Το δεύτερο του είδους του στην Ευρώπη με απαρχές στο Πανεπιστήμιο Yale

Στόχος του PSI CHI, International Honor Society in Psychology, είναι η ενίσχυση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και των σπουδών Ψυχολογίας. Ο διεθνής αυτός οργανισμός ιδρύθηκε το 1929 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Yale. Με την ένταξη τους στον τιμητικό αυτό οργανισμό οι φοιτητές των συνιστώντων παραρτημάτων του αποκτούν, μεταξύ άλλων, περισσότερες ευκαιρίες ακαδημαϊκής διασύνδεσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι μόλις το δεύτερο στην Ευρώπη, το οποίο γίνεται δεκτό σε αυτή την ομάδα των 1.165 κορυφαίων κολεγίων και πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο, καθώς εντάσσεται με το δικό του παράρτημα «PSI CHΙ» σε αυτή την εκλεκτή «οικογένεια» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που διατηρούν Τμήματα και Σχολές σχετικές με την Ψυχολογία.

Η τελετή ένταξης στην PSI CHI, από τις Ελληνικές λέξεις «Ψυχή» και «Χείρες», έγινε με κάθε επισημότητα και με όλους τους κανονισμούς του τελετουργικού που προβλέπεται από το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού. Η τελετή έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσία των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας, των γονέων τους, των μελών του συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος, εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και ανώτατων στελεχών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθ. Χρήστος Παναγίδης, προέστη της τελετής ένταξης του Πανεπιστημίου στην «PSI CHI». Κατά την διάρκεια της τελετής ο Δρ Μάριος Άδωνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την «PSI CHI», ανακοίνωσε τα ονόματα των φοιτητών και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν ως μέλη της Τιμητικής Κοινωνίας «PSI CHI» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η τριτοετής φοιτήτρια Ψυχολογίας, Άντρια Ευδοκίμου, η οποία ανέλαβε την προετοιμασία για την ένταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην «PSI CHI», ως Πρόεδρος του Παραρτήματος, επισήμανε πως η «PSI CHI» υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα, ενώ προσφέρει πολλές ευκαιρίες για υποτροφίες από κορυφαία πανεπιστήμια. Η «PSI CHI» διαθέτει δικό της Ταμείο, και συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Ψυχολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΑΡΑ), έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του είδους του παγκοσμίως, καθώς και με την Ένωση Ψυχολογικής Επιστήμης (APS). Διαθέτει εξειδικευμένα έντυπα Ψυχολογίας για τους φοιτητές μέλη, συμπεριλαμβανομένου και των διεθνών τριμηνιαίων περιοδικών Ψυχολογίας που εκδίδει (“Psi Chi Journal of Psychological Research” και “Eye on Psi Chi Magazine”).

Ο συνολικός αριθμός των μελών του διεθνούς οργανισμού Ψυχολογίας ξεπερνά τις 700,000, εκ των οποίων διακεκριμένα μέλη όπως οι Albert Bandura, B. F. Skinner, και Phillip Zimbardo.