Διεθνές Συνέδριο με τη συμμετοχή δεκάδων ακαδημαϊκών από την Κύπρο και το εξωτερικό

Η Φιλοξενία και ο Τουρισμός τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια του 11ου ετήσιου Συνεδρίου με τίτλο: « S.M.A.R.T.Filoxenia», που διοργάνωσαν οι φοιτητές του Τμήματος Φιλοξενίας, Τουρισμού και Αθλητικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται και στο πλαίσιο της αξιολόγησης του πτυχίου των φοιτητών, μετείχαν 42 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, Υπουργείων και τη Τουριστική Βιομηχανία, από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αγγλία, και το Κιργιστάν, οι οποίοι εξειδικεύονται σε ζητήματα τουρισμού.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και ανέλυσαν σε βάθος την Ευρωπαϊκή διάσταση και την προοπτική του τουριστικού τομέα. «Κάθε χρόνο οι εισηγητές του Συνεδρίου προσεγγίζουν τις νέες τάσεις στον τουριστικό τομέα, αναπτύσσοντας έτσι τη δομή των μαθημάτων βάσει των νέων δεδομένων. Παράλληλα οι φοιτητές μας ενημερώνονται για τις πιο σύγχρονες ανάγκες γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καριέρας τους», επισήμανε η Γιάννα Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοξενίας, Τουρισμού και Αθλητικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στην εισήγηση της η κυρία Ορφανίδου στάθηκε ιδιαίτερα στην χρήση υπερσύγχρονων μορφών τεχνολογίας (μέχρι και ρομπότ) στην τουριστική βιομηχανία, ενώ όπως υπέδειξε στα επόμενα 20-30 χρόνια, ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη μας, θα ταξιδεύει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε άλλη χώρα. Μίλησε για τη νέα γενιά των ταξιδιωτών, ενώ σημείωσε πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα ταξίδια γίνονται πλέον μέσω του διαδικτύου (on line) σε ποσοστό 66%.

Από τους υπόλοιπους ομιλητές η Δρ. Ελένα Βασίλεβα, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Έρευνας και Μελετών του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), εστίασε στο Πρόγραμμα Εράσμους + «European Dimension in Qualifications for the Tourist Sector (EurDiQ)», που στοχεύει στο να προωθηθεί ο τουριστικός τομέας και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργοδότησης αποφοίτων που ασχολήθηκαν με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα, ο οποίος παρουσίασε όλες τις πτυχές και τις δράσεις του Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στις διεθνείς συνεργασίες, στην επένδυση στην ποιότητα και στην εξ αποστάσεως μάθηση. Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Διασφάλισης και Αναβάθμισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΙΔΑΠΕ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο στις 26 Μαΐου διοργανώνει το πρώτο του Διεθνές Συνέδριο με θέμα τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.