ΥΠΠΑΝ : Ο στοχευμένος προσανατολισμός του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ύψιστης σημασίας για την προαγωγή της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πραγματοποίησε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023 την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας   Δόκτορας Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Υπουργός ανέφερε ότι απώτερος στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Ο στοχευμένος προσανατολισμός του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε, αναγνωρίζεται ως ύψιστης σημασίας για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε ως Πολιτεία, για την προαγωγή της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους και τις απόφοιτες, η Δρ Μιχαηλίδου είπε: «Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία και της νέας πορείας που καλείστε να καλύψετε από αύριο[…]. Μιας πορείας στην οποία θα μπορείτε πλέον να βαδίσετε έχοντας ως ισχυρά εχέγγυα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την υψηλή κατάρτιση που λάβατε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ένα πανεπιστήμιο, που όπως έχουμε ακούσει, συνδέει το όνομά του με την ποιότητα στην Εκπαίδευση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι θέτοντας ως γνώμονα της επιτέλεσης της αποστολής του την ακαδημαϊκή αριστεία, εφαρμόζει φοιτητοκεντρικές μεθόδους εκπαίδευσης, ενσωματώνοντας παράλληλα τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διαδικασία της μάθησης, με αποτέλεσμα τη συνεχή μεγιστοποίηση του επιστημονικού του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις έγκυρες διεθνείς κατατάξεις ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το ίδρυμα κατέχει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκόσμια.

Η Υπουργός εξήρε επίσης το έργο του Πανεπιστημίου ως προς την επίτευξη διεθνοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και διασύνδεσής της με την αγορά.

Στην ομιλία της, η  επίτιμη προσκεκλημένη, Καθηγήτρια Άρτεμις Σπύρου, απευθυνόμενη, με τη σειρά της, στους αποφοίτους και τις απόφοιτες της Σχολής, ανέφερε: «Η αστροφυσική, η μελέτη του σύμπαντος και των μυστηρίων του, παρέχει μια μοναδική οπτική γωνία για τη ζωή. Μας υπενθυμίζει ότι μέσα στο απέραντο μέγεθος του διαστήματος, είμαστε όλοι αλληλένδετοι, δεμένοι από τους ίδιους κοσμικούς νόμους. Όπως το σύμπαν διαστέλλεται και εξελίσσεται, έτσι και εμείς ως άτομα συνεχώς αναπτυσσόμαστε, μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε σε νέες προκλήσεις. Ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξετε να πάτε ή ποια μονοπάτια θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε, θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι ή μόνες. Είστε κομμάτι μιας κοινωνίας, ενός πλανήτη, ενός γαλαξία. Είστε κομμάτι του ίδιου του σύμπαντος. Ο κόσμος χρειάζεται το πάθος σας, την ευφυΐα σας και τη δημιουργικότητά σας. Χρειάζεται τις φωνές και τις ιδέες σας για να φέρουν αλλαγές και να συμβάλουν στη συλλογική πρόοδο της ανθρωπότητας».

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και αποφοίτους του Τμήματος Μουσικής και Χορού, ο Πρύτανης Πουγιούτας ανάφερε: «Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η μουσική και ο χορός υπήρξαν πάντοτε έκφραση ελευθερίας, προόδου και κοινωνικής ευμάρειας. Διαθέτουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να πυροδοτούν την έμπνευση και να προκαλούν μεταμόρφωση. Ξυπνήστε λοιπόν το πνεύμα μας, τροφοδοτήστε τη συλλογική μας αποφασιστικότητα και δώστε μας τη δυνατότητα για κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Η καλλιτεχνική σας επιρροή πρέπει να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την αλλαγή».

Απευθυνόμενος, δε, στις απόφοιτες και αποφοίτους του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, ο Πρύτανης ανάφερε: «Τα σχολεία του αύριο θα διαφέρουν πολύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Αποτελέστε λοιπόν τους αρχιτέκτονες του νέου σχολείου, καινοτομήστε και διαμορφώστε το μέλλον της εκπαίδευσης. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνο εκπαιδευτικοί, αλλά και οραματιστές και ηγέτες. Αξιοποιήστε τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και ιδιαίτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα για να επιφέρετε επανάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης και στον τρόπο που διδάσκουμε, μαθαίνουμε και αλληλεπιδρούμε με την πληροφορία. Χρησιμοποιείστε τις ανατρεπτικές τεχνολογίες για να δημιουργήστε έξυπνα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που προάγουν τη συμπερίληψη, την εξατομικευμένη μάθηση και την αλληλεπίδραση σε τρισδιάστατους χώρους μάθησης εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Οι Τεχνολογίες σας προσφέρουν πολλά εργαλεία για να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι όμως οι γνώσεις και οι δεξιότητές σας σε σχέση με τη μαθησιακή διαδικασία, τη σοφία και το πάθος σας που θα καθορίσουν πώς αυτά τα εργαλεία θα επαναπροσδιορίσουν το τοπίο της εκπαίδευσης. Υπηρετήστε λοιπόν με ζήλο το λειτούργημά σας έτσι ώστε να κτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία».

Τους απόφοιτους και απόφοιτες χαιρέτησε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας. Στην ομιλία του, επισήμανε ότι «Η στρατηγική συμμαχία των δύο Πανεπιστημίων ενισχύεται περαιτέρω. Σήμερα υπογράψαμε συμφωνία για τέσσερα νέα διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα. Δεν σταματούμε όμως εδώ. Σχεδιάζουμε και νέες συνεργασίες που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα αδελφό Πανεπιστήμιο για το Πανεπιστήμιο Πάτρας»

Η Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, με τη σειρά της, συνεχάρη τους απόφοιτους και τις απόφοιτους για την ολοκλήρωση των σπουδών τους από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η Καθηγήτρια Παπαναστασίου, απευθυνόμενη στις απόφοιτες και τους αποφοίτους, επισήμανε: «Όπως ο László Polgár είχε τη δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές των κοριτσιών του, κάνοντας τις ιδιοφυίες στο σκάκι, έτσι και εσείς έχετε την ευκαιρία να γίνετε τα άτομα που μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και το μέλλον των μαθητών σας. Μπροστά σας ανοίγεται ένας κόσμος γεμάτος δυνατότητες, και είμαι βέβαιη ότι θα είστε τα άτομα που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και θα αφήσουν το αποτύπωμά σας στον κόσμο της εκπαίδευσης και της ανθρωπότητας. Σας εύχομαι να είστε πάντα πηγές έμπνευσης για τους μαθητές σας, να αναπτύξετε τα ταλέντα τους, να τους ενθαρρύνετε να ονειρεύονται, και να τους παρέχετε τα εργαλεία για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι πρωτεύσασες της Σχολής, Juna Boulos (απόφοιτη του πτυχιακού προγράμματος Χορού), και Αικατερίνη Τσακλάρη (απόφοιτη του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος Επιστήμες Αγωγής – Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας).

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.