Ο Δρ Γιώργος Παυλάκης κύριος ομιλητής στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

H επίσκεψη του Δρα Γιώργου Παυλάκη αποτελεί ύψιστη τιμή για την Σχολή Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής. Στην ομιλία του, ο επίσημος προσκεκλημένος, Δρ Γιώργος Παυλάκης, Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό  Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απευθυνόμενος, στους αποφοίτους Σχολής, ανέφερε: «Οι καθηγητές σας προσπάθησαν να σας δώσουν ό,τι καλύτερο αυτά τα δύσκολα χρόνια (της πανδημίας). Οι καθηγητές και η Σχολή σας, σας έδωσαν το έναυσμα για πρόοδο και ποιότητα. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. […] Ποιο είναι το πιο κρυφό μυστικό των επιτυχημένων παντός καιρού και είδους; Είναι η σκληρή δουλειά. Επίμονη, μακρόχρονη δουλειά, που μεταφράζεται σε γνώση και σε πείρα. […] Μην φοβάστε να ρισκάρετε και να κάνετε λάθη. Αν δουλέψετε σωστά και επίμονα, κάπου θα κάνετε και κάτι σωστό, ίσως κάτι καινούριο και σημαντικό».

O Δρ Παυλάκης τόνισε τη σημασία της θέλησης, της σκληρής δουλειάς και του πειραματισμού για την επιστημονική επιτυχία. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της φιλίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, ως ειδικός, στην πανδημία για την οποία ανέφερε και προειδοποίησε: «Πολεμήστε τον ιό! Εμβολιαστείτε αλλά και μην μολυνθείτε! Κρατήστε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σχολαστικά, γιατί αυτός ο ιός κάνει αθροιστικά πολλές βλάβες». Πολύ γλαφυρά επίσης αναφέρθηκε και στα «άλλα σύννεφα που μαζεύονται», όπως τους πολέμους, την πείνα και την κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ Γιώργος Παυλάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, των ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ από το 1980 και ηγείται του Τομέα Ανθρώπινων Ρετροϊών. Ο Δρ Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο. Ο Δρ Παυλάκης έχει πέραν των 250 δημοσιεύσεων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και πέραν των 80 πατέντων (τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς). Είναι ένας από τους υψηλά αναφερόμενους (highly cited) ερευνητές παγκόσμια σύμφωνα με το ISI. Tα αποτελέσματα της έρευνάς του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εμβολίων και άλλων καινοτόμων φαρμάκων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των American Society for Clinical Investigation, και της American Academy of Physicians.

Κατά την διάρκεια της  τετραήμερης του επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Δρ Παυλάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με την Σχολή Επιστημών και Μηχανικής. Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, να συζητήσει μαζί τους  για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και δράσεις των καθηγητών της Σχολής, ειδικά στον τομέα της φαρμακευτικής, της ανοσολογίας και των βιοϊατρικών επιστημών εν γένει.