Στη ζυγαριά βρετανικά και κυπριακά πανεπιστήμια-Μύθοι και πραγματικότητες

Ο Αλέξανδρος σπουδάζει στην Αγγλία. Παρόλα αυτά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των υψηλών ποσοστών κρουσμάτων στη χώρα, βρίσκεται στην Κύπρο από τον περασμένο Νοέμβριο. Βέβαια, η μη παραμονή του στην Βρετανία, δεν τον απαλλάσσει από την καταβολή του ενοικίου, που ανέρχεται στα 650 ευρώ το μήνα. Ωστόσο ο Αλέξανδρος θεωρείται από τους «τυχερούς», αφού πρόλαβε να ξεκινήσει τις σπουδές του, πριν τις ριζικές αλλαγές που φέρνει το Brexit, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Για όσους ετοιμάζονται τώρα για σπουδές, τα διλήμματα είναι πολλά και μαζί με τις οικογένειές τους καλούνται να «ζυγίζουν» όλα τα νέα δεδομένα της εποχής, προτού λάβουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Στην πλάστιγγα βρίσκονται βρετανικά πανεπιστήμια από τη μια και εγχώρια από την άλλη. Ποιοι οι μύθοι και ποιες οι πραγματικότητες; Πώς θα μπορούσε να συγκριθεί άραγε, ένα δικό μας ακαδημαϊκό ίδρυμα με αντίστοιχα του Ην. Βασιλείου; Ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει ένας φοιτητής που επιλέγει για το μέλλον του, το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;

ΜΥΘΟΣ: Μετά το Brexit δεν αλλάζουν πολλά για τους Κύπριους σπουδαστές.

– Το τελευταίο διάστημα πολλά και διάφορα ακούγονται για το θέμα των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι πως, το κόστος σπουδών θα αυξηθεί δραματικά από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, αφού εξαιτίας του Brexit οι φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές και κατ’ επέκταση δεν θα ισχύει το πλάφον των 9.000 λιρών που ορίζει η κυβέρνηση του Η.Β. για τους εγχώριους σπουδαστές. Έτσι, ένας Κύπριος που θα ξεκινήσει σπουδές το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα πληρώνει κατά μέσο όρο 15.000 στερλίνες τον χρόνο (σ.σ. 16.500 ευρώ).  Ωστόσο, σε κάποια προγράμματα σπουδών συγκεκριμένων πανεπιστημίων, το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί έως και τις 38.000 στερλίνες ή 41.900 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι Κύπριοι σπουδαστές χάνουν το δικαίωμά τους για πρόσβαση στα φοιτητά δάνεια της βρετανικής κυβέρνησης και συγχρόνως θα χρειάζονται βίζα για να φοιτήσουν.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Στην Κύπρο το κόστος σπουδών είναι μέχρι και 50% πιο χαμηλό.

– Αν στα πιο πάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι γενικότερα, το κόστος ζωής στο νησί μας είναι πιο προσιτό από το αντίστοιχο στη Βρετανία, τότε είναι προφανές πως οι σπουδές στην Κύπρο και, για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), είναι πολύ πιο οικονομικές. Αρκεί να προσθέσει κανείς, τα δίδακτρα στην μετά Brexit εποχή, το κόστος διαμονής και διατροφής, τα εισιτήρια και τα μεταφορικά και τα υπόλοιπα καθημερινά έξοδα για να ζήσει ένας νέος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα διαπιστώσει ότι η επιλογή για σπουδές στο UNIC θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 30% με 50%.

ΜΥΘΟΣ: Δε μπορείς να νιώσεις ασφάλεια στην Κύπρο.

– Όσον αφορά στα γενικά επίπεδα ασφάλειας, η αλήθεια είναι πως η χώρα μας, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις υψηλές θέσεις που κατέχει. Να σημειώσουμε μόνο, ότι έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Αντίθετα, σε μια χώρα του μεγέθους και του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, δυστυχώς η ασφάλεια είναι συνεχές ζητούμενο απέναντι σε διάφορες απειλές π.χ. έγκλημα, τρομοκρατία κ.α.

– Ειδικά για τα θέματα ασφάλειας εν μέσω της πανδημίας και πάλι η Κύπρος έχει το προβάδισμα. Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι, λόγω των έγκαιρων μέτρων πρόληψης και προστασίας, κατόρθωσε να καταστεί ένα από τα ασφαλέστερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ν’ αποτελέσει παράδειγμα ως προς τον τρόπο διαχείρισης του ιού Covid-19. Στην αντίπερα όχθη, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μετρά τις πληγές του και δεν είναι τυχαίο, που η βρετανική κυβέρνηση δέχτηκε δριμεία κριτική σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Προδιαγραφές για μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία.

Ένα επίσης, καίριο ερώτημα που πιθανόν να απασχολεί περισσότερο τους επίδοξους φοιτητές απ’ ότι τους γονείς τους, είναι κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία παραμένοντας εντός και πώς θα μπορούσε να συγκριθεί με τις ευκαιρίες που θα τους προσέφερε η φοίτησή τους σε κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο.

– Ξεκινώντας από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει επενδύσει, τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από €160 εκατομμύρια για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και λειτουργικής πανεπιστημιούπολης. Σήμερα, το UNIC CITY αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια, όπως βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, εστιατόριο, καφετέριες, φοιτητικές εστίες, κινηματογράφο και άλλα.

– Δεν θα μπορούσε να μη γίνει ειδική αναφορά στις νέες εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι οποίες φέρουν την επωνυμία UNIC Residences. Αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη στην πανεπιστημιούπολη και είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή στην Κύπρο. Οι εστίες προσδίδουν τόσο μέσα από την αρχιτεκτονική τους όσο και μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ενοίκων τους (οι οποίοι προέρχονται από 44 διαφορετικές χώρες) έναν κοσμοπολίτικο αέρα.

– Η ευρύτερη περιοχή της Έγκωμης, όπου τοποθετούνται διάσπαρτα τα 20 κτήρια του Πανεπιστημίου, καλύπτει κάθε πρόσθετη ανάγκη των σπουδαστών, για διασκέδαση, ψυχαγωγία, άθληση, αγορές κ.α. Στην πραγματικότητα, η όλη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη, αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη τον φοιτητή, προσφέροντάς του τη δυνατότητα για μια μοναδική κοινωνική και φοιτητική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Έγκωμη φιλοξενούνται περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο Mall of Engomi, όλα σε κοντινή απόσταση. Επιπρόσθετα, ο καλοφτιαγμένος πεζόδρομος της Έγκωμης, ο οποίος απλώνεται σε συνολικό μήκος 1.4 χιλιόμετρα προσφέρεται τόσο για περπάτημα, όσο και για ποδηλασία και επιπλέον συνδέεται με δύο γραμμές λεωφορείων. Σε αυτόν προσδίδουν μία ανεπανάληπτη πολυπολιτισμική νότα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Αμερική, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, που τον αξιοποιούν για την καθημερινή τους άσκηση.

– Στο UNIC λειτουργούν επίσης, ενδιαφέροντες φοιτητικοί όμιλοι και αθλητικές ομάδες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις για τη φοιτητική του κοινότητα, οι οποίες δημιουργούν ένα σύνολο αξέχαστων εμπειριών. Τον κατάλογο, συμπληρώνει μια μεγάλη γκάμα αθλητικών προγραμμάτων σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για άσκηση και άθληση.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει εξάλλου, υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, Κέντρο Επιτυχημένης Σταδιοδρομίας, Ομάδα Στήριξης Φοιτητών κ.α.

Απώτερος σκοπός των πιο πάνω, η ευημερία όλων των νέων ανθρώπων που εμπιστεύονται το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη μόρφωσή τους.

Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο; Όχι, μην συμβιβαστείς, επίλεξε το καλύτερο για σένα.  Το UNIC ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

Στο πιο πάνω ερώτημα η απάντηση είναι: Ξεκάθαρα «όχι», όταν αφορά σπουδές. Οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις δεν χωράνε, όταν διακυβεύεται το μέλλον σου. Εκτός λοιπόν, από το κόστος των σπουδών, τα θέματα ασφάλειας, την φοιτητική ζωή και όποιες άλλες διευκολύνσεις προσφέρει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, καθοριστικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η «Ποιότητα Σπουδών».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδο σπουδών που προσφέρει η πλειοψηφία των πανεπιστημίων του. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το επίπεδο και την ποιότητα σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων, τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η πιο πάνω θέση επιβεβαιώνεται περίτρανα από τις διεθνείς ακαδημαϊκές του κατατάξεις, αναγνωρίσεις και βραβεύσεις.

Συγκεκριμένα, κατατάσσεται:

  •  Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021)
  • Ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των χωρών με αναδυόμενες οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021)
  • 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021)
  • Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, 1ο σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021)
  • Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021)

Συγχρόνως, έχει αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020) και έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System)

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Είναι αλήθεια πως, παραδοσιακά, τα βρετανικά πανεπιστήμια φημίζονται για τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων που διαθέτουν. Όμως και η χώρα μας μπορεί πλέον, να υπερηφανεύεται για τα άλματα που έχει σημειώσει στον τομέα αυτό.

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαρακτηρίζεται από πνεύμα καινοτομίας και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις:

1) της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που πέτυχαν ρεκόρ ενδιαφέροντος φέτος, με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες,

2) το Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και

3) τη Διαχείριση Μάρκετινγκ με έμφαση στις καινοτομίες, στην επιχειρηματικότητα και στις εφαρμογές στην πραγματική ζωή (real-life applications).

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings by Subject 2021, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών.

Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.

Σημειώνεται ότι οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον πλανήτη, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο, ενώ τη θέση αυτή κατέλαβε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα σε αντίστοιχα πολύ αξιόλογα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο.