Βιβλιοθήκη

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει μια εξαιρετικά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κεντρικό κτήριο της πανεπιστημιούπολης, με πηγές πληροφοριών προσβάσιμες σε απευθείας σύνδεση από το σπίτι ή όπου αλλού βρίσκεστε.

Η Πύλη Πληροφοριών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (www.library.unic.ac.cy) δίνει πρόσβαση σε πηγές και καταλόγους του πανεπιστημίου, άλλων ιδρυμάτων και οργανισμών στην Κύπρο αλλά και του εξωτερικού, περιλαμβανομένου του online καταλόγου UniCAT.
Το σύστημα επιτρέπει στους φοιτητές να ψάξουν ανάμεσα στα 95.000 βιβλία της συλλογής της βιβλιοθήκης, να κάνουν κρατήσεις, να δουν επιστροφές που εκκρεμούν και να ανανεώσουν δανεισμούς αναλόγως, και όλα αυτά online. Πέρα από την κύρια συλλογή, η Βιβλιοθήκη διαθέτει αποθεματική συλλογή (για βραχυπρόθεσμο δανεισμό) και συλλογή βιβλίων αναφοράς. Πρόσβαση δίνεται σε ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών πηγών, σχετικών με τα γνωστικά αντικείμενα μελέτης, συμπεριλαμβανομένων επιγραμμικών βάσεων δεδομένων.
Με την εγκατάσταση της πύλης MetaLib (της Ex-Libris), οι φοιτητές έχουν εκ του μακρόθεν πρόσβαση σε όλες τις πηγές. Η MetaLib επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν σε βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά ταυτόχρονα ή να ψάξουν τον κατάλογο της βιβλιοθήκης. Τα αποτελέσματα μιας θεματικής έρευνας, δίνουν πλήρη κείμενα ή περιλήψεις από διαφορετικές πηγές και εδκότες, τα οποία εμφανίζονται ταυτόχρονα σε μία μόνο οθόνη, καθιστώντας την πρόσβαση ευκολότερη και ταχύτερη. Επιπλέον, μέσω της λειτουργίας “A-Z” του SFX, οι χρήστες μπορούν να ψάξουν αλφαβητικά στις ηλεκτρονικές πηγές για συγκεκριμένους τίτλους.
Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει τακτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στις αρχές κάθε εξαμήνου, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, βοηθώντας τους φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο χώρο της πληροφορίας. Εκπαιδευτικούς οδηγούς σε θέματα που κυμαίνονται από το πώς να χρησιμοποιείτε τον κατάλογό μας, πώς να ψάχνετε στις βάσεις δεδομένων και πώς να αξιολογείτε δικτυακές πηγές, θα βρείτε και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης: www.library.unic.ac.cy, υπό τον τίτλο “Πώς να…”.
Ιδρυτικό μέλος του Σύνδεσμου Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεργάζεται επίσης με κορυφαίους εκδοτικούς οίκους όπως οι Wiley, Taylor & Francis, Springer, SAGE, Emerald, Elsevier, Cambridge, Oxford, APA και IEEE, καθώς και με διάφορους πάροχους ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και ηλεκτρονικών βιβλίων όπως είναι οι EBSCO και Proquest. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η συλλογή ηλεκτρονικών πόρων της Βιβλιοθήκης (περιοδικά, βιβλια, βάσεις δεδομένω) έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλουσιότερες και εκτενέστερες ηλεκτρονικές συλλογές σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η Βιβλιοθήκη συνεργάζεται επίσης με βιβλιοθήκες στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να δίνει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα πηγών.
Δωρεάν online πρόσβαση (μέσω ενός διακομιστή διαμεσολάβησης) παρέχεται επίσης σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.
Για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες εκτός πανεπιστημιούπολης έχουν την καλύτερη δυνατή χρήση των παραπάνω πηγών, η Βιβλιοθήκη ανέπτυξε την Υπηρεσία Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Η υπηρεσία αυτή παρέχει συνεχή υποστήριξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) και μέσω τηλεφώνου (+357 22842102). Παρέχει, επίσης, διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο (https://www.library.unic.ac.cy/Distance_Learning.html), καθώς και διαλέξεις μέσω τηλεδιάσκεψης (WebEx) σχετικά με τη χρήση των πηγών της Βιβλιοθήκης.
Όλες οι πληροφορίες και οι καταλόγοι της Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμοι μέσα από τον ιστοτόπο www.library.unic.ac.cy.

Εκπαιδευτικά Βίντεο

Εισαγωγή (βίντεο), κάντε κλικ  ΕΔΩ
Οδηγίες σύνδεσης με διακομιστή μεσολάβησης
1. Διαμόρφωση διαμεσολαβητή Internet Explorer (βίντεο), κάντε κλικ  ΕΔΩ
2. Διαμόρφωση διαμεσολαβητή Mozilla Firefox (βίντεο), κάντε κλικ ΕΔΩ
3. Διαμόρφωση διαμεσολαβητή Google Chrome (βίντεο), κάντε κλικ ΕΔΩ