Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Μια ημέρα που υπενθυμίζει στον φαρμακοποιό πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: 1 στους 3 ενήλικες που ζουν με διαβήτη είναι αδιάγνωστοι και 796.000 θάνατοι προκλήθηκαν από διαβήτη το 2021 σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF).

Γι’ αυτόν τον λόγο, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών «ΑΡΕΤΑΙΟΣ» της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών Ελλάδος (για την Ελλάδα), καθώς και με την υποστήριξη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (για την Κύπρο), δημιουργήθηκε αφίσα για τη διαχείριση και τη σωστή εκπαίδευση σχετικά με τον διαβήτη, με σκοπό να ενημερώσει το ευρύ κοινό.

Επιπρόσθετα, δίνεται στους συναδέλφους φαρμακοποιούς η ευκαιρία να επικαιροποιήσουν τη γνώση τους σχετικά με την ορθή διαδικασία μέτρησης της γλυκόζης. Η δράση αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια ανάδειξης του κλινικού ρόλου του φαρμακοποιού στην κοινότητα και παράλληλα έχει σκοπό να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπτώσεων του διαβήτη – ειδικά στις περιπτώσεις ασθενών με επιπλέον παράγοντες κινδύνου (risk factors) – αλλά και στην ενδεχόμενη πρόληψη καρδιακών επεισοδίων.

Με την αφίσα αυτή δίνεται μια ακόμη ευκαιρία για τους συναδέλφους φαρμακοποιούς να αναδείξουν τον ρόλο τους και να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές υπηρεσίες, που ευελπιστούμε να παρέχουν στο εγγύς μέλλον.

Πατηστε εδω για να δειτε την Αφισα για Ελλαδα
Πατηστε εδω για να δειτε την Αφισα για Κυπρο