H ψυχική ανθεκτικότητα του Συμβούλου Επαγγελματικής Αγωγής

Με επιτυχία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Η εργασιακή εξάντληση των Συμβούλων Επαγγελματικής Αγωγής, οι συνθήκες που την δημιουργούν και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά στη διάρκεια του 8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, που συνδιοργανώθηκε στις 10 Μάϊου από το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον Εθνικό Φορέα Δια Βίου Καθοδήγησης και το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΠΕΕΚ)- Euroguidance Cyprus. Το συνέδριο είχε τίτλο «Η Ψυχική Ανθεκτικότητα του Συμβούλου Επαγγελματικής Αγωγής ως Αντιστάθμισμα στην Επαγγελματική Εξουθένωση».

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Καθηγητής Νίκος Καρτακούλης, Προέδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη νεολαία του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νοητική και τη σωματική κούραση της κοινωνίας. «Το Συνέδριο είναι ένα δίκτυο στήριξης για την ανάπτυξη περισσοτέρων δεξιοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στις αλλαγές στις συνήθειές μας, που προκλήθηκαν από την πανδημία και που αρχίσαν να γίνονται εμφανείς με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλαγές παρατηρήθηκαν στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, διαβιούμε και επικοινωνούμε και έχουν επηρεάσει επίσης τη διαδικασία της συμβουλευτικής. «Σήμερα περισσότεροι άνθρωποι ζητούν συμβουλές από ειδικούς», τόνισε ο Αντώνης Καφούρος Ανώτερος Λειτουργός Εργασίας (ΑΛΕ), Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών ∆ικτύων/Προγραµµάτων/Έργων, στο Τµήµα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Ευτυχώς οι σύμβουλοι είναι εκπαιδευμένοι να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις κρίσης» υπέδειξε, τονίζοντας εντούτοις πως «η ψυχική μας υγεία δεν είναι ξεχωριστή από αυτή των πελατών μας».

«Οι Σύμβουλοι Επαγγελματικής Αγωγής, καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν παιδαγωγικά, τις αυξανόμενες προκλήσεις και δυσλειτουργίες που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία, ενώ παράλληλα εστιάζουν στην προσωπική, εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ανάπτυξη», ανέφερε η Δρ. Ειρήνη Ροδοσθένους, Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης, Προϊστάμενη ΥΣΕΑ (ΔΜΓΕ), εκ μέρους του Δρ. Κυπριανού Λούη, Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. «Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμασίας αναγνωρίζουμε την αυξανομένη ανάγκη αλλά και την υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια του Συνέδριου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με εντυπωσιακές και εξαιρετικά χρήσιμες ομιλίες, αναφέρθηκαν στo ζήτημα του τρόπου εργασίας των ανθρώπων στην σύγχρονη κοινωνία, προβάλλοντας προβλήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. «Επιβραβεύουμε την υπερβολική εργασία. Επιβάλλεται περισσότερη ισορροπία και συνέπεια στη ζωή μας. Εθελοντικά γινόμαστε σκλάβοι της δουλειάς μας», υπέδειξε η Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής.

«Τι μπορεί να φέρει εξουθένωση στους συμβούλους;», αναρωτήθηκε ο Καθηγητής Μάριος Κωνσταντίνου (EuroPsy, Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών). Αναφέρθηκε στις κρυμμένες, όπως τις αποκάλεσε, πηγές, όπως είναι οι ασάφειες και η σύγκρουση των ρολών, ο φόρτος εργασίας, η κακή διαγωγή των μαθητών, οι νόμοι και οι κανονισμοί που δεν βοηθούν, και άλλα. «Μάθε τον εαυτό σου καλυτέρα. Εκτός από τα αρνητικά υπάρχουν και τα θετικά», υπέδειξε.

Στην εισήγησή της η κ. Βάσω Θεοφάνους (PHD can., MSc – Σύστηµα Μαθητείας Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΣΜΕΕΚ, ΥΠΠΑΝ)  τόνισε πως ψάχνουμε συνέχεια να βελτιωθούμε, να γίνουμε καλύτεροι και ζητούμε από τον εαυτό μας όλο και περισσότερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το στρες. «Έχουμε πάθει εμμονή με την ταχύτητα. Με τι κόστος όμως; Τελειώνουμε την ημέρα μας εξαντλημένοι», παραδέχτηκε. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως το να αποδεχτούμε την κατάσταση και να προσπαθήσουμε να κάνουμε αλλαγές, να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και τον κίνδυνο, ότι είναι σημαντικές οι σχέσεις και η επικοινωνία με τους συναδέλφους κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντικό είναι το διάλειμμα στη διάρκεια της ημέρας, ενώ ολοκλήρωσε καλώντας το κοινό να βρει χρόνο για να αφουγκραστεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Στο Συνέδριο έγινε διαδικτυακή σύνδεση με το Βουκουρέστι και την Dr.Iuliana Raluca Gheorge, Faculty of Madicine στο Carol Davila University and Farmacy, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της ΕΕ ‘The BENDIT-EU Project’, ενώ διενεργήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια με θέμα: «Πρόληψη και Παρεμβάσεις για την Επαγγελματική Εξουθένωση και Ανάπτυξη Ανθεκτικότητας». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και παρουσίαση των σχετικών πορισμάτων.