Παρέμβαση Κ. Φελλά για τις θεραπείες μεταστροφής φύλου

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μίλησε στο πλαίσιο του Φόρουμ IDAHOT+

Αν και σε πολλές χώρες οι λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής φύλου» έχουν πια απαγορευθεί δια νόμου, και τα πλείστα σοβαρά ιατρικά και ψυχιατρικά κέντρα της Δύσης τις απορρίπτουν εδώ και δεκαετίες, η συζήτηση για τις πρακτικές αυτές παραμένει επίκαιρη. Και αυτό, γιατί υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι παρόμοιες πρακτικές εξακολουθούν να ασκούνται εις βάρος πολλών ατόμων της κοινότητας LGBTI+, με τρομερές επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία τους.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Φόρουμ IDAHOT+, στο οποίο το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις παρόμοιων πρακτικών στην ψυχική υγεία των ανηλίκων. Όπως ανέφερε, τα νέα σε ηλικία άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και αυτός ο τρόπος «θεραπείας» μπορεί να τα οδηγήσει σε κατάθλιψη, ανησυχία, χρήση απαγορευμένων ουσιών, τάσεις αυτοκτονίας και εγκατάλειψη της οικογενειακής τους στέγης.

«Είναι φανερό από τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα, το ότι οι νέοι πρέπει να εκτιμώνται από το τι αυτοί είναι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πώς δείχνουν, από πού προέρχονται, από το φύλο τους ή το ποιον αγαπούν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι νέοι χρειάζονται, σίγουρα όμως αυτό που δε χρειάζονται είναι το να τους στιγματίζεις με βάση τη σεξουαλική η την φυλετική τους ταυτότητα. Αυτό είναι ασυγχώρητο. Οι νέοι μας χρειάζονται αποδοχή, υποστήριξη, σεβασμό και αδιαπραγμάτευτη αγάπη. Το πάνελ αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους νέους που αμφισβητούν την ταυτότητα τους, υποφέρουν από bullying η δυσκολεύονται με την πραγματικότητα γύρω τους», κατέληξε ο Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου.

 

Σχετικά με το Φόρουμ IDAHOT+

Το Φόρουμ IDAHOT+ διοργανώνεται από Ευρωπαικό Κυβερνητικό Δίκτυο ΛΟΑΤΙ+ Σημείων Επαφής (EFPN). Φέτος, μετα από απουσία δυο χρόνων, το Φόρουμ επέστρεψε σε μία δια ζώσης εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Μαΐου 2022 στη Λεμεσό. Το φετινό φόρουμ σσυνδιοργανώθηκε από τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και σηματοδότησε την τίμηση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερσεξφοβίας (ΙIDAHOT).