20/02/2019

Δελτίο Τύπου

 

Νίκος Κοτζιάς: Η Κύπρος να γίνει κανονικό κράτος

 

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους των Ελλήνων, για την τραγωδία και τα δεινά που προκάλεσε το 1974 στην Κύπρο, το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας. «Όποια λύση και εάν αναζητήσουμε και την καλύτερη να κερδίσουμε δεν θα είναι αυτό που η ελληνική Χούντα χάλασε. Και αυτό είναι κάτι που θα το κουβαλάει κανείς σαν Έλληνας πολιτικός όλη του τη ζωή», σημείωσε.

Μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Κύπρος 2015-2018, μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό -Η μάχη  για την κανονικότητα χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις», ο Νίκος Κοτζιάς εξήρε την πρωτόγνωρη όπως είπε συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας- Κύπρου.

Παρουσία υπουργών, αρχηγών  και εκπροσώπων  κομμάτων, βουλευτών, διπλωματών, φοιτητών και προσκεκλημένων, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπέδειξε ότι είναι θιασώτης  της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, και πως όταν κάποιος πηγαίνει σε διαπραγμάτευση  πρέπει να έχει όραμα. Το  δικό του όραμα, όπως  το ανέπτυξε  στον ΟΗΕ, και στις διαπραγματεύσεις  ήταν και είναι «πως θέλουμε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εξήραν την προσφορά του Νίκου Κοτζιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη συμβολή ιδιαίτερα κατά τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης. Για την πολεμική που δέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς και τον τρόπο με τον οποίο αντέκρουσε μεθοδεύσεις σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, ενώ ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς ανέδειξε το ζήτημα της κανονικότητας του κράτους σε σχέση με τις εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα. «Είναι σημαντικό ότι και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο. Αυτή η μεγάλη επιτυχία, η οποία πιστώνεται στον Νίκο Κοτζιά, θα πρέπει να έχει και συνέχεια» κατέληξε.