Η έξαρση των κρουσμάτων ανέτρεψε τα δεδομένα

Το Υπουργικό έβαλε στον πάγο τις χαλαρώσεις για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και παράλληλα άναψε το πράσινο φως για χορήγηση της 4ης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και της 3ης δόσης σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω

Ανατροπή στα πλάνα της Κυβέρνησης για επιπλέον χαλαρώσεις έφερε η έξαρση των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας. Τα ημερήσια κρούσματα, που ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις 5.000, και το ποσοστό θετικότητας, που κινείται πάνω από το 4%, έβαλαν στον πάγο τις αποφάσεις για χαλαρώσεις στα υφιστάμενα μέτρα και ώθησαν τα μέλη του Υπουργικού να ανάψουν το πράσινο φως για τη χορήγηση της 4ης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και της 3ης δόσης σε παιδιά άνω των 12 ετών. Σε δύο εβδομάδες, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων χαλαρώσεων, ενώ γίνεται σαφές πως δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων. Περαιτέρω, όσον αφορά τη χορήγηση της 4ης δόσης και σε άλλες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού, η σχετική απόφαση θα αφεθεί να ληφθεί μετά το καλοκαίρι και πάλι αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης.

Πράσινο για επιπλέον δόσεις εμβολίου

Την περασμένη Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

α) Τη χορήγηση ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου, σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με εμβόλιο τεχνολογίας MRNA (Pfizer), νοούμενου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των έξι μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης.

β) Τη χορήγηση ενισχυτικής/4ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από την λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης, σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, σε επαγγελματίες υγείας και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Η χορήγηση της 4ης δόσης αφορά άτομα: σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες, με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS, άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων, με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ όσον αφορά τη λήψη κορτιζόνης, σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα μήνα το τελευταίο εξάμηνο.

Επικρατεί στην κοινότητα η «Όμικρον 2»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, κληθείς να αιτιολογήσει την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε αυτήν την εβδομάδα, είπε πως «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων συνέπεσε με κάποιες δραστηριότητες όπως οι Αποκριές, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η μετάλλαξη ‘‘Όμικρον 2’’ -που επικρατεί στην κοινότητα κατά 72% και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες ίσως πάει και στο 100%- είναι πολύ πιο μεταδοτική». Αναφέρθηκε επίσης και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες, που μας αναγκάζουν να συναθροιζόμαστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά. Περαιτέρω, ο κ. Καραγιάννης ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, είπε πως τα πλείστα είναι παιδιά. «Το θετικό», σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι το γεγονός ότι η ‘‘Όμικρον’’ είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά έχει χαμηλότερη νοσηρότητα από τη ‘‘Δέλτα’’. Οπότε έχουμε λιγότερες νοσηλείες μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό είπαμε να δώσουμε δύο εβδομάδες και να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση, ώστε να αποφασίσουμε για τις επιπλέον χαλαρώσεις». Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως δεν υπάρχει αυτό το σενάριο.

Κληθείς να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα που μπορεί να γεννιέται στο μυαλό οποιουδήποτε πολίτη και αφορά στο γιατί ενώ έχουμε 5.000 κρούσματα συζητάμε για χαλαρώσεις, ενώ πριν από κάποιους μήνες με μόλις 1.000 κρούσματα είχαμε πιο αυστηρά μέτρα, εξήγησε πως «η διαφορά ήταν ότι τότε δεν είχαμε την εμβολιαστική κάλυψη που έχουμε τώρα -που σχεδόν κοντεύουμε το 80%- και είχαμε τη ‘‘Δέλτα’’ που ασκούσε τεράστια πίεση στα νοσηλευτήρια. Με 1.165 κρούσματα πέρσι το καλοκαίρι είχαμε 315 νοσηλευόμενους, ενώ την περασμένη Τρίτη με 5.000 κρούσματα είχαμε 151 νοσηλευόμενους».

Όσον αφορά τη χορήγηση 4ης δόσης και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «θα περιμένουμε να μπούμε στους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να μη χρειαστεί ούτε τότε, αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας. Εγώ θεωρώ ότι είναι καλύτερα να χορηγηθεί το φθινόπωρο, που συνηθίζεται να υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και θα την έχουμε περισσότερο ανάγκη».

«Η ‘‘Όμικρον’’ δεν προκαλεί καλή ανοσία»

Για το φαινόμενο που παρατηρείται με τις επαναλοιμώξεις, ο κ. Καραγιάννης υπέδειξε ότι «φαίνεται πως η ‘‘Όμικρον’’ δεν προκαλεί ιδιαίτερα καλή ανοσία και οι πολίτες θεωρούν ότι επειδή νόσησαν δεν θα ξανακολλήσουν και δεν προσέχουν». Αξίζει να σημειωθεί πως οι επαναλοιμώξεις στην πλειοψηφία τους δεν αφορούν άτομα που νόσησαν πρόσφατα, όμως τα πρόσωπα αυτά είναι σε ποσοστό 85% ανεμβολίαστα. Καταληκτικά, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως πρέπει να μαζευτούμε λίγο και να προσέχουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και ο σωστός εξαερισμός των κλειστών χώρων, ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα και να κάνουμε Πάσχα.

Τι θα αλλάξει με τα τεστ

Οι χαλαρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για συζήτηση και αναμένεται να εφαρμοστούν σε 15 μέρες, αφορούν λιγότερα τεστ, πιο στοχευμένα και ταυτόχρονα τεστ στα νοσοκομεία για γρίπη και Covid19. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δρα Μαρία Κολλιού, που μίλησε την περασμένη Τετάρτη στο «Πρωτοσέλιδο» της τηλεόρασης του «Σίγμα», «η εποχική γρίπη τέλος Μάρτη αρχές Απρίλη εξαφανιζόταν. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα επειδή χαλάρωσε ο κόσμος. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουμε αυτό το θέμα». Δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί η γρίπη από τον Covid19, επεσήμανε η Δρ Κολιού. Είπε όμως ότι υπάρχουν τεστ που ελέγχουν τι ακριβώς έχει ο ασθενής. «Έγινε εισήγηση να εφαρμοστεί αυτό το τεστ στα κρατικά νοσηλευτήρια. Ελέγχει RSV, COVID19, Γρίπη Α και Β», είπε. «Είναι καλά να μην υπάρξει συλλοίμωξη, γρίπης και Covid19. Για να προσέξουμε θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα μας, μάσκα, αποστάσεις και αερισμό των χώρων», σημείωσε.

Source: Η έξαρση των κρουσμάτων ανέτρεψε τα δεδομένα