Σειρά διαλέξεων με θέμα:

 

Η ΕΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Μια Κριτική Προσέγγιση

 

Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «Η ΕΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ». Υπεύθυνος και εισηγητής της σειράς διαλέξεων θα είναι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους.

Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι αφ΄ ενός η κριτική αξιολόγηση της ιστορικής πορείας της ΕΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και αφ΄ ετέρου η επικέντρωση στο μέλλον. Μεταξύ άλλων, θα γίνει εκτεταμένη αναφορά σε κομβικά σημεία της εξέλιξης της ΕΕ. Επιπρόσθετα, θα αξιολογηθεί η στάση των διαφόρων δυνάμεων και πολιτικών τάσεων στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει επίσης για τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν έντονα την Κύπρο και την Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των θεμάτων με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.

Οι πέντε διαλέξεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 24 Οκτωβρίου 2023 και θα γίνονται κάθε Τρίτη, η ώρα 18:00–20:00, στην αίθουσα M114, Κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 5 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 22841611 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν περίπου 20 λεπτά ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 70 ευρώ και για φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 20 ευρώ και για φοιτητές 15 ευρώ. Για όσους έχουν καταβάλει την ετήσια τους συνδρομή στο Κέντρο για το 2023, το εν λόγω ποσό θα αφαιρείται από την τιμή παρακολούθησης των διαλέξεων. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

26 Σεπτεμβρίου 2023:

Ιστορική Αναδρομή: Από τα Πρώτα Βήματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Συνθήκη του Maastricht

 

3 Οκτωβρίου 2023:

Τα Διλήμματα της Εμβάθυνσης και της Διεύρυνσης

Η ΕΕ, το Έθνος-Κράτος και το Brexit

 

10 Οκτωβρίου 2023:

Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η Κρίση της Ευρωζώνης και η Διαχείριση της Πανδημίας

 

17 Οκτωβρίου 2023:

Αξιολόγηση των Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ πριν και μετά την Ένταξη

 

24 Οκτωβρίου 2023:

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η ΕΕ

Οι Υφιστάμενες Προκλήσεις και το Μέλλον της ΕΕ

 


Ο Ανδρέας Θεοφάνους γεννήθηκε το 1960.  Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Susquehanna University της Πολιτείας της Πενσυλβανίας με υποτροφία του προγράμματος Fulbright, αποφοιτώντας με πρώτη τιμητική διάκριση το 1983 (Valedictorian). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Pennsylvania State University, απ’ όπου έλαβε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. στα Οικονομικά, το 1985 και το 1988 αντίστοιχα.  Διετέλεσε Σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1990-1993).  Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  Είναι επίσης Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Έχει επισκεφθεί αριθμό πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης ως επισκέπτης καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης ή/και προσκεκλημένος ομιλητής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Είναι συγγραφέας και συν-επιμελητής διαφόρων βιβλίων, συγγραμμάτων και κειμένων πολιτικής για πολιτικά και οικονομικά θέματα καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, την ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και ζητήματα διακυβέρνησης διεθνικών και πολυεθνικών κρατών.  Μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα βιβλία του: “The Cyprus Question and the EU: The Challenge and the Promise” (Intercollege Press, Nicosia 2004), «Η Πολιτική Οικονομία της Λύσης του Κυπριακού Προβλήματος: Η Εξέταση Τεσσάρων Σεναρίων» (PRIO Center, Nicosia 2009), «Η Κύπρος Ενώπιον Διλημμάτων – Σκέψεις και Προβληματισμοί» (Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2011), «Η Διακυβέρνηση και η Πολιτική Οικονομία μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου» (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2016) και «Η Δεκαετία των Κρίσεων και το Αύριο» (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2021). Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση του καινούριου του βιβλίου «Από τη Δεσμευμένη Ανεξαρτησία του 1960 στις Προκλήσεις του Σήμερα – Συνοπτική αξιολόγηση του Κυπριακού και της πολιτικής όλων των Προέδρων (Εκδόσεις Hippasus, Λευκωσία 2023).

Το 2004 εισήγαγε τη διμηνιαία ηλεκτρονική έκδοση In Depth και στις αρχές του 2010 τη νέα σειρά Κειμένων Πολιτικής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Από το Φθινόπωρο του 2017 είναι επίσης επιμελητής του μηνιαίου ηλεκτρονικού εντύπου Eastern Mediterranean Policy Note.