Συμμετοχή καθηγητριών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Διεθνές Συμπόσιο University Language Policies
Οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρούλα Παπακυριακού και Αύρα Ξεπαπαδάκου συμμετείχαν στο Διεθνές Συμπόσιο «University Language Policies» που διοργάνωσε το Université de Tours στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων NEOLAiA (Πακέτο Εργασίας 7 Αναπτύσσοντας ένα πολύγλωσσο και διαπολιτισμικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, 16-18 Οκτωβρίου 2024).
Το συμπόσιο περιελάμβανε παρουσιάσεις από έγκριτους επιστήμονες στον τομέα της πολυγλωσσίας και της γλωσσικής πολιτικής και εκπαίδευσης, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, καθώς και συνεντεύξεις με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών οργάνων στον τομέα της πολυγλωσσίας.
Και οι δύο εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασαν πρωτότυπες εργασίες: Η δρ Παπακυριακού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γλωσσών και Φιλολογιών, καταπιάστηκε με το θέμα «Η γλωσσική οικολογία στο πλαίσιο της προώθησης της πολυγλωσσίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Η περίπτωση της Κύπρου». Η δρ Ξεπαπαδάκου από το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών, μαζί με τη δρα Ελένη Παπαλεξίου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παρουσίασαν την εργασία: «Δημιουργώντας την Θυμέλη, ένα δυναμικό πολυμεσικό λεξικό ανοικτής πρόσβασης για τις παραστατικές τέχνες: μια συμβολή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα της γλωσσικής πολυμορφίας και της ενδυνάμωσης των εθνικών γλωσσών».
Σημαντική θέση στο συμπόσιο είχε επίσης η παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου για τη Γλωσσική Πολιτική», μια κοινή έκδοση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων NEOLAiA. Ενώ οι δύο πρώτες ημέρες του συμποσίου είχαν τη μορφή συνεδρίου. η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη σύνταξη της Χάρτας Γλωσσικής Πολιτικής. Και οι δύο δημοσιεύσεις, η Λευκή Βίβλος για τη Γλωσσική Πολιτική, καθώς και η Χάρτα Γλωσσικής πολιτικής, προορίζονται να αξιοποιηθούν στο μέλλον ως χρήσιμα εργαλεία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της πολυγλωσσίας.
Οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο γεγονός ότι, παρόλο που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στο σύνολό τους είναι πολύγλωσσες, λόγω της μετανάστευσης και πολλών άλλων παραγόντων, και παρόλο που οι πανεπιστημιακές κοινότητες είναι επίσης πολύγλωσσες με φοιτητές που προέρχονται από διάφορες χώρες, πολυγλωσσικά προγράμματα εστιασμένα στην ανάπτυξη πολύγλωσσων πολιτών είναι σπάνια. Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ανάπτυξη πολυγλωσσικών προγραμμάτων στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, και ιδίως προγραμμάτων που δεν θα περιορίζονται στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Το διήμερο συνέδριο έδωσε ένα πολύ σαφές μήνυμα για το γεγονός ότι η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ισοδυναμεί με αγγλοποίηση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων.
Η διοργάνωση του συμποσίου αποτέλεσε παράδειγμα καλής πρακτικής για τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους σε διάφορες γλώσσες, καθώς μπορούσαν να βασιστούν στην ταυτόχρονη διερμηνεία.

