Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό 

Στις 25 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε παγκοσμίως, για ακόμη μια χρονιά, το σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στην υγειονομική περίθαλψη. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού είναι σαφές: «Ας αφήσουμε τα φαρμακεία να προσφέρουν περισσότερα». 

Το φαρμακείο κομβικό σημείο πρόσβασης στην Υγεία 

Πέρα από κάθε αμφιβολία, το κοινοτικό φαρμακείο αποτελεί κομβικό σημείο πρόσβασης στην Υγεία, συμβάλλει στη διασφάλιση μιας ασφαλούς εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, καθώς επίσης προάγει και ελέγχει την υπεύθυνη χρήση φαρμάκων.  

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό επί του παρόντος με την αναγκαιότητα αποτελεσματικής καταπολέμησης των μολυσματικών ασθενειών, απαιτεί τη συμμετοχή πολλών ομάδων υγειονομικού προσωπικού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να τονιστεί ο ρόλος των φαρμακοποιών. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, η συμμετοχή τους στις προσπάθειες πρόληψης ασθενειών, επιμήκυνσης του ηλικιακού προσδόκιμου και προαγωγής της υγείας είναι σχετικά χαμηλή. Εκτός από την παροχή βασικών και προηγμένων φαρμακευτικών υπηρεσιών, οι οποίες συνίστανται στη διασφάλιση και τη βελτιστοποίηση της φαρμακοθεραπείας, είναι επίσης απαραίτητες – στην παρούσα κατάσταση – οι εκτεταμένες υπηρεσίες που επικεντρώνονται στην πρόληψη (π.χ. ανίχνευσης παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με χρόνια νοσήματα, προ-συμπτωματικός έλεγχος, προληπτικοί εμβολιασμοί κ.α.) όπως οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του κοινοτικού φαρμακείου εξελίσσονται παγκοσμίως, για να περιλαμβάνουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την πρόληψη της εξάπλωσης πολλών ασθενειών (όπως γρίπη, πνευμονιόκοκκος, ηπατίτιδα, κ.λπ.), που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, νοσηλεία ακόμα και θάνατο. Οι υπηρεσίες ανοσοποίησης εντός των κοινοτικών φαρμακείων μπορεί να περιλαμβάνουν παροχή εμβολίου, εκπαίδευση ή παραπομπή σε άλλους επαγγελματίες υγείας. Καθώς τα κοινοτικά φαρμακεία είναι εύκολα προσβάσιμα στους ασθενείς, η χορήγηση εμβολιασμών σε κοινοτικά φαρμακεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένη ικανοποίηση των ασθενών. 

Η FIP υποστηρίζει το επάγγελμα σε αυτούς τους βασικούς ρόλους αλλά εργάζεται, επίσης, για να μεταμορφώσει την πρακτική, την επιστήμη, τη φαρμακευτική εκπαίδευση και το φαρμακευτικό εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της FIP και τους διαθέσιμους πόρους, υποστηρίζοντας εθνικούς οργανισμούς και καλώντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την υγεία και να βελτιώσουν το εργασιακό περιβάλλον για τους επαγγελματίες υγείας. 

Απαιτούνται συντονισμένες και παράλληλες εργασίες παγκοσμίως από όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι γνώσεις και δεξιότητες των φαρμακοποιών να μπορέσουν να μετουσιωθούν σε παρεχόμενες φαρμακευτικές υπηρεσίες προς το ευρύ κοινό, με απώτερο στόχο την καλύτερη προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας 

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα Φαρμακοποιού υπενθυμίζοντας στο ευρύ κοινό τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και το σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό σε Κύπρο και Ελλάδα.  

Στόχος του Προγράμματος Φαρμακευτικής είναι η εκπαίδευση φαρμακοποιών, οι οποίοι θα παρέχουν υψηλής ποιότητας, τεκμηριωμένη, διεπαγγελματική, ασθενοκεντρική, φαρμακευτική φροντίδα και θα προάγουν τη δημόσια υγεία όπως προστάζει το φαρμακείο του 2030 και η FIP.