Φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας νικητές σε Διαγωνισμό Δημοσιογραφίας του ΕΚ

Νικητές σε διαγωνισμό που διοργάνωσε τo Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για φοιτητές δημοσιογραφίας αναδείχθηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το θέμα του διαγωνισμού βασίστηκε στο φαινόμενο των “Ψευδών Ειδήσεων – Fake News” σε συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση,  «το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων έχει καταστεί μια μάστιγα που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει σημαντικά το δημοσιογραφικό λειτούργημα». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στην κατηγορία δημοσιογραφικού κειμένου ενώ οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετείχαν στην κατηγορία οπτικοακουστικού ρεπορτάζ.

Σημαντικό μέρος του διαγωνισμού αποτέλεσε το εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2022, όπου οι διαγωνιζόμενοι είχαν παραγωγικές συζητήσεις με εμπειρογνώμονες οι οποίες συνέβαλαν στην προετοιμασία τους για τις συμμετοχές τους αλλά και για ζητήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους πορεία ως νέοι δημοσιογράφοι.

Οι νικητές επιλέχθηκαν από επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείτο από εκπρόσωπους του δημοσιογραφικού τομέα της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νικητές στην κατηγορία του οπτικοακουστικού ρεπορτάζ – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήταν οι εξής:

  • 1η θέση: Νικόλας Παρίσης
  • 2η θέση: Κλειώ Δημοσθένους
  • 3η θέση: Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ

Οι νικητές στην κατηγορία του δημοσιογραφικού κειμένου – Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν οι εξής:

  • 1η θέση: Εμμανουήλ Σόβολος
  • 2η θέση: Αντρέας Ξενόπουλος
  • 3η θέση: Χριστίνα Σταυρινού

Ο διαγωνισμός έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές δημοσιογραφίας να αναδείξουν μέσα από τα έργα τους τις αξίες που η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία πρεσβεύουν καθώς και να κατανοήσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό για την ελευθερία Τύπου και την αντιμετώπιση των “Fake News” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι νικητές βραβεύθηκαν σε μια λιτή τελετή την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Το έπαθλο για τους νικητές είναι η συμμετοχή σε αποστολή που το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο διοργανώνει για παρακολούθηση στο Στρασβούργο τον Ιούλιο, των εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.