Τελετή Αποφοίτησης 2020/2021 της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας                                                       

«Ο δρόμος έχει ανοίξει για εσάς. Προχωρήστε, λοιπόν, με τη σειρά σας, με ενθουσιασμό και δύναμη. Αν βαδίσετε σωστά, θα φτάσετε εκεί που θέλετε. Και, στο δρόμο, θα κάνετε και τον κόσμο καλύτερο».

Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ

Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα κατά της πανδημίας, η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τίμησε τις απόφοιτες και τους απόφοιτούς της στην τελετή της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021 με επίτιμη προσκεκλημένη τη Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.

Η κ. Χατζηγαβριήλ, απευθυνόμενη στις απόφοιτες και τους απόφοιτους της Σχολής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι, όπως το λέει και η λέξη, σπουδές για την ιστορία, την κοινωνία, για την ίδια την πορεία του ανθρώπου. Είναι οι επιστήμες που ασχολούνται με τον άνθρωπο ως πνευματικό και κοινωνικό ον. Το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοιτάτε σήμερα στοχεύει και έχει δεσμευτεί να επιδιώκει την ακαδημαϊκή αριστεία σε ένα περιβάλλον που έχει ως επίκεντρο τους φοιτητές, όπου οι καθηγητές είναι πάνω απ’ όλα παιδαγωγοί, αλλά συνάμα ερευνητές και πρωτοπόροι στους τομείς ειδίκευσής τους».

«Είναι πραγματικά η σπουδή που επιλέξατε η αρχή εκείνη που θα σας βοηθήσει να πετύχετε, να κτίσετε το μέλλον σας. Οι ανθρωπιστικές σπουδές σας έχουν δώσει όλα όσα θα χρειαστείτε: κριτική σκέψη, κατανόηση και εκτίμηση εκείνων των θεμάτων που αγγίζουνε τις τέχνες, τα γράμματα, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και τόσους άλλους παρεμφερείς τομείς και θεματολογίες. Κυρίως όμως σας έχουν μπολιάσει με την ικανότητα να κατανοείτε τον άνθρωπο, το περιβάλλον του, την ιστορία του, τον τρόπο σκέψης, τα επιτεύγματά του, τους χώρους στους οποίους ζει και κινείται», συμπλήρωσε.

Η κ. Χατζηγαβριήλ ολοκλήρωσε την ομιλία της με τα λόγια του Χάρι Τρούμαν σε μια ανάλογη αποφοίτηση: «Μελέτησα τις ζωές μεγάλων ανδρών και διάσημων γυναικών. Διαπίστωσα ότι αυτοί που έφτασαν στην κορυφή ήταν εκείνοι που έκαναν τη δουλειά που είχαν να κάμουν με όλη τους τη δύναμη και όλο τους τον ενθουσιασμό», προσθέτοντας το δικό της στίγμα στα λεγόμενα του: «Ο δρόμος έχει ανοίξει για εσάς. Προχωρήστε, λοιπόν, με τη σειρά σας, με ενθουσιασμό και δύναμη. Αν βαδίσετε σωστά, θα φτάσετε εκεί που θέλετε. Και, στο δρόμο, θα κάνετε και τον κόσμο καλύτερο».

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, καθώς και στα 250-300 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου από το Times Higher Education Young University Rankings 2021.

Αναφερόμενος στην Στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Πρύτανης Πουγιούτας ανέλυσε εν συντομία τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικά, κατά τη δεκαετία 2020-2030, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας, προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης. Σε σχέση με το ψηφιακό μετασχηματισμό ο Πρύτανης Πουγιούτας αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και στις ανατρεπτικές τεχνολογίες αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο στην κοινωνία μας και ειδικά τις προκλήσεις και τα υπαρξιακά, φιλοσοφικά, ηθικά, νομικά και κοινωνικά, διλήμματα που επιφέρουν.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και απόφοιτους της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, ο Πρύτανης Πουγιούτας δήλωσε: «Είστε οι πιο αρμόδιοι και ειδικοί για να κατανοήσετε τη εξέλιξή μας σε μεταλλασσόμενά με τεχνητή νοημοσύνη ανθρώπινα όντα που θα συνυπάρχουν με ρομπότ και έξυπνες μηχανές σε ένα νέο κόσμο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Αναμένουμε από εσάς, λοιπόν,  να ορίσετε το ηθικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει τη διατήρηση της ανθρώπινης μας υπόστασης στον νέο και πολύπλοκο αυτό κόσμο».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Κλήμης Μαστορίδης, αφού καλωσόρισε, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην «όμορφη και ασφαλή, διά ζώσης γιορτή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Κατόπιν, απευθύνθηκε στις απόφοιτες και τους απόφοιτους συγχαίροντάς τους: «Είμαστε περήφανοι για όσα αξιοθαύμαστα καταφέρατε να πραγματώσετε μέσα στις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες της πανδημίας. Η Σχολή μας, που όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν, αποτελεί μία ξεχωριστή, πολύχρωμη αρένα επιτευγμάτων συνεργασίας, ζέσης και μάθησης, συνέχισε σε πείσμα των καιρών να διασφαλίζει για όλους μας, φοιτήτριες, φοιτητές, τεχνικό και διοικητικό, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό ένα υψηλού επιπέδου, σταθερό περιβάλλον εργασίας». Ο κ. Μαστορίδης ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του προτρέποντας τους απόφοιτους και τις απόφοιτες της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών να συνεχίσουν να βιώνουν με πάθος την κάθε στιγμή, χρησιμοποιώντας τα εφόδια και τις γνώσεις που απέκτησαν για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.