Επί τάπητος νέες χαλαρώσεις και στοχευμένη επιτήρηση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς η επιδημιολογική ομάδα ετοιμάζεται να συζητήσει προτάσεις για νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, από την ερχόμενη Πέμπτη.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση των ανιχνευτικών τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται βασίζονται στα δεδομένα της Κύπρου και όχι στο τι κάνουν οι άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις του ανέφερε επίσης, ότι οι επιστήμονες και η Συμβουλευτική Επιτροπή μελετούν όλα τα δεδομένα προσεκτικά, ενώ συνέστησε υπομονή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη όταν θα ληφθούν, όπως είπε, αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid-19.

Ώρα για νέες χαλαρώσεις

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι συνεχίζει να είναι μεγάλη η ύπαρξη του ιού στην κοινότητα.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τις χαλαρώσεις των μέτρων σε άλλες χώρες, η κ. Κολιού δήλωσε ότι «θα πρέπει κι εμείς να χαλαρώσουμε». Όπως ανέφερε, στο επόμενο στάδιο ίσως να υπάρξει ελάττωση των εξετάσεων για τον ιό, αλλά με στοχευμένη επιτήρηση. Δηλαδή, να γίνεται έλεγχος θετικότητας μόνο στους συμπτωματικούς και στις επαφές κρουσμάτων.

Αναφερόμενη στη γρίπη Α’, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη φάση αυτή δεν θα επηρεάσει την κατάσταση ούτε τις αποφάσεις. «Ευελπιστούμε να είναι βραχύ το κύμα της γρίπης και να υποχωρήσει», δήλωσε.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας, εκτιμά ότι θα βοηθήσει, ειδικότερα όταν ο καιρός επιτρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και να βγαίνουμε έξω.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας – Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στο νησί.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, αν και υπάρχουν πάνω από 200 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, οι αριθμοί κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε ότι μετά το τριήμερο της 1ης Απριλίου, οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι και υπολογίζεται ότι τα κρούσματα δεν θα ξεπεράσουν τις 4,5 χιλιάδες.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν οι θερμοκρασίες κυμανθούν σε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα, εκτιμώντας ότι η αλλαγή του καιρού και η ανοδική πορεία της θερμοκρασίας θα βοηθήσει κατά κάποιο τρόπο της κατάσταση της πανδημίας, «αλλά να μην περιμένουμε και θαύματα», όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι άλλες χώρες με περισσότερο πληθυσμό και κρούσματα από την Κύπρο προβαίνουν σε ολική ή μερική χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας είναι ξεχωριστές.

Συμπλήρωσε ότι κάποιες χώρες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε ολική χαλάρωση των μέτρων ακόμη και ότι πρώτιστη ανάγκη είναι να μην μολυνθούν οι ευάλωτες ομάδες ατόμων.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η εμφάνιση της γρίπης Α’ να επηρεάσει τις αποφάσεις ή και να επιδεινώσει την κατάσταση, ο κ. Καραγιάννης απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι η γρίπη Α’ δεν φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση και αρκετός κόσμος έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Source: Επί τάπητος νέες χαλαρώσεις και στοχευμένη επιτήρηση | Stockwatch – Παράθυρο στην Οικονομία