Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MA) στις Διεθνείς Σχέσεις και Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα δεκαπέντε (15) νέων θέσεων για εισδοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MΑ) στις Διεθνείς Σχέσεις και Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου, για το Χειμερινό Τετράμηνο της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2021 – 2022.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από το Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οδηγεί στην απόκτηση ανάλογου Μεταπτυχιακού τίτλου (MΑ). Προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα με συμβατική μορφή διδασκαλίας και παρέχει εμβάθυνση και εξειδίκευση στη γνωστική ενότητα που συγκροτείται από τα γνωστικά αντικείμενα/πεδία των Διεθνών Σχέσεων και των Σπουδών Aνατολικής Μεσογείου, της Πολιτικής Επιστήμης και άλλα αντικείμενα που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην εις βάθος ανάλυση, κατανόηση και αποτίμηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Μέσα από ένα πρίσμα θεωρητικού πλουραλισμού επιδιώκεται μια προσέγγιση εφαρμοσμένης θεωρητικής γνώσης.

Η συστηματική, μεταπτυχιακού επιπέδου κατάρτιση στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εφόδιο για άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε πλήθος τομέων, οργανισμών και επαγγελμάτων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας, του διπλωματικού σώματος, της βιομηχανίας ενέργειας, διεθνών και μη κυβερνητικών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα διεθνούς ασφάλειας και συνεργασίας κ.α.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές στοχεύει σε μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία θα καθιστούν τους απόφοιτους ικανούς να αξιοποιήσουν τα γνωστικά και μεθοδολογικά εργαλεία που θα έχουν αποκομίσει, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται πρακτικής φύσεως προβλήματα και ζητούμενα μέσα από στέρεη, θεωρητικά «ενημερωμένη» προσέγγιση (ενότητα θεωρίας και πράξης, προς όφελος της καινοτομίας και της πρακτικής αποτελεσματικότητας).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να:

  • Κατέχουν εις βάθος γνώση βασικών εννοιών, αρχών, δογμάτων θεωριών και μοντέλων, με δυνατότητες εφαρμογής σε ειδικά πλαίσια εντός του γνωστικού πεδίου των Διεθνών Σχέσεων και των Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου.
  • Αξιοποιούν αποτελεσματικά ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου και Κοινωνικών Επιστημών.
  • Μέσω της θεωρητικής και μεθοδολογικής κατάρτισης που τους παρέχεται να είναι σε θέση να διαχειρίζονται σύνθετα συναφή ζητήματα που είναι δυνατό να ανακύψουν στα σχετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα.
  • Εντοπίζουν ανεξάρτητα, αναλύουν και αξιολογούν πολύπλοκα θέματα, προβλήματα και εισηγήσεις που άπτονται των Διεθνών Σχέσεων και Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου (κανονιστική και εμπειρική προσέγγιση).
  • Αναλύουν διαδικασίες που αποσκοπούν στην επίλυση προβλήματων στα συναφή πεδία.
  • Εντοπίζουν ζητήματα αιχμής τα οποία χρήζουν ανάλυσης και αξιολόγησης σε εθνικό, περιφερειακό ή/και διεθνές επίπεδο.
  • Αναπτύσσουν τις δικές τους θεωρίες επί των οποίων να εδράζονται διεπιστημονικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις συγκεκριμένων ζητημάτων και προβλημάτων.
  • Προβαίνουν σε κριτική ανάλυση των προϊόντων έρευνας που εμπίπτουν στον τομέα σπουδών του προγράμματος.
  • Διεξάγουν ανεξάρτητη έρευνα και συνδυάζουν μεθοδολογικά και γνωστικά εργαλεία των Διεθνών Σχέσεων μέσα σε ένα διεπιστημονικό πλαίσιο, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων και προτάσεων.
  • Εφαρμόζουν τις κατάλληλες αναλυτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαγγελματικά πεδία του ενδιαφέροντός τους τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
  • Αναπτύσσουν διαχειριστικές δεξιότητες, σε συνάφεια με τις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους.
  • Αναπτύξουν κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης των δεξιοτήτων τους μετά το πέρας των σπουδών τους.
  • Κατέχουν οργανωτικές και αναλυτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ερευνήσουν με επιστημονική επάρκεια διεθνή φαινόμενα, με ελάχιστη καθοδήγηση
  • Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και συνδυαστικά βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικές πηγές και βάσεις δεδομένων, βιβλιογραφικό και αρχειακό υλικό υλικό, προϊόντα ακαδημαϊκής έρευνας και νέες τεχνολογίες εκπαιδευτικής παράδοσης και κοινωνικής διάδρασης.
Σχολή: Νομική
Διάρκεια: 1 – 4 χρόνια (2 – 8 εξάμηνα)
Αριθμός Θέσεων: 15 (δεκαπέντε)
Κριτήρια Επιλογής: Προεπιλογή με βάση την αξιολόγηση των ικανοτήτων του υποψηφίου και τελική επιλογή με βάση ατομική συνέντευξη, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο
Καταληκτική Ημερομηνία Αιτήσεων: 6 Σεπτεμβρίου 2021
Συνεντεύξεις: Συνεντεύξεις διεξάγονται μόνο όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω μία αίτηση

