιματολόγο/Ογκολόγο και Καθηγητή Ιατρικής. Έχουν έναν γιο, τον Πάνο Μαρκουλλή.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΣΤΙΑΝΗΣ

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Δρ Περιστιάνης σπούδασε Κοινωνιολογία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό (M.Ed.) στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Trenton State των ΗΠΑ και Διδακτορικό στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένας από τους ιδρυτές του Intercollege (1980) και, ακολούθως του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας (2007). Σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου από το 1996 μέχρι το 2009. Ο Δρ Περιστιάνης είναι αρχισυντάκτης του εξαμηνιαίου περιοδικού The Cyprus Review, το οποίο επικεντρώνετε σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα της Κύπρου. Έχει συνεπιμεληθεί τα βιβλία: Divided Cyprus: Modernity, History, and an Island in Conflict (Indiana University Press, 2006) και Britain in Cyprus: Colonialism and Post-Colonialism (Bibliopolis, 2006), ενώ είναι ένας εκ των συγγραφέων της πρώτης Έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στην Κύπρο, Κυπριακή Νεολαία: Φιλοδοξίες, Τρόποι Ζωής και Ενδυνάμωση (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, 2009). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο εθνικισμός, οι εθνοτικές συγκρούσεις, και η διαμόρφωση ταυτότητας.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Δρ Αιμίλιος Σολωμού είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος του διδακτικού προσωπικού στα Τμήματα Παιδείας και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος Ιστορίας, Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας, Ανώτερος Δάσκαλος, Αναπληρωτής Διευθυντής και Εκτελών Χρέη Διευθυντής. Από το 2000 διδάσκει Κυπριακή Ιστορία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων, και Κυπριακή Ιστορία, καθώς και Διδακτική Μεθοδολογία της Ιστορίας στο πτυχιακό πρόγραμμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια για τη Θεωρία, Μεθοδολογία και Διδακτική της Ιστορίας. Έχει επίσης συμβάλει σε έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων με έμφαση στην εθνικότητα και τη συνεργασία. Ο Αιμίλιος Σολωμού είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Έδρας UNESCO, Υπότροφος του Συλλόγου Ιστορικών της Μεγάλης Βρετανίας και μέλος του Συλλόγου Ιστορικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιστορικών της Κύπρου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΙΜΜΕ), καθώς και ενεργό μέλος πολλών επαγγελματικών συνδέσμων και οργανώσεων στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.