Σπουδές στην Κύπρο-Σπάστε τα ταμπού

Είσαι μαθητής σε ιδιωτικό σχολείο και μέχρι πρότινος, το όνειρο με το οποίο μεγάλωνες, ήταν μόνο ένα: Με την αποφοίτησή σου, να πετύχεις θέση σ’ ένα βρετανικό πανεπιστήμιο. Στην πορεία όμως, ήρθε το Brexit και η «καραμέλα» για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέκτησε πικρή γεύση. Γιατί η αλήθεια είναι πως, για αρκετές οικογένειες η φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο απαιτούσε θυσίες, που με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων, δεν καρποφόρησαν.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο, ότι πλέον η Βρετανία αποτελεί έναν πανάκριβο προορισμό για σπουδές, ξεκινάει η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Η καινούργια τάση, που προωθείται από κάποιους φορείς, φαίνεται να είναι η Ολλανδία. Από τη συζήτηση ωστόσο, απουσιάζει η Κύπρος. Και το περίεργο είναι πως, ενώ χιλιάδες ξένοι διαλέγουν τη χώρα μας για σπουδές, πολλοί από εμάς την απορρίπτουν, χωρίς καν να εξετάσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρει. Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι; Ή μήπως τελικά, είναι ζήτημα νοοτροπίας;

Όπως όλα δείχνουν, μέσα από συζητήσεις με επηρεαζόμενους, υπάρχει προκατάληψη έναντι των κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα των ιδιωτικών.

Ταμπού 1: Περί ποιότητας σπουδών ο λόγος

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν αξιολογημένους και πιστοποιημένους τίτλους σπουδών, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι. Ίσως αυτό, να μην είναι αρκετό για κάποιους. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι διεθνείς κατατάξεις, οι οποίες ταξινομούν τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη βάση διαφόρων συνδυασμών παραγόντων. ας πάρουμε ως παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται:

 • Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021)
 • Ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021)
 • 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021)
 • Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021)
 • Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021)
 • Συγχρόνως, έχει αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020) και
 • Έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System)

Επίσης σημαντικό στοιχείο, ότι συγκρινόμενο με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που συμπεριλαμβάνονται στις παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην 8η θέση.

Ταμπού 2: Περί φοιτητικής εμπειρίας ο λόγος

Δεν είναι το ίδιο να σπουδάζεις στο εξωτερικό θα πούνε άλλοι. Παρόλα αυτά, οι δυνατότητες και οι επιλογές που έχει ένας φοιτητής, ο οποίος επιλέγει την Κύπρο, είναι επίσης απεριόριστες. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο εγχώριο ακαδημαϊκό ίδρυμα, με περισσότερους από 14.000 σπουδαστές, έχει προνοήσει και γι’ αυτό:

 • Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, το UNIC (University of Nicosia) έχει συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών με 282 πανεπιστήμια-εταίρους σε 46 ευρωπαϊκές και μη χώρες. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus, δίνει τη δυνατότητα στους νέους, να ζήσουν την εμπειρία φοίτησης στο εξωτερικό ενόσω σπουδάζουν στην Κύπρο, με τα ακόλουθα ωφελήματα: α) Υποτροφία €400 – €900 το μήνα προς κάλυψη των πρόσθετων δαπανών διαβίωσης στο εξωτερικό (στέγαση, φαγητό, μικροέξοδα) β) Μια σημαντική εμπειρία που όταν προστεθεί στο βιογραφικό, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εξεύρεση θέσης εργασίας. γ) Πολλούς νέους φίλους, συναρπαστικές και αξέχαστες εμπειρίες. δ) Επιπλέον ώθηση στις διαπροσωπικές και γλωσσικές δεξιότητες και φυσικά ε) διασκέδαση και ψυχαγωγία.
 • Τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επένδυσε περισσότερα από €160 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Σήμερα, αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια, ενώ οι νέες του φοιτητικές εστίες αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή στην Κύπρο.
 • Η πανεπιστημιούπολη του UNIC βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, η οποία αναπτύσσεται γύρω από τις ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας και φιλοξενεί περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο, όλα σε κοντινή απόσταση.
 • Εκτός από μαθήματα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αθλητικά προγράμματα, καθώς επίσης να δραστηριοποιηθούν σε ενδιαφέροντες φοιτητικούς ομίλους.

Ταμπού 3: Περί προοπτικών εργοδότησης  ο λόγος

Ναι, αλλά ένα πτυχίο του εξωτερικού έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για έναν εργοδότη, θα ισχυριστούν κάποιοι τρίτοι. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ας πάρουμε για παράδειγμα, τους αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Ενός κλάδου ιδιαίτερα απαιτητικού, δύσκολου και ανταγωνιστικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης αποφοίτων της περιόδου 2015-2019, περισσότεροι από εννιά στους δέκα αποφοίτους της Ιατρικης Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας. Συγκεκριμένα το ποσοστό εργοδότησης ανέρχεται στο 99,4% και αποτελεί ρεκόρ. Ανάμεσα στα 200 και πλέον ιατρικά κέντρα, τα οποία εργοδοτούν αποφοίτους της εν λόγω σχολής συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιμπριτζ, το St. Mary’s Hospital, το King’s College Hospital και το University College Hospital του Λονδίνου, το Massachusetts General Hospital της Βοστώνης (συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) κ.α.

Τι ισχύει σε Βρετανία και Ολλανδία

Πανεπιστήμια Ηνωμένου Βασιλείου:  Εξαιτίας του Brexit, καταγράφεται δραματική αύξηση των διδάκτρων. Επιπλέον, οι Κύπριοι χάνουν το δικαίωμα εξασφάλισης φοιτητικού δανείου, ενώ για να σπουδάσουν στην Βρετανία θα πρέπει να πληρώσουν για την έκδοση σχετικής βίζας.

Πανεπιστήμια Ολλανδίας: Αν και προσφέρουν χαμηλά δίδακτρα, εντούτοις το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα ψηλό και συγκεκριμένα, διπλάσιο ή και τριπλάσιο από ότι στην Κύπρο.  Επίσης, διόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους, μετά τον πρώτο χρόνο, καθώς ανέρχεται στο 33%. Δηλαδή, περίπου ένας στους τρεις.

Source: Σπουδές στην Κύπρο-Σπάστε τα ταμπού | Reporter Cyprus | Τοπικές Ειδήσεις