Τρόπος υποβολής αίτησης

Για πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να επικοινωνείτε με τον συντονιστή του προγράμματος, Δρ. Μιχάλη Κοντό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Η αίτηση εισδοχής υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου στο https://www.unic.ac.cy/apply .

Κριτήρια και Διαδικασίες Εισδοχής

  • Ακαδημαϊκά προσόντα: Αναγνωρισμένο πτυχίο στην Πολιτική Επιστήμη, τις Διεθνείς Σχέσεις ή γενικότερα τις Κοινωνικές Επιστήμες ή άλλο συναφές πτυχίο (η συνάφεια εξετάζεται.
  • Βιογραφικό σημείωμα: Ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα που εξειδικεύει όλες τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
  • Συστατικές επιστολές: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με δύο (2) συστατικές επιστολές.
  • Γνώση αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Proficiency: Πτυχίο TOEFL (ελάχιστος Μ.Ο. 500), IELTS 5.5-6, ή IGCSE με ελάχιστο βαθμό C.
  • Δήλωση ενδιαφέροντος: Οι υποψήφιοι αναμένεται να προσκομίσουν μία συνοπτική έκθεση, όπου θα επισημαίνουν τις προσωπικές και ακαδημαϊκές ικανότητές τους και θα αναφέρουν γιατί θεωρούν ότι είναι κατάλληλοι για εισδοχή στο πρόγραμμα, καθώς επίσης και τις σκέψεις τους σχετικά με τις προσδοκίες και την αξία του προγράμματος αναφορικά με την προσωπική πρόοδο και την επαγγελματική εξέλιξή τους. Επίσης, επισύναψη δείγματος γραπτής δουλειάς τους όπου αυτό είναι δυνατό.
  • Αίτηση συμμετοχής: Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για την εισδοχή και ένταξή τους στο πρόγραμμα
  • Τελική αξιολόγηση: Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των υποψηφίων που θα γίνουν αποδεκτοί στο πρόγραμμα, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα αποφασίσει αξιοκρατικά και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ποιοι είναι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για να γίνουν αποδεκτοί στο πρόγραμμα.
  • Κόστος Αίτησης: Η αίτηση εισδοχής κατατίθεται μαζί με το τέλος αίτησης €55 (δεν επιστρέφεται). Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεν επιβαρύνονται με την καταβολή του κόστους αίτησης.

Δηλώστε Ενδιαφέρον για Πρόγραμμα Σπουδών

Συμπληρώστε την πιο κάτω φόρμα για να δηλώσετε ενδιαφέρον για συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, και για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες πριν την εκδήλωση. Με αυτό τον τρόπο θα απαντηθούν πολλές από τις ερωτήσεις σας πριν να σας γνωρίσουμε και από κοντά.

Πληροφορίες