Ολοκληρώθηκε η 9η συνάντηση της Ευρωπαϊκής δράσης EU CardioRNA COST Action στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσε την 9η και τελευταία συνάντηση της Ευρωπαϊκής δράσης EU CardioRNA COST Action, από τις 22 μέχρι 24 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η συγκεκριμένη δράση είχε ως στόχο την δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας ερευνητών σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα αποσκοπεί στην επιτάχυνση της κατανόησης της μοριακής βιολογίας της  καρδιαγγειακής νόσου και στην περαιτέρω μετάφραση των πειραματικών δεδομένων σε χρήσιμες εφαρμογές προκειμένου να βελτιωθεί η εξατομικευμένη ιατρική σε αυτό το πεδίο. Στη δράση συμμετέχουν συνολικά 31 χώρες της Ευρώπης και πάνω από 70 διακεκριμένοι επιστήμονες. Η δράση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και τερματίζεται τον Απρίλιο του 2023, καθιστώντας την συνάντηση της Λευκωσίας την τελευταία του δικτύου.

Την επιμέλεια της διοργάνωσης της συνάντησης είχαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας, Καθηγητής Κυριάκος Φελέκκης και ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Δρ. Χρίστος Παπανεοφύτου. Όπως δήλωσε ο Καθ. Φελέκκης, «τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλουν στο να γνωρίσουν οι ξένοι ερευνητές τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά μας ιδρύματα και να δουν από κοντά την δουλειά που επιτελείται σε αυτά». Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα από παρόμοιες ερευνητικές δράσεις «αυξάνεται σημαντικά η συμμετοχή των Κυπρίων επιστημών στα διεθνή και Ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει την άντληση περισσότερης χρηματοδότησης για έρευνα στην χώρα μας».

Στο πλαίιο της συνάντησης, επισκέφθηκαν την Κύπρο συνολικά 65 επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα τρίμερο επιστημονικών διαλέξεων και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. Τα μέλη της ομάδας εξήραν το έργο που διαδραματίστηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και τις κοινές στους δράσεις στο μέλλον. Οι σύνεδροι επίσης είχαν την ευκαιρία τα επισκεφτούν την πόλη της Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης κοινωνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα.