Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων | Σύγχρονο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο: Αναγνωστικές Προσεγγίσεις και Δημιουργική Γραφή

Tο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο κοινό εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο Σύγχρονο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο: Αναγνωστικές Προσεγγίσεις και Δημιουργική Γραφή, διάρκειας 450 διδακτικών ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας Moodle.

Επιστημονικές Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι:

Ροδοσθένους-Μπαλάφα Μαρίνα,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τέως Πρόεδρος Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Κύπρου για το Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο. Επιμελήτρια Βιβλίων για τη Διδακτική της Λογοτεχνίας, Ερευνήτρια στο DIALLS PROJECT, Horizon 2020, Dialogue and Argumentation for Cultural Literacy Learning in Schools through wordless picture books and films (2018-2021) Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε έγκριτα περιοδικά και σύμμεικτούς τόμους. Περισσότερα στο: https://unic.academia.edu/MarinaRodosthenousBalafa

Κανατσούλη Μελπομένη,
Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, ΑΠΘ.

Πρόεδρος Επιτροπής Κρατικού Βραβείου για τις 4 κατηγορίες Παιδικού Βιβλίου. Συγγραφέας 9 βιβλίων και επιμέλεια πολλών άλλων, με δημοσιευμένα άρθρα στα περιοδικά Children’s Literature Association Quarterly, Children’s Literature, Neohelicon, Bookbird, Nousvoulonslire κ.λπ. Περισσότερα στο: https://www.nured.auth.gr/dp7nured/?q=el/userprofile/37

Στο πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγητές του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, Καθηγητές και Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές του ΑΠΘ, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διδάκτορες των Πανεπιστημίων του Cambridge, Newcastle και Λευκωσίας, όλοι/ες εξειδικευμένοι στον τομέα του Παιδικού και Εφηβικού/Νεανικού Βιβλίου. Σημαντική είναι η συμμετοχή πολυβραβευμένων συγγραφέων παιδικών/νεανικών βιβλίων, αναγνωρισμένων για το σύνολο του έργου τους.

Στόχος του Προγράμματος

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιστημονική και εφαρμοσμένη υποστήριξη των εκπαιδευτικών Προσχολικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και όλων των ενδιαφερομένων σε θέματα σύγχρονου βιβλίου. Εστιάζει στην κατανόηση δόμησης της αφήγησης και της ποιητικής σύνθεσης, στην ανάλυση, στις προσεγγίσεις και στη δημιουργική γραφή του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

Αναγκαιότητα Προγράμματος

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο (μάλιστα δεν υπάρχει ούτε καν σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Α.Π.Θ.). Η ζήτηση από εκπαιδευτικούς αλλά και από επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου αναμένεται να είναι υψηλή. Στην Κύπρο η απουσία αντίστοιχων προγραμμάτων είναι ακόμη πιο αισθητή. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η συνύπαρξη και μίξη εμπειριών των Ελλαδιτών και Κυπρίων εκπαιδευτικών, δημιουργών και όλων όσων θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες στην ανάλυση βιβλίων για παιδιά και εφήβους, στη δημιουργική γραφή, στη χρήση ΤΠΕ για τη διαχείριση του σύγχρονου, ψηφιακού βιβλίου και θα αποκτήσουν γνώσεις στην εκδοτική παραγωγή (συγγραφή, επιμέλεια, μεταφραστικούς κανόνες, κατασκευή έντυπου και ψηφιακού βιβλίου).

Επιμορφωτές:

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές, με εξειδικευμένο επιστημονικό ενδιαφέρον το παιδικό βιβλίο (Καθ. Μένη Κανατσούλη, Ομότιμος Καθ. Αντρέας Καρακίτσιος, Αναπλ. Καθ. Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Δρ. Ρόζη Αγγελάκη, Δρ Λουίζα Μαλλούρη, Δρ. Δανάη Σουλιώτη, Δρ Μαρία Χατζηαναστάση, Υποψήφια Δρ Γιώτα Μπέη). Επιπρόσθετα, συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά στο πρόγραμμα ως επιμορφωτές οι διακεκριμένοι συγγραφείς: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αργυρώ Πιπίνη και Τασούλα Τσιλιμένη (συγγραφέας και ακαδημαϊκός).

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

 • Μάχιμους εκπαιδευτικούς Προσχολικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
 • Απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, π.χ. Παιδαγωγικών Τμημάτων, Φιλοσοφικών Σχολών, Σχολής Καλών Τεχνών, Τμημάτων Ψυχολογίας, Ξένων Γλωσσών, κ.ά.
 • Συγγραφείς παιδικών και νεανικών βιβλίων, επαγγελματίες στον χώρο των εκδόσεων, μεταφραστές, γονείς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κ.λπ.

Κατηγορίες Υποψηφίων που γίνονται δεκτές/οί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια Επιλογής

Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 • Κάτοχος πρώτου πτυχίου
 • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
 • Κατοχή προσωπικού e-mail
 • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

Κριτήρια επιλογής των υποψηφίων:

 • Εξέταση του βιογραφικού και της αίτησης του υποψηφίου.
 • Εφόσον όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουν αντίστοιχα προσόντα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Μέθοδος Υλοποίησης

Θα υλοποιηθεί διαδικτυακά με τη μέθοδο σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Moodle του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα αναρτάται στην πλατφόρμα σε εβδομαδιαία βάση, καθώς επίσης θα υπάρχουν δραστηριότητες.

Οι σύγχρονες τηλεσυναντήσεις θα γίνονται μέσω WebEx.

Εκπαιδευτικό Πλικό / Άλλες παροχές

Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:

 1. Πρωτογενές υλικό
 2. Δευτερογενές υλικό πολυτροπικό, που συνδυάζει γραπτό λόγο, ήχο, εικόνα κ.λπ.
 3. Πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Δομή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διδακτικές/θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος:

 • Θεωρία και χαρακτηριστικά παιδικού και νεανικού βιβλίου
 • Λογοτεχνική ανάλυση παιδικού και νεανικού βιβλίου/Διασκευές
 • Σύγχρονο παραμύθι και εικονοβιβλία με ή χωρίς λόγια
 • Θεωρία δημιουργικής γραφής
 • Παιδική/νεανική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή
 • Παιδικό/νεανικό βιβλίο στον ψηφιακό πολιτισμό
Δραστηριότητα Συνολικός χρόνος Προγράμματος / Χρόνος ανά θεματική ενότητα
Σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία 48 ώρες  /  8 ώρες
Ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία 192 ώρες  /  32 ώρες
Συγγραφή εργασίας/ project 96 ώρες  / 16 ώρες
Σύγχρονη εξ αποστάσεως παρουσίαση εργασίας 6 ώρες
Αξιολόγηση εκπαιδευομένων 60 ώρες  /  10 ώρες

Συνολική Διάρκεια: 450 ώρες (διδασκαλία και φόρτος εργασίας), 7 μήνες 

Μονάδες ECTS: 15 ECTS 

 Υποχρεώσεις Εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης 

 Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει: 

 1. να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. 
 2. να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις εργασίες και την εξέταση κάθε θεματικής ενότητας. 
 3. να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων (1η δόση Σεπτέμβριος, 2η δόση Δεκέμβριος) 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσηςαπό το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο έχει το λογότυπο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τις Επιστημονικές Υπεύθυνες του Προγράμματος. 

Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης. 

Σχόλια επιμορφούμενων:

«Νιώθω πιο πλούσια με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος. Αν και είχα την αίσθηση ότι γνώριζα αρκετά πράγματα για το βιβλίο συνειδητοποίησα πόσα πολλά αγνοούσα και άρχισα όχι μόνο να διαβάζω τα βιβλία με άλλη οπτική, αλλά και να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο, με πιο διερευνητική και κριτική ματιά. Όλοι οι επιμορφωτές ήταν εξαιρετικοί και νιώθω μεγάλη τύχη που τους συνάντησα στο δρόμο μου.»

«Αποκόμισα πλούσιες γνώσεις από την κάθε ενότητα, οι οποίες αναμφισβήτητα θα με συνοδεύσουν στην επαγγελματική μου καριέρα.»

«Το υλικό είναι πολύ ολοκληρωμένο και αποτελεί βάση για να αναζητήσει ο καθένας περαιτέρω. Ομολογώ ότι εμπλούτισα τη βιβλιοθήκη μου πολύ αυτούς τους μήνες, ανακάλυψα νέα βιβλία η αγόρασα άλλα που δεν γνώριζα.»

«Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά δομημένο, το υλικό χρήσιμο, οι διδάσκοντες/διδάσκουσες εξαιρετικοί/εξαιρετικές.»

Κόστος Συμμετοχής 

600 Ευρώ (100 ευρώ ανά θεματική ενότητα και προπληρώνονται σε δύο δόσεις) 

Τρόπος καταβολής: Τραπεζικός λογαριασμός του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (όπως περιγράφεται και στο συναφές PDF-ΜΕΘΟΔΟΙ-ΠΛΗΡΩΜΗΣ-UNic-Πειραιώς-1 

Αιτήσεις 

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf8Z_ZmCkiCm-wZKSbQ5gQtqKP7IG6d2uJlePBJfL-mzxiwLQ/formResponse 

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία στέλνετε στο [email protected]: 

 1. Αντίγραφο πρώτου πτυχίου 
 2. Βιογραφικό σημείωμα 

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων,  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.