Διάλεξη του διάσημου καθηγητή του New York University σε πολυπληθές κοινό

Επισημαίνοντας πως «ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψει κανείς το μέλλον είναι να το εφεύρει», ο Dennis Shasha, Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, έδωσε διάλεξη μπροστά σε πολυπληθές κοινό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο ομιλητής, για πολλούς αυθεντία στην Επιστήμη Υπολογιστών και διεθνώς γνωστός, έχει τεράστια συνεισφορά στον τομέα των βάσεων δεδομένων – στο πώς δηλαδή αποθηκεύουμε μεγάλο όγκο δεδομένων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους αντλούμε γνώση από αυτά τα δεδομένα.

Ο καθηγητής Shasha έχει εγκαινιάσει ερευνητική συνεργασία με το Tμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ η ομιλία του αφορούσε στο πώς γίνονται οι ανακαλύψεις στην πληροφορική. Αναφέρθηκε στα βιβλία του «Out of their Minds» και«Natural Computing». Στο πρώτο, ομαδοποιεί και παρουσιάζει τα διαφορετικά κίνητρα που οδηγούν τους μεγάλους εφευρέτες στις ανακαλύψεις στην πληροφορική.

«Ο καθηγητής Shasha, είναι παγκοσμίως γνωστός για την έρευνα του σε τομείς των επιστημών πληροφορικής και βιολογίας. Χρησιμοποιεί ιδέες από την βιολογία για να δημιουργηθούν ευφυέστεροι υπολογιστές και τεχνολογίες υπολογιστών για να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία», υποδεικνύει ο Γιάννης Κατάκης, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επισημαίνει επίσης πως ο Αμερικανός καθηγητής, έχει μελετήσει σε βάθος τους μεγάλους ερευνητές της πληροφορικής. «Στα βιβλία του περιγράφει τα κίνητρα που οδηγούν στις νέες εφευρέσεις. Αυτά μπορεί να είναι για παράδειγμα η αγάπη για την επίλυση προβλημάτων ή η ανάγκη να αλλάξουμε τα πράγματα όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας», προσθέτει.

Στη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο καθηγητής Shasha, αναφέρθηκε επιπλέον στο πώς ιδέες από τη βιολογία μπορούν να βοηθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, μίλησε για αρχιτεκτονικές που επιτρέπουν την αυτόματη βελτίωση και αυτόματη επιδιόρθωση των υπολογιστών. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και στο αν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί καταστροφές, όπως αυτή του Τιτανικού ή και της Μποπάλ (πόλης στην Ινδία), αν η μεθοδολογία σκέψης στη λήψη αποφάσεων ήταν διαφορετική. «Η διαφορά είναι στην παραδοχή ότι το αναπάντεχο θα συμβεί», τονίζει. Αυτή είναι μια παραδοχή που αξιοποιείται στην υλοποίηση λογισμικού στην πληροφορική για την αποφυγή σφαλμάτων.

Μετά την ομιλία του, απαντήθηκαν δεκάδες ερωτήσεις από το κοινό, που το αποτελούσαν φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών.