Σεμινάρια εξ αποστάσεως (webinars)

Το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών βρέθηκε κοντά σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά κατά την περίοδο του εγκλεισμού της πανδημίας COVID-19 και συνεχίζει μέχρι σήμερα μέσω των σεμιναρίων αυτών.

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά του COVID-19 οδήγησε στο κλείσιμο όλων των σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών και όλων των βαθμίδων για τουλάχιστον δύο μήνες. Η απότομη διακοπή της συμβατικής μάθησης και η εκκίνηση της πρωτόγνωρης για τα κυπριακά δεδομένα εξ αποστάσεως μάθησης δημιούργησε τους εξής προβληματισμούς σε εκπαιδευτικούς και γονείς:

  1. Πώς οι γονείς δημιουργούν ένα σταθερό, θετικό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον όπου τα παιδιά μαθαίνουν και οι γονείς λειτουργούν ομαλά;
  2. Πώς οι εκπαιδευτικοί διατηρούν και ενδυναμώνουν τις υπάρχουσες αναγνωστικές δεξιότητες των παιδιών;
  3. Πώς οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τις αναγνωστικές δεξιότητες των παιδιών τους;
  4. Πώς τα παιδιά με αναπηρία στηρίζονται μαθησιακά κατά την επάνοδό τους στη συμβατική διδασκαλία;
  5. Πώς η λογοτεχνία βοηθάει σε δύσκολους καιρούς;
  6. Πώς η γνώση του εαυτού μου και του άλλου, ως μέρος καλλιέργειας του πολιτισμικού γραμματισμού, βοηθάει σε μια υγιή συνύπαρξη στην κοινωνία του 21ου αιώνα;

Για τους πιο πάνω προβληματισμούς, ακαδημαϊκοί στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών  επιχείρησαν να προτείνουν λύσεις στους πιο πάνω προβληματισμούς, θεμελιωμένες σε επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα:

  • Equal Rights for All? The Rights of Children with Disabilities in Educational Practice

Dr Kyriakos Demetriou discusses key issues about the rights of children with disabilities in educational practice with an emphasis on practical examples that promote spontaneous communication (e.g. opportunities to express needs and wants) and self-determination skills (e.g. making choices, problem-solving etc.) for children with complex learning and communication impairments in inclusive settings.

  • «Καλλιεργώντας Θετικό Κλίμα Μάθησης στο Σπίτι»

Η Δρ. Λευκή Κουρέα πρόσφερε διαδικτυακό σεμινάριο στις 17 Απριλίου 2020 στο ευρύ κοινό με θέμα «Καλλιεργώντας Θετικό Κλίμα Μάθησης στο Σπίτι». To ηχογραφημένο σεμινάριο βρίσκεται στο διαδικτυακό κανάλι YouTube του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  • «Ξεκλειδώνοντας τον Κόσμο της Ανάγνωσης»

Οι Δρ. Λευκή Κουρέα και Δρ. Αργυρώ Φελλά διοργάνωσαν σειρά τεσσάρων σεμιναρίων με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τον Κόσμο της Ανάγνωσης». Στα συγκεκριμένα σεμινάρια επεξήγησαν με απλό και κατανοητό τρόπο πώς συνδέονται οι δεξιότητες της φωνολογικής επίγνωσης, αναγνωστικής ευχέρειας, αναγνωστικής κατανόησης και ορθογραφικής επεξεργασίας με την ανάγνωση και παρουσίασαν ευχάριστες δραστηριότητες, που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι και στο σχολείο για τη βελτίωση των συγκεκριμένων γνωστικών δεξιοτήτων. Τα συγκεκριμένα σεμινάρια βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Δεξιότητα 1: Φωνολογική Επίγνωση

Σχετικά με το σεμινάριο

Δεξιότητα 2: Αναγνωστική Ευχέρεια

Σχετικά με το σεμινάριο

Δεξιότητα 3: Αναγνωστική Κατανόηση

Σχετικά με το σεμινάριο

Δεξιότητα 4: Ορθογραφική Επεξεργασία

Σχετικά με το σεμινάριο

  •  «Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, γλωσσικές διαταραχές»

H Δρ. Ευδοκία Πίττα παρουσίασε στις 27 Αυγούστου 2020 σεμινάριο με τίτλο: «Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, γλωσσικές διαταραχές»

  • Παιδική Λογοτεχνία

Η Καθηγήτρια και συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη παρουσίασε στις 23 Απριλίου 2020 σεμινάριο με τίτλο: «Παιδικό Βιβλίο και Διαθεματικές Αναγνώσεις. Από την απόλαυση της ανάγνωσης στη δημιουργική ενασχόληση».

Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα συνομίλησε στις 4 Μαΐου 2020 με τη διακεκριμένη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη σε μία συνέντευξη με θέμα: «Ο ρόλος της λογοτεχνίας σε δύσκολους καιρούς»

  • «Πολιτισμικός Γραμματισμός μέσα από τον Διάλογο και την Επιχειρηματολογία με τη Χρήση Εικονοβιβλίων και Ταινιών Χωρίς Λόγια»

Οι καθηγήτριες του Τμήματος Μαρία Ευαγόρου, Χριστιάνα Καρούσιου, Έλενα Παπαναστασίου, Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Αγνή Στυλιανού και οι μεταδιδακτορικές ερευνήτριες Μαρία Βρίκκη και Μαρία Χατζηαναστάση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 διαδικτυακό σεμινάριο – webinar με τίτλο «Πολιτισμικός Γραμματισμός μέσα από τον Διάλογο και την Επιχειρηματολογία με τη Χρήση Εικονοβιβλίων και Ταινιών Χωρίς Λόγια».

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου ήταν να φέρει τους εκπαιδευτικούς σε επαφή με δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την καλλιέργεια του πολιτισμικού γραμματισμού και ταυτόχρονα έχουν στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες διαλόγου και επιχειρηματολογίας μέσα από τη χρήση πολυτροπικών κειμένων (εικονοβιβλία και ταινίες μικρού μήκους χωρίς λόγια). Το σεμινάριο στηρίχθηκε σε υλικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος DIALLS (https://dialls2020.eu) σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλα διαδικτυακά σεμινάρια από ακαδημαϊκούς του Τμήματος

  • Παρουσίαση Προπτυχιακών Προγραμμάτων

Oι καθηγήτριες του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών Μαρία Ευαγόρου, Αντωνία Μιχαηλίδου, Έφη Νησιφόρου, Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Ελισάβετ Πίτρη και Αγνή Στυλιανού παρουσίασαν τα προπτυχιακά προγράμματα Σπουδών του Τμήματος με βάση τις δεξιότητες του 21ου αιώνα

  • Virtual International Open Day – Get to know UNIC – Διαδικτυακή Ενημέρωση – Σπουδάζω στην Κύπρο, Σπουδάζω στο UNIC 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε διαδικτυακή ενημέρωση «Σπουδάζω στην Κύπρο, Σπουδάζω στο UNIC», όπου έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο. Μέλη του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, ανάμεσά τους και η Κοσμήτορας της Σχολής Eπιστημών Αγωγής Δρ Έλενα Παπαναστασίου, παρουσίασαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ενημέρωσαν για τα ακόλουθα:

  • 100+ προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο
  • Τα Ελληνόφωνα τμήματα και προγράμματα σπουδών
  • Τα προγράμματα εξ αποστάσεως φοίτησης
  • Τις υποτροφίες, χορηγίες, καθώς και τις ειδικές υποτροφίες που προσφέρονται
  • Το εξειδικευμένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού «ΑΡΙΣΤΟΝ»
  • Τις νέες σύγχρονες εστίες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, ίσως τις καλύτερες φοιτητικές εστίες της Ευρώπης
  • Την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη πανεπιστημιούπολη της Κύπρου

Μετανάστευση και Βιώσιμη ανάπτυξη: Οι αντιλήψεις μας, ο ρόλος της εκπαίδευσης και η αξία των συμμετοχικών τεχνικών

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε από τη Δρ. Χριστιάνα Καρούσιου το διαδικτυακό σεμινάριο – webinar με θέμα «Μετανάστευση και Βιώσιμη ανάπτυξη: Οι αντιλήψεις μας, ο ρόλος της εκπαίδευσης και η αξία των συμμετοχικών τεχνικών». (https://globaltraining.webex.com/webappng/sites/globaltraining/recording/play/42f679ac4b1b4be9a475ceca1a600972).

To θέμα σχετίζεται με το Intercap, ένα τριετές Ευρωπαικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκών Δικτύων Πανεπιστημίων και Κοινωνίας των Πολιτών για την προώθηση της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης σε θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και αειφόρου ανάπτυξης σε ένα αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο οι συμμετέχουσες ενημερώθηκαν για έννοιες που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τρόπους ανάπτυξης της ανεξάρτητης και ενημερωμένης σκέψης, του κριτικού γραμματισμού, των δεξιοτήτων έρευνας κ.α.

SHARE
Published On: September 15th, 2020|Categories: Blog, OISTOS|
Επιλεκτικές Δημοσιεύσεις Διδακτόρων του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών
Συμμετοχή διδακτικού προσωπικού σε Συνέδρια, Διαλέξεις, Σεμινάρια και Εργαστήρια

Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο «Οιστός»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομιλία Καθηγήτριας Άρτεμις Σπύρου, Michigan State University, στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής 2023

H Καθηγήτρια Πυρηνικής Φυσικής στο Michigan State University, Άρτεμη Σπύρου μίλησε στους/στις αποφοίτους μας για το πάθος, τη δημιουργικότητα, την ευφυΐα, την ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και την εύρεση λύσεων∙ κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν αποτελεσματικό ερευνητή και έναν μελλοντικό εκπαιδευτικό.

Αριστεύσαντες απόφοιτοι του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Οι απόφοιτοι μοιράζονται τις εμπειρίες και τα εφόδια που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την περηφάνια τους για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  

Βραβείο κοινωνικής προσφοράς

Το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχουν κρίνει τη Βασιλεία Γεωργίου, απόφοιτο του Προγράμματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και την Αναστασία Γεώργα, απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, άξιες να λάβουν το βραβείο κοινωνικής προσφοράς για το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών, τον παιδιόθεν ζήλο τους για ανιδιοτελή πνευματική, ψυχολογική και έμπρακτη προσφορά στον συνάνθρωπό τους.

Go to Top