Οικοδομώντας την Επαγγελματική μου Σταδιοδρομία: Από το Πανεπιστήμιο στη Σχολική Τάξη

Το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πραγματοποίησε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, Εκπαιδευτική Ημερίδα για τους προπτυχιακούς φοιτητές και τις φοιτήτριες Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Οικοδομώντας την Επαγγελματική μου Σταδιοδρομία: Από το Πανεπιστήμιο στη Σχολική Τάξη».

Πρωταρχικός σκοπός της Ημερίδας ήταν να πληροφορήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για τη σημαντικότητα της συνεχούς παιδαγωγικής τους επιμόρφωσης, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους όσο και αργότερα ως μελλοντικοί δάσκαλοι/νηπιαγωγοί. Στόχευε επίσης να τους βοηθήσει να αντιληφθούν τις εργασιακές συνθήκες τους επαγγέλματός τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Σε πρακτικό επίπεδο, αποσκοπούσε να εκπαιδεύσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στη συγγραφή σύγχρονου και αξιόπιστου βιογραφικού σημειώματος.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, Δρ Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, η οποία τόνισε τη σημασία διαμόρφωσης μιας προσωπικής κουλτούρας συνεχούς εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης σε θέματα που άπτονται της σύγχρονης παιδαγωγικής. Ακολούθως, η κ. Έλλη Περατίτη – Μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Παιδικά Χρόνια ανέδειξε τον πολυεπίπεδο ρόλο του/της νηπιαγωγού μέσα από την παρουσίαση: «Δες στην παλέτα της ζωής, τα χρώματα πώς λάμπουν, και τα πινέλα των παιδιών, τη ζωγραφιά της φτιάχνουν». Επεξήγησε ποια είναι τα βασικά επαγγελματικά προσόντα που λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία πρόσληψης των νηπιαγωγών, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο παιδαγωγικό ήθος των υποψήφιων. Στη συνέχεια, η απόφοιτος του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών κ. Λουίζα Λοΐζου εξήγησε με στοχευμένα παραδείγματα πώς συνέβαλαν οι προπτυχιακές σπουδές της στην εξασφάλιση υψηλής βαθμολογίας στις εξετάσεις διορισίμων και στην επαγγελματική της σταδιοδρομία ως δασκάλα.

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας εστιάστηκε σε θέματα που αφορούσαν άμεσα τις επαγγελματικές δυνατότητες και τις ευκαιρίες επιμόρφωσης που έχουν οι απόφοιτοι Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, ο κ. Αντρέας Τσολάκης – Επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού – ανέλυσε τα προγράμματα στα οποία  μπορούν να εργοδοτηθούν οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Ακολούθως, η Δρ Μαρία Ηρακλέους παρουσίασε τα σεμινάρια επιμόρφωσης και επαγγελματικής μάθησης που προσφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.  Τέλος, η κ. Μελίνα Αντρέου –  Ανώτερος Λειτουργός του Κέντρου Επιτυχούς Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μίλησε για τις υπηρεσίες που προσφέρει το συγκεκριμένο Τμήμα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες.

Στο τρίτο μέρος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στους φοιτητές και στις φοιτήτριες να εκπαιδευτούν στον ορθό τρόπο δόμησης και συγγραφής βιογραφικού σημειώματος. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τις τρεις συνεργάτιδες του Τμήματoς Παιδαγωγικών Σπουδών κ. Γιάννα Σπανού, κ. Ειρήνη Ηλία και κ. Χριστίνα Δημητρίου.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της απόφοιτης δασκάλας του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, κ. Καλλιόπης Παπαδοβασιλάκη, η οποία αξιοποιώντας την προβολή ταινίας μικρού μήκους συζήτησε με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες πώς και γιατί οι μαθητές μπορούν να εκδηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους στους δασκάλους τους.  Η Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Έλενα Παπαναστασίου, έκλεισε τις εργασίες της Ημερίδας με την ευχή, η εν λόγω Ημερίδα να σηματοδοτήσει την απαρχή της επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξέλιξης των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος, πέραν από το πρόγραμμα σπουδών τους, συνειδητοποιώντας την επικινδυνότητα της αδιαφορίας και στασιμότητας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Οργανωτική Επιτροπή της Εκπαιδευτικής Ημερίδας:

Δρ Αγγέλα Χατζηπαντελή

Δρ Αντωνία Μιχαηλίδου

Δρ Αργυρώ Φελλά