Η Κύπρος κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει βιώσει συμπυκνωμένα μεγάλες και πολλές φορές δραματικές αλλαγές σε όλο το πλέγμα των κοινωνικών σχέσεων και δραστηριοτήτων˙ αλλαγές οι οποίες σε άλλες κοινωνίες εκκολάφθηκαν και μορφοποιήθηκαν σε διάρκεια αρκετών δεκαετιών με μεγαλύτερη κατ’ επέκταση δυνατότητα απορρόφησης των κραδασμών που προκαλούνταν και αφομοίωσης αυτών των αλλαγών. Η ένταση και κυρίως η ταχύτητα με την οποία εκδηλώθηκαν οι διαδικασίες αλλαγής, είχαν ως αποτέλεσμα μια απότομη και πολλές φορές βίαιη προσαρμογή των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών/θεσμών/διαδικασιών της κυπριακής κοινωνίας που με την σειρά τους οδήγησαν σε διαφοροποιήσεις σε πρακτικές και λειτουργίες τόσο στο μακροεπίπεδο, αλλά και στο μικροεπίπεδο. Αλλαγές στην πολιτική κουλτούρα, αλλαγές σε αξίες και προσανατολισμούς σε σχέση με το δημόσιο και το ιδιωτικό, αλλαγές στις σχέσεις εκπροσώπησης, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στην διακυβέρνηση, κτλ.
Το πλέον ίσως χαρακτηριστικό παράδειγμα απότομης και εν πολλοίς βίαιης αλλαγής αποτέλεσε το μνημόνιο και το κούρεμα καταθέσεων (bail-in) τον Μάρτιο του 2013 με τις έντονες συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις, στα επίπεδα απασχόλησης, στο κοινωνικό κράτος, κτλ. Το bail-in και η εφαρμογή του μνημονίου σηματοδότησε μια περίοδο συνολικής κρίσης του κυπριακού οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού οικοδομήματος. Κρίση η οποία ενδεχομένως υπέβοσκε αλλά που βρήκε έκφραση με έντονους τρόπους στην μετά bail-in εποχή: π.χ., η δραματική μείωση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, η μείωση της συμβατικής πολιτικής συμμετοχής, η αποστοίχιση του κοινωνικού με το πολιτικό, κτλ. Όλα αυτά έχουν κλονίσει τις πλείστες σταθερές του πολιτικού και κοινωνικού μοντέλου διακυβέρνησης της Κύπρου και έχουν διαρρήξει τους όρους συναίνεσης μεταξύ των κύριων δρώντων της κυπριακής κοινωνίας.
Στόχος του επικείμενου συνεδρίου είναι να αναλύσει τις σχέσεις μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικής, έτσι όπως αυτές επηρεάζονται και μεταβάλλονται σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών αλλαγών που προκαλούν έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις. Προτεινόμενο πλαίσιο ανάλυσης είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης και του bail-in σε τρία επίπεδα:
Στο οικονομικό: αλλαγές σε θεσμούς, πρακτικές και λειτουργίες του οικονομικού συστήματος, το ζήτημα της διαφάνειας και του ελέγχου, της διαφθοράς στο τραπεζικό σύστημα, κτλ.
- Στο πολιτικό: οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και των αλλαγών που συντελέστηκαν στο οικονομικό πεδίο στις σχέσεις πολιτικής εκπροσώπησης, στα επίπεδα εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, στην πολιτική κουλτούρα, η ανάδειξη νέων πολιτικών αιτημάτων και πολιτικών δρώντων, κτλ.
- Στο κοινωνικό: η διαφοροποίηση στην αντίληψη για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία και την κοινωνία, η εγκληματικότητα και τα κοινωνικά παντοπωλεία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία κτλ.
Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η Ελληνική
Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ


