Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ανάμεσα στα 501–600 Κορυφαία πανεπιστήμια, στον τομέα Κοινωνικών Επιστημών

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεθνώς, αφού κατατάσσεται ανάμεσα στα 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

Κατ’ αναλογία, η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 132ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 3ο στην Κύπρο και 6ο σε Κύπρο και Ελλάδα, στον τομέα.

Σημειώνεται ότι οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κατάταξης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Κλήμης Μαστορίδης, δήλωσε:

«Τα πρόσφατα αποτελέσματα των διεθνών κατατάξεων αποδεικνύουν την αξιοσημείωτη ποιότητα της επίμονης δουλειάς του ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Για τη Σχολή μας, οι εντυπωσιακές αξιολογήσεις στους τομείς των Κοινωνικών Επιστημών και της Ψυχολογίας έρχονται μετά από μία δύσκολη χρονική συγκυρία ως επιβράβευση των ακάματων προσπαθειών των συναδέλφων μας για υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα αλλά και του σταθερού, στρατηγικού προσανατολισμού της Σχολής στην ακαδημαϊκή αριστεία. Οφείλω, επίσης, να εξάρω το ρόλο και την καθοριστική συμβολή των συναδέλφων της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου στη συνολική κατάταξή μας στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών».

Με τη σειρά του, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σχολίασε:

«Η νέα αυτή διάκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αντανακλά τη συλλογική εργασία που γίνεται από όλα τα μέλη του προσωπικού του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους φοιτητές. Το θεματικό πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών πρωτίστως υπάγεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία αξίζει κάθε επαίνου για τη μεγάλη αυτή διάκριση. Μας τιμά που έχουμε συμβάλει κατά το μέρος που μας αναλογεί ως Νομική Σχολή στην οποία υπάγονται το Τμήμα Νομικής και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του να συμπεριληφθεί στα κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, τόσο στο επίπεδο της διδασκαλίας, όσο και της έρευνας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Κύπρου να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κατάταξη είναι η τελευταία μίας σειράς από διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον οργανισμό Times Higher Education, με κύρια την κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στην κατάταξη World University Rankings 2023. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

  • 179ο παγκοσμίως ανάμεσα στα «Νέα» πανεπιστήμια, δηλαδή αυτά που έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2022)
  • 122ο παγκοσμίως ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)
  • 36ο παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).