Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα «Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας»

Με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, εκδήλωση με θέμα «Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας».

Στην εκδήλωση εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και ομιλητές ήταν η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών Έρευνας & Ανάπτυξης EFPIA, Nathalie Moll, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, και ο Νομικός και συνεργάτης του Προγράμματος Φαρμακευτικής του ΠΛ, Ηλίας Δημητρέλλος.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του ΠΛ Δρ. Χρίστος Πέτρου, ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της αποστολής του Τμήματος Επιστημών Υγείας για τη συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο για την Υγεία. Αναφέρθηκε ακολούθως στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν μετά την Πανδημία και στην ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης καινοτόμων ασφαλών, αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων, καθώς και στο ζήτημα πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα. Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αποτελεί μια πρόταση για θεμελιώδη αναθεώρηση μεγάλης κλίμακας, που επιχειρείται για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από είκοσι χρόνια, και που σκοπεύει να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας.

Η Επίτροπός Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε τους βασικούς στόχους και πρόνοιες της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε πως η φαρμακευτική μεταρρύθμιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα, τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα. Πρόσθεσε πως στόχος της προτεινόμενης νομοθεσίας είναι να βελτιώσει την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, ειδικά στο καινοτόμο, να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, καθώς και να βρει τρόπους να καταπολεμήσει τη μικροβιακή αντοχή, η οποία αποτελεί μια σιωπηλή πανδημία.

Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll ανέπτυξε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών Έρευνας & Ανάπτυξης, των οποίων το πεδίο εργασίας θα αλλάξει ριζικά, αφού πρόκειται να εισαχθούν νέες πρόνοιες για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα θέματα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και αποκλειστικότητας δεδομένων παρουσίασε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΠΛ Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ενώ ο Νομικός Ηλίας Δημητρέλλος αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα που η νομοθετική πρόταση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει.

Ακολούθησε παραγωγική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν διάφοροι προβληματισμοί, ειδικά σε σχέση με τις ελλείψεις και τη διαθεσιμότητα εν γένει φαρμάκων στην Κύπρο, αλλά και την πρόσβαση στο καινοτόμο φάρμακο. Συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους (Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ΚΕΦΕΑ, ΟΣΑΚ κ.α) να συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο να συγκεντρωθούν όλοι οι προβληματισμοί και οι θέσεις που αφορούν στην Κύπρο, και να δοθούν τα πορίσματα και οι προβληματισμοί σε όσους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό την καλύτερη επίλυση των ζητημάτων.