Δικαστήρια Θεραπείας από τα Ναρκωτικά: Ένας Καινοτόμος Θεσμός

 Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Ι. Κωνσταντόπουλος» της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έλαβε χώρα ένα σημαντικό συνέδριο με θέμα τα Δικαστήρια Θεραπείας από τα Ναρκωτικά (ΔΘΝ).

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το ΑΠΘ στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού τους προγράμματος Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις και συντόνισε η Κοσμήτορας Νομικής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου. Ο ομότιμος Καθηγητής Manson Allan του Πανεπιστημίου Queen’s του Καναδά ανέλυσε διεξοδικά τις σύγχρονες τάσεις της θεωρίας για την επιβολή της ποινής και ειδικά την αρχή της αναλογικότητας της ποινής σε σχέση με το έγκλημα και πώς αυτή δεν συγκρούεται με τη λειτουργία των ΔΘΝ, ενώ η Δικαστής Heather Mc-Vey και η Oμοσπονδιακή Eισαγγελέας Luke Brigit του Καναδά σε μια διαλογική παρουσίαση ανέδειξαν τον ρόλο του Δικαστή και του Εισαγγελέα στην διαδικασία και συζήτησαν την επιτυχία του στη μείωση της υποτροπής των δραστών και τις νέες προκλήσεις.

Ο Δρ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, ο οποίος διευθύνει το τομέα ερευνών του ΚΕΘΕΑ εξήγησε με εμπεριστατωμένο τρόπο γιατί η θεραπεία των εξαρτημένων δραστών μέσω των ΔΘΝ καθίσταται επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με τις σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική της ΕΕ. Τέλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δήμητρα Σορβατζιώτη συζήτησε δικαιοσυγκριτικά το θεσμό στο κοινοδίκαιο και στο ηπειρωτικό δίκαιο. Η Δρ. Σορβατζιώτη τα δύο τελευταία χρόνια διεξάγει χρηματοδοτούμενη έρευνα στα ΔΘΝ στον Καναδά. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις της Ευρωπαϊκής Αντεγκληματικής πολιτικής συνιστούν την υιοθέτηση του θεσμού τόσο στη Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.